Wednesday, January 2, 2019

Aastavahetuspidu

Üle ei tea mitme aasta korraldasime meie pool suurema peo. Suurem muidugi suhtelises mõttes, sest viimastel aastatel oleme vana aastat ära saatnud koos kohaliku eestlaste pere ja veel ühe kahe külalisega. Suviste massiürituste ajal tavaliselt Eestis viibitud. Mõte tuli detsembris tütrega suusatamas käies, kaasa toetas ideed ja nii me helistasimegi karjale vanadele tuttavatele. Kui kuulsin paljud kutsutud, ehmusin veidi: meil pole nii palju toolegi. Kaasa rahustas: saame hakkama, juhtides mu tähelepanu tõigale, et uuele diivanile võib ka istuda. Põhiettevalmistused toiduvaaritamise näol tehti naispere poolt kolmekümnendal, aasta viimasele päevale jäi vaid vormistamine ja tubade korrastamine.

Lapsed 10 aastat tagasi
Ikka istuvad oma kambaga keldris
Jämmi taustal jooksis ETV aastavahetuse programm. Ärapanija oli kõige ägedam. Presidendi kõne asjalik, hullult segas paugutamine tagaplaanil. Presidendina oleks saatnud julgeolekumeeskonna paugutajaid rajalt maha võtma. Ei saanudki aru kas oli nii mõeldudki, lasid mõned tüübid protestimärgiks kõne ajal ilutulestikku või olid pürotehnikud liiga palju kesvamärjukest pruukinud ja ajasid kellaaja segi.

Kurrat: vanainimeste istumine, aga mõned pole muutunud, isegi riided samad 😆 
Rahvast tuligi üle kahekümne, noorem seltskond haaras näksi ja joogid ning kobis allakorrusele filme vaatama või videomänge mängima. Rosolje ja kartulisalat maitsesid hästi, külaliste pasteet, küpsetised, näksid - pugisime nagu ennevanasti. Külmik sööki nii täis, et õlu ei mahtunud - seisis kenasti õues paarikraadise vihma käes külmas. Ekraanile striimisime ETV aastavahetuse programmi, kui Eesti aja järgi liiga hiliseks kiskus sai varem tulnud põnevamaid saateid järelvaadata. Kanada aastavahetuse eel korkisime shampad ja kallasime välja, et saaks kohaliku kombe kohaselt kokku lööma hakata kui kell kukub. Minu mäletamist mööda Eestis korgiti pauguga täpselt kell 12 öösel, aga kõrgemad võimud andsid korralduse jook selleks ajaks juba välja kallata.

Aasta oli siis 2008 ...
... ja sama kamp 2018
Peab nentima, et eelmisest peost on veidi vett merre voolanud ja vahepeal seltskonna säde natu tuhmunud. Keegi laual tantsu ei vihtunud ning esimesed hakkasid pool tundi peale aastavahetust lahkuma, üle kahe ei pidanud keegi meie põlvkonnast vastu. Kui vanad läind tulid noored üles ja võtsid peo üle lubades mitte väga palju kära teha. Pole aimugi, kas ka sõna pidasid, sest kukkusin voodisse ja magasin ühe hooga kümneni. Unes nägin hommikupoole toredat malevaaegset elu. Ju oli jätnud jälje Riisalu esinemine Meie Mehega.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!