Sunday, July 24, 2016

Must päev Olümpialiikumisele

Näitlikult mustal taustal Olümpialipp, Vene oma taga irvitamas 
Täna juhtus see, mida kartsin, Olümpiakomitee eesotsas Putini sõbrast ROK presidendiga lõi pasaks ja veeretas vene sportlaste osalemise otsustusõiguse alaliitude õlgadele. Enamus neist pole nii põhimõttekindlad kui kergejõustikuliit ja paljud otse venelaste või nende liitlaste käpa all nii, et tõenäoliselt suurem osa vene sportlastest saab osavõtuõiguse. Minu arust oleks minimaalselt pidanud ära keelama vene lipu all võistlemise, sest dopinguprogramm oli riiklikult organiseeritud. Praeguse seisuga tuli kõigist võimalikest kõige pehmem otsus, ROK'i president on selle otsusega oma pensionisamba Venemaal kindlustanud. Korruptsioon olümpialiikumises on alati olnud probleemiks ja nagu näha on selle väljajuurimine ka suurte skandaalide avalikukstuleku puhul pea võimatu, liiga palju raha on sporti panustatud.

Mida siis konkreetselt otsustati:
1. Alaliidud teevad otsuse Vene sportlaste osalemise asjus.
2. Vene sportlased peavad vastama rangetele IOC eeskirjadele (milliseid peetakse silmas pole selge, kardetavasti sisutühi sõnakõlks kui tegu samade reeglitega mis kehtivad kõigile teistele). Lisaks vaadatakse dopingutestid üle individuaalselt (aga mis see aitab kui proovid vahetatud) ja allutatakse kõik venelased karmimaile kontrollile (raskendab edaspidist dopingukasutamist kuid ei väldi praegust eelist kui ollakse treeningtsükli jooksul miskit kasutanud). 
3. Ükski venelane kes on kunagi dopinguga patustanud ei tohi osa võtta.
4. Ka Julia Stepanova, kes avalikustas kogu skandaali sai võistluskeelu. Eriti magus suutäis vene ametnikele ja hoiatus kõigile sportlastele, kel mõlguks mõtted dopinguprogrammide avalikustamise kohta.

Venemaa seisukohast on sportlaste õlgadel nüüd veelgi suurem press edukas olla ja sealjuures mitte vahele jääda. Mõnes mõttes oli ROK'i otsus venelasi lubada sugugi mitte nii hea neile kui esimesel momendil võis tunduda. Kui nad läbi kukuvad, arvavad kõik, et dopingu puudumise tõttu, mis kinnitaks veelkord riiklikku dopinguprogrammi. Kui nad on edukad, arvatakse, et niikuinii võtsid ja ei jäänud vahele tänu osavale manipuleerimisele. Kannatavad ka üksikud puhtad sportlased, sest kogu Vene koondisel on märk küljes.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!