Monday, July 15, 2013

Uputus !

8 Juuli vihm, taamal juba uputab meie tänaval
Pole viitsinud ja jaksanud selle eelmisel esmaspäeval aset leidnud neetud uputuse pärast blogistada, lisaks on kaasa niikuinii juba 2 pastitust teinud. Seega ma palju ei mulise,viskan lihtsalt paar pilti üles. Algas kõik ühe ägeda vihmasajuga, aga selliseid juhtub siin ikka õige mitu korda suve jooksul. Seekordne erines vaid koguse poolest, nimelt sadas kahe tunni jooksul kuu normi, 24 tunniga pole aga mõõtmistulemuste algusest peale (1937) nii palju sadanud, isegi orkaan Hazel jäi sellele alla.

Nurgatuppa tekkimas bassein
Kuue paiku ladistas sadada, siis hakkas tagaaias vesi tõusma aga asi muutus hulluks kui meie tänaval kanalisatsiooniaukudest vesi alla minemise asemel üles hakkas ajama. Tänav oli kui jõgi, tekkis kerge mure, mis allkorrusele minnes kinnitust sai. Kuulsin mulinat torustikus ja juba niriseski pisike vallatu ojake põrandal. Niipalju siis nendest tagasivoolu kaitsetest, ei töötanud eriti hästi. Samas poleks ka töötavaist kasu olnud nagu hiljem selgus kui peldikust vesi kui arteesia kaevust välja suruma hakkas. Kokkuvõttes hea et enne vett ees, seega ei saanud nii palju kanalisatsiooni tuppa. Kummalisel kombel meil vedas selle koha pealt, sitta majja ei tulnudki, ilmselt oli vihm enamuse allavoolu jõudnud ära viia.

Hommikune vaatepilt vannitoas,
ilmselgelt on vetsupotist tulvanud

Asusime perekondlikult päästma, mis päästa andis, jõudsin mainida, et poleks ime kui elekter läheb kui minuti pärast käis pauk ja oligi pime - nagu selgus terve Toronto, sest alajaamad jäid pooleteise meetrise veekihi alla. Edasi rabasime pealampidega ja lõpuks lõime käega enam polnud teha miskit, vesi muudkui tõusis. Kui kummikutest üle ulatus, otsustasime keldrist lahkuda ja vanema lapsega tänavale olukorda uurima minna.

Meie tänavast uhas vägev jõgi üle vaid paar maja edasi. Suurel teel Kiplingi peal oli vool autodest jagu saanud, mitmed seisid poole ukseni vees, politsei oli tänava sulgenud. Sillale ronides saime pildi katastroofi ulatusest. Toronto oli pime, isegi CN tornil vaid avariituled vilkumas. Pisike Etobicoke Creek oli paisunud märatsevaks mägijõeks, nii näeb välja veepind kui tünni ümber lükkad. Kaldale eriti ligi ei julgenud minna.

Mööbel ja muu vara tasuta pakkumisel kui kerge hallitus ei heiduta
Paar päeva hiljem avanes tänaval huvitav vaatepilt kui rahvas oma vettinud kolu tänavale hakkas vedama. Huvitava faktina peab mainima seda, et niipea kui eismesed asjad keldritest välja tariti ilmusid nagu imeväel kohale "raisakullid", igasuguses suuruses veokitega tüübid, kes kola kastidesse loopima asusid. Esialgu tundus õige imelik aga samas miks mitte, ongi hea kui prügimäe asemel kraam taaskasutusele läheb. Eks meil lendavad need kaarnad ka tavalisel prügipäeval ringi, vahel isegi paremate palade pärast omavahel kiskuma minnes, nüüd aga jagus kõigile ja jäi ülegi, oleks vaid kastid suuremad olnud :)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!