Thursday, December 31, 2015

Boxing Day

Suurema lapse jõulukingitus või
projekt mõneks järgnevaks nädalaks.
Viimastel aastatel pole ma sel tarbijahullutamise päeval füüsiliselt ostlemas käinud, ehkki üht teist üle interneti tellinud. Boxing Day tähtsus on üldse vähenenud ja näiteks igasugu elektroonika (mida mina vaatan) on kõige soodsamalt hoopiski Mustal Reedel ja Küber Esmaspäeval Novembri lõpus. See aasta aga tuli suurema lapse lauaarvuti tahtmine kuidagi hilja nii, et magasime need päevad maha ja ei jäänud üle muud kui Jõulupealset soodusmüüki kasutada. Lootsime kraami üle interneti osta aga paraku juhtus sihuke asi, et enamust tüdruku väljavalitud kaupa interneti kaudu ei müüdud, ainult ise poest sai osta.

Mis siis ikka, peale hommikusööki võtsime kohvi kõrval nimekirja ette ja viskasime kiire pilgu peale, kas soovitud kraami ikka Canada Computers nimelises elektroonika poes on. Neil nimelt netis laoseis klientidele vabalt vaadata. Teatava üllatusena selgus, et meie enda lähedal oli enamus sooduskaupa juba esimese tunniga välja müüdud, samas kaugemal läänes oli ikka mõni soovitud judin olemas. Neelasime kiirelt viimased ampsud ja kohvilonksud ning kiirustasime autosse, et mitte ilma jääda. Poe lähedusse jõudes oli selge, et suurt lootust pole - sihukest pilti nägin viimati vene ajal kui vetsupaberit müügile tuli. Saba vonkles poolest saati ümber kvartali, paarisaja dollari kokkuhoiu pärast ma küll väljas tund või kaks külmetada ei viitsi.

Pöörasin pettunult tagasi, aga laps teatas peale mõne minutilist moblaga surfamist, et kui sõidaksime Burlingtoni, mis umbes 20 km põhjapool, siis tolles poes olevat laoseis hulga parem. Vaba päev, ok sõidame vaatame kuidas "India linnaosas" olukord on. Saba oli sealgi aga vaid paarkümmend inimest, võtsime järjekorda ja kümne mindi pärast saime sisse. Kõigil paluti kotid ära anda, ilmselt on virutamine suureks probleemiks. Nüüd läks kiireks, sest mitmeid asju oli vahepeal kriitiliselt väheks jäänud. Esimesena krabas tütar viimaseks osutunud arvutikarbi, see oli soodne kuna postikulu netis tellimise puhul oleks õige kopsakas, lisaks veel tootja $30 sooduskupong. Järgmisena võtsime toitebloki, neidki vaid paar tükki järgi.

Ülejäänud kraam oli leti taga, sest liiga pisike ja kallis et vabalt poeruumis kõigile näppida. Vägeva emaplaadi saime viimase, graafika kaarte oli ka vaid kaks järgi. Soovitud mälu ja protsessorit polnud. Võtsime ainult 16 GB veits madalama kiirusega mälu, eks tulevikus kui vajadus tekkib, saab rohkem ja kiirema panna. Protsessoriga ei tahtnud kompromissile minna ja kui kuulsime, et praegu tellides saame alles kahe nädala kuni kahe kuu pärast kätte, otsustasime mujalt veits kallimalt muretseda. Müügimees soovis head õnne ise kelmikalt muiates. Alles kodus saime aru miks, nimelt pole terves Kanadas praktiliselt üheski poes, kaalusime juba USA-sse sõita aga netist uurides selgusm, et pole sealgi - täitsa ennekuulmatu lugu. Huvitav artikkel netis "Inter core i7 in short supply" mis selgitab defitsiidi tagamaid. 

Pika tuulamise peale leidsime, et Neweggis veel oli aga $50 kallimalt. Mõru maitsega suus tellisime ära, samas hiljem avastasin, et Canadas saame ikka super soodsalt, USA's hinnad veel kallimad. Ainsad asjad, mida rahulikult jagus olid protsessori ventilaator, kõvaketas ja SSD. Mina endale $349 maksvat soovitud videokaarti MSI GTX 970 100 ME ei saanudki, sest kohe hommikul välja müüdud. Mõtlesin kas võtta GTX 960, mis supersooduka peal maksis $219, aga see poleks piisavalt võimas, et järgmise aasta uusi mänge täie peal vedada, poleks ka mõtet kunagi planeeritava uue süsteemi peale ümber tõsta. Kokkuvõttes odavam osta pigem hea ja kallis kaart iga viia aasta tagant kui enam-vähem iga kahe aasta tagant. Lisaks muidugi vähemalt esimesed aastad saab täiega uhada.

Tänu samale filosoofiale saan oma 5 a vana arvuti peale uue videokaardi panna, sest emaplaat ja protsessor olid tolle aja kohta ägedad. Eks seepärast panustasime ka tütre arvuti puhul emakaardi ja protsessori peale, need ju arvuti süda millest sõltub palju ja milliseid juppe saad hiljem juurde lisada. Kokku kulus nats üle $1100 kogu selle kraami peale. Ei julgenud toidupoest läbi minna ja asju autosse jätta, sest siinmaal on just jõulude ajal politsei andmeil moes parklas auto aken kiviga sisse lüüa ja kingitustega vehkat teha.

Netis surfates märkasin, et mu soovitud videokaart on kesklinna poes olemas. Proovisin neile helistada aga muidugi olid liinid kinni. 20 minti sõitu ei tundunud palju lootuses, et saan ka oma kingi kätte. Nojah kohale jõudes naerdi mind viisakalt välja, et kuidas võin nii naiivne olla. Laoseis lihtsalt neil uuendamata, sihukese hinnaga kaardid läksid kohe hommikul paarikümne minutiga. Kaka ma ütlen, aga pole hullu, elame veel, eks pean veidi aega vana kaardiga mängima :P Positiivse külje pealt jääb see nuts pangaarvele alles.

Teisipäeval tulid sõbrad külla ja ime küll, aga noored ei istunudki arvutite taga, hoopis kenasti meie uhiuues dojos mattidel ja mängisid omatehtud lauamängu. Hiljem õhtul küll vaatasid üleval suurest telekast "The Marsian" filmi, mida streemisid kusagilt netist. Minagi tahaks seda näha, pole teab mis ajast enam filmi vaadanud, viimane oli vist lennukis Eestist tagasilennul.

Aasta eelviimasel päeval meenus, et üks suht oluline osa on arvutisüsteemist puudu, nimelt pole ju väärikat monitori. Põhimõtteliselt käiks minu vana monitor küll, aga sihukesele uhkele süsteemile tuleks viisakam muretseda. Netis poodide seisu uurides selgus, et ehkki kõik head ja soodsad olid ammu läbi müüdud siis mõned on tagasi toodud ja niinimetatud "open box" asju uuesti müügil. Tagasitoodud kaubad on 10% odavamad kuid kehtib sama garantii mis uuel. Kokkuvõttes ju väga hea pakkumine. Meie poes polnud vastavat monitori ja ka ka suurte konkurentide juures olid kõik läbi müüdud. Samas leidis müügimees, et Mississauga poes on paar just meie soovile vastavat tagasitoodut. 

40 minti aega, kihutasime sinna kohale. Kahest ekraanist üks oli tagasi toodud kuna tollel oli pixel must, teine lihtsalt polevat kliendile meeldinud. Lisa 10% hinnaalanduse juures aga kehtis reegel, et tagasi võtavad vaid defekti korral ja kuni 5 musta pixelit defektiks ei loeta. Tootja garantii küll katab selle, aga saatekulud peab klient kandma. Rahvusvahelise pakina monitori saata on õige kulukas, samas pakutakse $40 eest 3 aastat kõikehõlmavat kaupluse garantiid. Ehkki tavaliselt kunagi sellist asja ei võta, tundus too momendil mõistlik, sest kurat teab miks see monitor tagasi toodi, nii on vähemalt mingi kindlustunne. Kokkuvõttes vahetasime 10% hinnaalanduse 3 aastase garantii vastu.

Monitor ise on Benq RL27HM professional gaming monitor, mida kasutavad mitmed mänguliigad turniiridel. See on lausa Benq firma veebilehe peamiseks reklaamiks, samas hinna poolest suht normaalne (soodukaga $279) kui võrrelda viimase aja ülikõrge lahutusvõime või sagedusega ekraanidega, millele ta muidugi ligi ei pääse. Samas tekkib küsimus palju seda graafikat võimalik tegelikult inimese silmaga eristada. Igatahes seadis tüdruk kodus ekraani üles ja ehkki esialgu tundusid värvid kuidagi kahvatud kui läpakaga võrrelda siis peale manuaalset seadistamist keris pilt väga teravaks ja värviküllaseks. Laps paksult rahul ja ei nuta, mis ongi kõige tähtsam :D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!