Sunday, January 13, 2019

Huatulco Needus 1 - Doktor Google

"Sääsepunnid" 12 Dets, külastasin tohtrit
Eelmise aasta "Mehhiko suveniir" postituses kirjutasin kaasatoodud lööbest. Teema uuesti üles tõstatamine, vihjab asjaolule, et minu suveniiri lugu sugugi nii lihtsalt ja kiirelt ei lõppenud. Selguse mõttes lisan järgnevalt olulisemad kuupäevad. "Huatulco needuse" lood kirjutasin pilve ajalise nihkega avaldamiseks. Kirjutamise momendil polnud olukorra areng selge, ei tahtnud kaaskodanikke hirmutada.

03 Dets Mehhikos kaljudel ronimas, saime mõlemad lapsega "kõrvetada" ilmselt mingilt taimelt kuna kõrvetust tundsime mitmes kohas korraga (mul vasakul jalal) aga ühtki putukat ei märganud. Kerge punetus ja sügelus, ei miskit märkimisväärset.
04 Dets Saabume Torontosse.
11 Dets Peale suusatamist järgmisel päeval punnid jalal ja sügelus.
12 Dets  Punnid  suurenevad,  muutuvad punasemaks, sügelus, lähen arstile.

Seega alles nädal peale Torontosse naasmist lõi nahalööve välja. Kannatasin paar päeva aga otsustasin siis igaks juhuks lasta arstil pilgu peale visata. Diagnoosi ei osatud panna, kirjutati mingi Betamethasone val 0.1% kreem välja, mida hakkasin kasutama.

Punnikobar põlvel 14 Dets
14 Dets Osa punne muutuvad väikesteks villideks, värvuvad tumepunaseks, sügelevad, kreemitan.
17 Dets Villid ja sügelus vähenesid, jäid punakad nahapaksendid.

Nädalavahetuseks (15-16 Dets) olin paar päeva enda „suveniire“ kreemitanud, ei tea kas oli kasu või ei, igatahes sügelus vähenes ja punnid-villid hakkasid tagasi tõmbama. Esmapäevaks vaid punased tumedad nahapaksendid, miski ei seganud suusamäele sõitmist. Kerge nohu ja köha ilmselt jahedast niiskest tuulest. Teisipäeval sutsu haiglane tunne, pole aga miskit hullu kui kurk ei valuta ja vaid nina märg ning paar köhatust. Kolmapäevaks taandus seegi, põrutasime mõlemad tütrega karatesse ja uhasime kaks tundi jutti. Mõnus üle pika aja parasjagu asjalikku füüsilist koormust.

20 Dets Neljapäeval avastasin, et kätele on ilmunud paar kahtlast punast täppi. Et nagu mis mõttes, kas mingi putukas hammustas, ei saa ju olla, et lööve uuesti tagasi tuleb. Õhtupoole oli selge: punased punnid suuremad ja kari pisemaid juurde tekkinud mõlema käe seljale ja jalalabadele.

Värsked villid 21 Dets
21 Dets Reedel töö juures tekkisid esimestele villid peale ja hakkasid segama, kindaid oli paha kanda. Käis hõõrus ühe suurema randmel punaseks ja valulikuks. Kodus avastasin, et ka käsivarred on värskete punnidega kaetud, seljalgi tundusid mõned olevat. Nägu ja kael siiski täiesti puhtad, õnneks polnud ka intiimsemates piirkondades kahtlasi arenguid märgata. Paremale jalale olid ilmunud punnid, üks eriti vastik varba vahele, mis käies muudkui hõõrus. 
Vastikult valulik punane vill randmel
Esialgse lööbega vasak jalg pea puhas, ainult vanad veel kumasid õrnalt. Kuradi jama, võtsin läpaka ette ja kukkusin tudeerima nahalöövet tekitavaid nakkushaigusi. Peale hulga tuntumate uurimist oli selge, et ühegi kirjeldus ei vasta sellele, mis minul. Kõige rohkem kattus järgneva kolme tõvega: leetrid, tuulerõuged ja tuulerõugete uuesti avaldumine (shingles). Lööbest tehtud fotode alusel oli suurim sarnasus tuulerõugetega. Paraku haiguse kulg ja kliiniline pilt osutusid täiesti erinevateks.

Leetrite puhul oleks pidanud lööve tekkima esiteks kõrvade taha või kaelale, mida pole siiani. Samuti puudusid algsed nähud tugeva palaviku, kuiva köha, valusa kurgu ja silmapõletiku näol. Nina oli tatine aga suusatamise ajal see normaalne. Samuti puudusid suu limaskestal iseloomulikud valged täpikesed. Seega leetrid viskasin kõrvale.
Tuulerõugete tüüpilistest sümptomitest: palavik, halb enesetunne, peavalu ja söögiisu kaotus polnud mul ühtegi. Samas lööbe punnide-villide arengu kirjeldus ja pildid kattusid minu omadega väga lähedaselt kuni viimase momendini: punased punnid, päev hiljem ilmub vill, veel päev ja vill läheb katki ning sellele ilmub koorik. Piltidel lausa kuivanud vere karva tumedad. Mul lihtsalt tundusid ära kuivavat, no ei kratsinud neid katki ka, ehkki isu oli. Uued punnid ilmuvad mitme päeva jooksul, kõigis kolmes staadiumis punne-ville võib koos leida – see osa klappis. Paraku rääkis vastu kaks mõjuvat fakti: esiteks ei haigestu tuulerõugetesse keegi, kes enne on seda põdenud (ema väitel olen väikelapsena põdenud, paar armigi alles), teiseks pidi täiskasvanutel haiguse kulg olema oluliselt ägedam, aga mul puudusid kõik ülejäänud sümptomid peale punnide.
Shingles puhul tegu uuesti aktiveerunud tuulerõugete viirusega. Kuna viirus pesitseb seljaajus ja ajus ning levib närvirakkude kaudu avaldub lööve ribana tavaliselt vaid ühel keha poolel (seljaajust välja tulevad närvid jaotuvad kehas ulatudes naha pinnale ribadena). Tüüpilistest sümptomitest puudus tugev valu ja valgustundlikkus ning ainult ühel pool avaldumine. Samuti palavik, väsimus ja halb enesetunne. Muidu oli punnide kirjeldus ja pildid sarnased minu omadele.

Ühegagi eelnevaist ei sobinud kokku haiguse kulu see osa, et teine laine esines rohkem kui nädal peale esimest. Kostab pigem mingi mikroorganismi moodi, kellel on mitu arengufaasi ja üks neist kutsub esile aktiivsed haigusnähud. Minu mõistus sai otsa, otsustasin uuesti tohtri poole pöörduda. Ootamist nats rohkem aga kasu suurt polnud. Üle vaatas teine arst, uuris ja puuris ning tunnistas lõpuks, et pole aimugi mis see olla võiks. Sisuliselt rääkis juttu mida olin ise lugenud, sümptomid ei kattu ühegi tema tuntud haigusega. Peaksin minema spetsialisti juurde. Spetsialisti juurde aga pole võimalik aega kinni panna enne jaanuari. Igaks juhuks võttis proovi tuulerõugete ja rõugete jaoks aga mainis muiates, et vastus tuleb alles nädala pärast ja selleks ajaks olen kas terve või kabelis. Lõpuks ütles tõsinedes, et kui lööve hullemaks läheb või enesetunne halvaks, peaksin otse EMO'sse minema, seal peavad ette võtma. Nüüd tuttu ja vaatame mis homme toob.
Reede 21 Dec 22:20

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!