Tuesday, July 19, 2016

Olümpia Vene moodi

Sotchi OM ajal venelaste poolt kasutatud petuskeem
1. Sportlased annavad eelnevalt puhta proovi
2. Vene ametnikud hoiustavad külmutatud proovid
3. Sportlane kasutab dopingut
4. Võistlustel annab "musta" proovi
5. Proovid viiakse laborist välja FSB agendi poolt läbi augu labori seinas
6. Kork eemaldatakse ja "must" uriin asendatakse varem hoiustatud puhtaga
7. Sama pudel puhta prooviga viiakse tagasi laborisse läbi augu seinas 
Eile, 18 Juulil tuli välja sõltumatu uuring Vene sportlaste dopingukasutamise asjus. Kokkuvõtlikud kommentaarid läänest: asi oli hullem kui oskasime karta. Endise NL kodanikuna ei leidnud ma raportis midagi üllatavat. Riiklikul tasemel tegeleti ennevanasti dopingumanustamisega peamiselt sotsbloki riikides, silmapaistvaimad muidugi DDR ja NL, vähemal määral Kuuba ning mõned teised Ida-Euroopa riigid. Praegu võiks lisaks Venemaale kahtlustada Hiinat. Miks enamasti sotsleer sellega patustas, põhjus oli lihtne - spordi läbi üritati näidata enda sotsiaalmajandusliku süsteemi paremust, sest milleski muus seda ei suudetud teha.
Üksiksportlased on igal pool aeg-ajalt dopinguga vahele jäänud aga riiklikult organiseeritud dopinguprogramm on ikka hoopis teine tase. 

McLareni Raporti põhipunktid:
1. Peale 2010 Vancouveri OM'i otsustati seoses nigelate tulemustega Venemaal kõige kõrgemal tasemel dopinguprogramm käivitada.
2. Positiivsed testid hakkasid laboritest kaduma 2011.
3. Enne Sochi OM valmistati ette külmutatud puhaste proovide ladu.
4. FSB võttis aktiivselt osa programmi tehnilise külje elluviimisest.
5. Pudelite avamisel ja sulgemisel jäid korkidele minimaalsed jäljed.
6. Moskva labor hävitas 8000 proovi kui neid sooviti kontrollida. 

Mõningad faktid siiski üllatasid, eelkõige asjaolu, et dopingukasutamine nii mastaapne oli ja, et sportlased sellest täie teadmisega osa võtsid. Kui ma muidu ei pooldanud kogu Venemaa delegatsiooni OM'lt eemaldamist, siis viimane fakt muutis meelt. Kui sajad sportlased annavad teadlikult puhtaid uriiniproove laboris hoiustamiseks, et hiljem "mustade" vastu välja vahetada on selge, et kogu Vene spordisüsteem on totaalselt mäda. 

Kas üldse oli sportlasi, kes keeldusid taolisest pakkumisest, kui jah miks nad siis ei teatanud sellest WADA'le. Kindlasti oli dopinguskeem sportlaste hulgas laiemalt teada, kuid ei leidunud kedagi, kes oleks julgenud selle vastu astuda. Põhimõtteliselt kas võeti teadlikult petuskeemist osa või keeldumise korral lasti asjal sündida ilma vastu hakkamata. Milline osa FSB'l peale tehnilise abi kogu skeemi juures oli võib ainult aimata teades, et peale põhilise "vilepuhuja" Ameerikasse põgenemist surid kaks olulisemat tunnistajat Venemaal kiirelt ja ootamatult.

WADA kutsus üles keelama kõigi Venemaa sportlaste osavõtu olümpiast, kuna pole võimalik teada kas, kes ja kui kaua on dopingut kasutanud. Viimase uurimuse põhjal on seda teinud rohkem kui 30 võistlusala sportlased. Olümpiakomitee ei julgenud täna otsust vastu võtta, president Thomas Bach on nimelt Putini suur sõber. Otsustati ära oodata neljapäevane spordiarbitraazhi kohtu otsus, et saada oma otsusele legaalne tagapõhi. Moraalselt on kõik selge aga ausalt öeldes ei tahaks ma Vene esindajana võistlema minna, sest sõltumata sellest kas olen dopingut kasutanud või mitte, kaasvõistlejate pilkude talumiseks peab ikka väga paks nahk olema.

Täna otsustas Olümpiakomitee
1. Mitte korraldada ega toetada Venemaal ühtki spordivõistlust.
2. Alustada raportis nimetatud Vene ametnike vastu distsiplinaarmenetlust.
3. Keelata Vene spordiministri Vitali Mutko osalemine olümpial.
4. Jätkata juhtumi uurimist ja avalikustada patustanud sportlaste nimed.
5. Soovitada kõigil spordiala organisatsioonidel tähelepanelikult jälgida Vene koondislaste võimalikku patustamist WADA reeglite vastu.

Lõplik kohtu otsus peaks tulema neljapäeval. Kui see osutub Venemaale negatiivseks ei jää Olümpiakomiteel miskit muud üle kui keelata kogu koondise esinemine, sest muidu tõuseks kohutav skandaal. Kui aga otsus positiivne, lubatakse ilmselt nende sportlaste esinemine, kes pole vahele jäänud. Ehkki see oleks tehniliselt korrektne, tekitaks taoline otsus väga palju paksu verd suure hulga oluliste riikide olümpiakomiteede juures ja potensiaalselt kahjustaks olümpialiikumist rohkem kui Venemaa keelustamine. Teoreetiliselt võimalik mingi vahevariant, kus vene esindajad on allutatud erikontrollile, või lubatakse ainult need võistlema, kes pikemat aega välismaal treeninud.

Ülehomme kuuleme kui just olümpiakomitee president pasaks ei löö ja ei teata, et otsuse teevad alaliidud, mis oleks olümpialiikumise ideedele ränk löök. Korrates oma onu sõnu: "Venelased rikuvad nii veel Olümpia ära, polegi kellegi vastu olla! :D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!