Friday, July 22, 2016

Trump ehk Kloun Presidendiks ?

007 :  Kõrgeausus, ja mis me Trumpiga ette võtame ?
Elisabeth:    See võiks välja näha kui õnnetusjuhtum.
Oma viimase aja kõnedes ja intervjuudes annab vabariiklaste presidendikandidaat piisavalt põhjust, et tema suhtes rakendada sõnavabaduse ja muude vabaduste piiramise sätet, mis USA ülemkohus eelmise sajandi algul sisse seadis. Jutt on sellest, et kui isik oma sõnavõttudega tekitab selget ja otsest ohtu USA julgeolekule (clear and present danger) ei kehti tema jaoks konstitutsiooni esimene parandus ehk sõnavabadus. Lõpuks võib juhtuda, et ei jää muud üle kui variant, mida Inglise kuninganna James Bondile välja pakub. 

USA vabariiklaste poolt valitud trumpkaart on väga kahtlase väärtusega, milles võis veenduda selle nädala suurt koosolekut jälgides, kus "Donald the Clown" ametlikult presidendikandidaadiks nimetati. Praktiliselt kõik ideed, mis ta välja käinud, on puhtalt populistlikud ja realistlikult läbi mõtlemata. Kandvaks tooniks Ameeriklaste kapseldumine oma asjadega tegelemisele ja globaalsest maailmast eemaldumine, ehk siis isolatsionism mis pole kunagi ühelegi riigile head teinud. Ajalooliselt tasub parimate näidetena vaadata Hiinat või Jaapanit, kes mõlemad eelmise aastatuhande keskel end välismaailmast isoleerisid ja kinkisid sellega maailma Eurooplastele.

Eestit huvitab eelkõige ameerika sõjaline ja välispoliitiline suundumus. Kui Trumpi ja tema nõuandjate juttu sõnasõnalt võtta oleks vist mõistlik aeg kodumaal jällekord kohvreid pakkima hakata. Nato artikkel viie ehk kollektiivse kaitse kahtluse alla seadmine on ennekuulmatult totter avaldus. Lausa kutse võimalikele agressoritele (Ma ei pea ainult Venemaad silmas) aktiviseeruda ja oma tegevuse piire kompida. Selline käik viiks globaalse ebastabiilsuseni kogu maailmas, sest kõik riigid, keda seni USA hirm vähemal või suuremal määral on vaos hoidnud, hakkaks tegutsema. Kui paariariigid seda korraga teeks, ei jaguks ei Ameeriklaste ega NATO liitlaste jõududest nende talitsemiseks või karistamiseks.

Meenub kuidas igal pool, kus ülemvõim kadus, kippusid puhkema rahutused - endine Jugoslaavia või NL. Nüüd võib aga Ameeriklaste kapseldumise korral madinaks minna üle maailma, kus iganes polda rahul praeguste piiride või jõuvahekordadega. Peale Venemaa, kes ihub hammast endise NL ja sots leeri aladele on Hiinal Taiwani ja Lõuna-Hiina mere saarte hõivamise idee, Põhja-Koreal ühendamisplaanid, Lähis-Ida muslimiriigid sooviks Iisraeli hävitada, Aafrika ja Lõuna-Ameerika riikidel omad nägelemised jne ...

Majanduslikust küljest võib ainuüksi Hiina kaubavahetuse või USA välisvõla tagasimaksmise küsimärgi alla seadmine presidendi poolt börsikrahhi esile kutsuda. Ilma USA turuta kukub Hiina majandus kokku põhjustades ülemaailmse majanduskriisi. Trumpi juures avaldub tüüpiline "ühe kvartali kasumile" suunatud mõtteviis, mis on hulga tema enda firmasid pankrotti viinud, nüüd teeks ta võimaluse korral sama USA'ga ja takkapihta kogu maailmaga.

Põgenike ja rassiprobleemi lahendamiseks kavatseks ta rakendada kardinaalseid ja karme meetodeid. Siililegi selge, et aia ehitamine immigrante tagasi hoida ei suuda ja rassiprobleemid ainult võimenduksid tema poliitika tulemusel. Tavaliselt on muidugi valimiseelsed jutud üks asi ja valimisjärgne tegevus sootuks teine, aga Trumpi puhul hirmutab tema ettearvamatus. Hull äkki teebki seda mida lubas.

Loodetavasti pole Ameerika rahvas nii arulage, et Trumpi valida aga mine sa tea. Nagu üks poliitika analüütik mainis: Trump on presidenditoolist ainult ühe Hillary Clintoni suurema apsu kaugusel. Ma olen alati arvanud, et enne kui inimesi valima lasta, peaks nad tegema eksami majanduse, poliitika ja matemaatika põhitõdede tundmise kohta. Isegi auto juhiistmele ei lasta ilma eksamita, aga riigijuhi valimine eeldab palju suuremat vastutustunnet!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!