Wednesday, August 13, 2014

Trooja Hobune

"Humanitaarabi" Vene moodi :P
Venemaa üritab ikka vägisi oma "Trooja hobust" kujutavat humanitaarabi kolonni Ukrainasse sisse sokutada kasutades selleks massiivset hämamist. Praeguseks pole neil veel õnnestunud masinaid Ukraina territooriumile saada aga näis mis neljapäev toob. Ajaliselt tundub sobiv moment Putinil Krimmis olles Ukraina Idaosade vabastamiskampaania välja kuulutada.

Kolonn valgeks värvitud sõjaväe veoautosid liigub Ukraina poole. Kuna Venemaa on siiani keeldunud informeerimast, mida konkreetselt abisaadetis sisaldab, ega luba kraami oma autodelt Ukraina omadele ümber laadida ei taha ka rahvusvaheline punane rist vastutust endale võtta. Rahvusvaheline üldsus on äärmiselt kahtleval seisukohal, mis kogu selle avantüüri taga. Ka kõige sinisilmsematele naiivikutele tundub imelik, et samal ajal kui Venemaa saadab üle piiri mürskusid ja rakette pakub ta meditsiinitarbeid haavade raviks :) Kõnekas on fakt, et autojuhtideks osutusid vormiriietust vahetanud Tambovi dessantlased.

Kogu eelneva käitumise alusel lihtsalt ei tundu usutav, et Putin äkki nii humaanseks muutunud. Isegi võimalus, et tahab selle käiguga kohalike hulgas populaarsust koguda pole loogiline. Üheks välja pakutud stsenaariumiks on abikolonni pommitamine vene eriüksuste või separatistide poolt, et seda kasutada põhjendusena vägede sisse viimiseks. Ukraina pool on igatahes teatanud presidendi pressisekreäri kaudu, et kui ükskäik milline kolonn siseneb ilma loata Ukraina territooriumile siis käsitletakse seda kui avalikku agressiooni ja käitutakse vastavalt. USA, EU ja rahvusvaheline punane rist toetavad avalikult Ukraina seisukohta.

Selgelt nähtavad augud esimese masina koormakattes. 
Just tuli uudis, et kolonn suunati ümber Harkovi piirkonnast, kus Ukraina pool oli juba valmis kraami oma autodele ümber laadima. Venelastele selline asi miskipärast ei istunud. Leidsin ka foto, kus väidetavalt humanitaarabi autodes istuvad täisrelvis dessantlased, kes olid sunnitud valgesse kattesse auke lõikama, et palavuse käes mitte ära lämbuda. Praegu tuleb muidugi igasugustesse teadaannetesse mõlemalt poolt paraja umbusuga suhtuda, infosõda käib ju täistuuridel. Homme saab nii mõndagi juhtuma, halvim versioon oleks Venemaa täiemahuline rünnak üle piiri. Halvim lühiajalises perspektiivis Ukraina jaoks ja halvim Venemaale strateegilises mõttes - katastroof mõlema jaoks.

Siin  kõrvalepõikena inglisekeele valdajaile huvitav artikkel separatistide - mässuliste - terroristide erinevaist grupeeringutest ja nende vahelistest suhetest, mis sugugi roosilised pole: https://www.opendemocracy.net/od-russia/jaroslav-koshiw/donetsk-separatists-in-dispute%E2%80%93khodakovsky-vs-strelkov

Ja lõpuks õnnesoovid Kanterile Euroopa Meistrivõistluste hõbemedali puhul !!!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!