Saturday, August 6, 2016

Heaolu - kui hea on elada Eestis võrreldes teiste maailma riikidega

Eesti on elukvaliteedi poolest isegi Euroopas esirinnas.
Seda lugu ajendas mind kirjutama asjaolu, et riigi ja inimeste heaolu ei peegelda paljas fakt kui suur on majanduse kogutoodang või kui palju me palka saame, heaolu alla kuulub ikka pikalt rohkem elemente kui ainuüksi papipataka paksus, mille kuu lõpus näpu vahele saame. Paraku kiputakse tihti just selle alusel vaatama, üritamata isegi hinnakorrelatsiooni sisse viia. Olen vestelnud paljudega sel teemal ja laias laastus jagunevad inimesed hariduse alusel. Haritumale rahvale pole eelmainitu mingiks üllatuseks kuid lihtsale inimesele kipub muljet avaldama just palganumbri suurus, isegi sõltumata sellest palju sa sealt maksudele kaotad.

Just tavakodaniku arusaamine, et mujal saab kõvasti raha kokku ajada on suures osas väljarännu põhjuseks. Muidugi tuleb noorte puhul mängu seiklushimu ja reisilust, oleks saanud, oleksin isegi 20'tes mööda maailma ringi hulkuma läinud. Mõnede puhul jääb Eesti lihtsalt liiga väikeseks, ei suuda pakkuda sellel tasemel väljakutseid, mida suurriikide teadus või tehnoloogiakeskused - neid on siiski vähe. Aga mis ma siin pikalt jorisen, vaadake ise, kuhu autoriteetne uurimis ja konsultatsioonifirma Eesti üldise elukvaliteedi järgi paigutab.

Euroopa pilt on huvitav, Kõige kõrgema elukvaliteediga riigid asuvad Skandinaavias ja Saksamaa läheduses. Huvitav, aga just neis riikides on tegu konservatiivse majandusliku mõtlemise ja korraliku töödistsipliiniga. Väga piltlikult avaldub angosaksi mõtteviisi ülimuslikkus kui elukvaliteeti silmas pidada. Märkimisväärne, et Eesti on vaid kukesammu kaugusel selle grupi riikidest, olles esimene tagaajaja. Loogiliselt pole ka imestada, ilmselt on Saksamaa ja Rootsi mõju läbi sajandite meie mõtteviisile oluliselt tugevam ja palju kodusem olnud kui Venemaa oma. Oleme ees kogu ülejäänud Kesk-Euroopast ja ka Lõuna-Euroopa suurriikidest nagu Hispaania ja Itaalia välja arvatud Prantsusmaa.

Kui selle pildi alusel luua Põhja-Euroopa Liit kuhu ka Saksamaa oma majanduslike satelliitidega kuuluks, oleks tegu majanduslikult ühe võimsaima ja jätkusuutlikuima ühendusega. Ma ei kahtlekski, et nii Inglismaa kui Iirimaa oleks huvitatud liitumisest. Taolise liidu ainsaks probleemiks oleks immigratsioon, kui seda suudetaks karmide meetoditega pidurdada, võiks tekkida lausa majanduslikult paradiislik kooslus. Eesti sugustel väikeriikidel oleks aga veits problemaatiline liituda isegi kui suudaksime eelnevatega samale tasemele jõuda. Ainuüksi majandusele mõeldes ei soovitaks ilmselt endale probleeme tekitada riigiga, kes etteaimamatu naabri kõrval asub. Ehkki nii Saksamaal kui ka Skandinaavias on sel teemal sõna võetud, ei kujuta ma ette, et asi kunagi Põhja-Euroopa liiduni areneks.

Aga vaatame kuidas esinevad maailma ülejäänud riigid, eriti huvipakkuvad ehk maad, kuhu kiputakse ilusa elu lootuses.
Eesti - 78.8 
USA - 83.7
Canada - 85.4
Austraalia - 87.9
Uus Meremaa - 85.0
Ja mõni teine põnevam sihtkoht
Jaapan - 81.3
Hiina - 46.5
Costa-Rica - 56.4
Brasiilia - 49.3
Fiji - 37.3
Tai - 45.3

Maailmamastaabis on tõepoolest lemmiksihtkohtade elukvaliteet veidi parem, kuid kui võtta arvesse, et tihtipeale kujuneb eduka hakkamasaamise takistuseks keskpärane keeleoskus ja Eestis omandatud eriala paberite mittetunnustamine, saab eeldatav elukvaliteet pigem nigelam olema kui kodumaal. Rakendades kogu kolimise peale kuluva energia Eestis enese arendamisele tekib kuri kahtlus, et sama pingutuse juures oleks elu Eestisse jäädes kergem. Omaette huvitav on näha populaarsete puhkusekohtade hinnang, jah puhata on seal tore aga elada vist küll ei tahaks.

Ega ma ei arva, et see uuring oleks absoluutne tõde, aga minu arust annab päris hea pildi, kuna koostatud autoriteetse ja objektiivse organisatsiooni poolt. No igal juhul ei saa neid süüdistada, Eesti numbrite üleskergitamises, praeguse valitsuse populaarsuse tõstmiseks, Üksikasjalist uurimust algallikast saab huviline lugeda järgnevalt veebiaadressilt.
https://www.bcgperspectives.com/Images/BCG-The-Private-Sector-Opportunity-to-Improve-Well-Being-Jul-2016.pdf 
Eestikeelne Delfi artikkel http://reisijuht.delfi.ee/news/news/skt-valetab-aga-millises-maailma-riigis-on-siis-tegelikult-koige-parem-elada-vaata-kellega-samal-tasemel-on-eesti?id=75268067

2 comments:

  1. Skandinaavia võib ju mingite heaolu näitajatega edetabelis olla, aga kuuldes pea igapäevaselt järjekordse terroriakti toimumisest, siis ma sellist elu heaoluks ei arva.

    ReplyDelete
  2. Terroriohtu pole vist veel jõutud sisse arvestada, samas on statistiliselt vaadates enamuses riikides tegu tühiste numbritega kui võrrelda kasvõi liikluses hukkunute arvuga. Lihtsalt iga terrorismiakt on palju magusam pala ajakirjanikele kui järjekordne autoõnnetus, mis aastakümneid ei ületa uudistekünnist.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!