Friday, March 15, 2019

Populaarsuse paradoks

Eile hommikul avaldati EMOR'i küsitluse alusel erakondade populaarsuse seis. Tulemused olid eriti põnevad, kuna küsitlus tehtud just peale seda kui koalitsioonikõnelused alanud, ehk inimesed polnud veel jõudnud shokist toibuda. Mingit erilist üllatust polnud, suures plaanis saime kinnitust oodatule. Nüüd siis numbrite juurde, hetkeseisu populaarsus võrreldes valimistega:

Reformi populaarsus on protsendi jagu tõusnud 29% pealt 30%'le. Tõus väike aga nii kõrge numbri juures tähendab vähemalt kahte-kolme lisa parlamendikohta 34+2=(36).
Keskerakonna toetus langes 23% pealt 19%'le, parlamendikohtades väljenduks umbes 5 koha kaotusega 26-5=(21). Selle tulemusega säilitas napilt teise koha EKRE ees. Oodatult langes venekeelsete toetus drastiliselt, ilmselt veidi ka eestikeelsete oma.
EKRE säilitas enda populaarsuse 18% tasemel, mida oli ka oodata: (19) parlamendikohta.
Isamaa kukkus kolinal 11% pealt 7% peale, rohkem kui oleksin arvanud. Ilmselt pettumus nii EKRE kui Keski poolest, Reformi eelistavad valijad läinud. Parlamendikohti ehk 12-7=(5) kui veab.
Sotsid tõstsid enda populaarsust 10% pealt 12.5%'le, parlamendikohtades tähendaks 10+4=(14)
Eesti200 põrutas uue tulijana Isamaast mööda ilmselt ka viimaste arvel pea kahekordistades toetust 8.5% peale, mis annaks ehk (6) kohta parlamendis.
Parlamendikohad pole muidugi kivisse raiutud ja võivad 1-2 numbri ulatuses kõikuda aga trend ja tähendus on selged. 

Populaarsuse teisendasin parlamendikohtade peale ümber sooviga näidata, miks Ratas on ennast totaalselt nurka värvinud. Keskerakond parteina ja Ratas selle juhina ei saa endale mingil juhul lubada erakorralistele valimistele minekut. Lisaks näo kaotusele on väga suur võimalus, et Reform kindla võitjana ei teeks neile ettepanekut, sest Sotside ja Eesti200'ga oleks mugav valitsus kokku panna, isegi Isamaad pole vaja. Praegune koalitsiooniläbirääkimiste kolmik kaotaks suht kindlalt oma enamuse ja igasuguse lootuse valitsusse pääseda. Isegi kui valimistel numbrid veidi pehmemad oleks, ja Reform teeks Ratasele pakkumise (milles kahtlen sügavalt) tuleks see jõupositsioonilt, mitte enam võrdsetel alustel.

Isamaa oleks teine suur kaotaja, õige plass juhtkonnal tunnistada nii põhimõttelist prohmakat nagu tehti Keski ja EKRE't Reformile ja Sotsidele eelistades. Ausalt öeldes on Isamaa partei, kelle ennasthävitav käitumine mulle üldse pärale ei jõua. EKRE on ainus kes erakordseid valimisi eriti kartma ei pea, tema kindel toetajaskond on paksult rahul, et ootamatult koalitsioonikõnelustele pääseti. Nende kaotuseks oleks kindel valitsusest väljajäämine erakorraliste valimiste puhul, mis auahnust kõvasti riivaks.

Lõpuks jõudsingi pealkirja juurde: Populaarsuse paradoksiks on asjaolu, et mida ebapopulaarsemaks muutuvad momendil koalitsioonikõnelustes osalevad erakonnad, seda rohkem on neil kaotada leppe ebaõnnestumisega ja seda suurem tõenäosus, et koalitsioon pannakse kokku kas või sitast ja tatist ja joptvuju matist. Parlamendis enamust omavad koalitsioonikõneluste parteid on nädalaga kaotanud nii palju populaarsust, et esindavad nüüd juba rahva vähemust, mis iseenesest pole sugugi hea areng.

Raskemad küsimused läbirääkimistel tõusevad esile lähipäevadel ja mind huvitab kas võidab momendi enesealalhoiu instinkt: kokkulepe tehakse iga hinna eest kaasaarvatud põhimõttelistest seisukohtadest taganemine või kardetakse rohkem pikaajalist kahju valijatebaasi kaotuse näol, mida paratamatult nii erinevate põhimõtetega parteide koosvalitsemine esile kutsub. Koalitsioonikolmik hakkab alles praegu ilmselt aduma, et vaatamata parlamendienamusele on seis sitt kui viisakalt väljendada. Valikud on kas halvad või veel halvemad. Kui valitsus moodustataksegi langeb nende võimuaeg üldise majandustsükli aeglustumise peale, mis omakorda finantsolukorda pingestab - rahva silmis jääb ikka süüdi valitsus isegi kui temast suurt miskit ei sõltu. Õigel ajal rätiku ringi viskamiseks ilmselt neil kellelgi tarkust ei jagu.

Kui lepet ei sünni peab Reform otsustama, kellega rääkima hakata, suure tõenäosusega saadetakse kutse Isamaale mitte Keskerakonnale. Nii või teisiti, mõlemad peavad nüüd arvestama oluliselt nõrgema mõjuga, sest Reformil tagataskus erakordsete valimiste trump. Nii Kesk kui Isamaa mõistavad, et seekord pole tegu blufiga ja Reform eelistaks pigem uusi valimisi kui jonnakaid koalitsioonipartnereid. 

Isegi kui kokkulepe Kesk-EKRE-Isamaa sünnib on jokkeriks võimalus, millest eelmises postituses kirjutasin: Reformi vähemusvalitsus. Kallas saab igal juhul presidendilt esimesena pakkumise valitsust moodustada. Selleks ajaks on tal tõenäoliselt selge, kas parlamendis piisavalt ülejooksikuid Keski ja Isamaa ridadest, et usaldushääletus võita. Kui mitte läheb pall Keski kätte. Kolmikliidu lepingu puhul tekib ikkagi põnev moment, palju 57'st parteide parlamendiliikmetest poolt hääletab, ka siin saab valitsuse põhja lasta veel enne kui see sünnib.

Päevapoliitika teemal soovitan lugeda veel kahte blogipostitust:
http://syndikaat.blogspot.com/2019/03/koalitsioonikonelustel-jouti.html
https://kuidaskasvatadainimest.wordpress.com/2019/03/15/poliitkaose-keerises/

10 comments:

  1. Mart Helme ütles "Aktuaalsele kaamerale", et EKRE poolt on ühe tervishoiu teemana laual meditsiinilise põhjenduseta abortide rahastamise lõpetamine. Nad täiesti tõsiselt lähevad aastal 2019 selle jutuga koalitsioonikõnelustele.

    Põhimõtteliselt oleme me tagasi keskajas ja Keskerakond on näidanud, et nad on valmis ka ahviga koalitsioonikõnelusi pidama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simpel, lähed Lätti kui piiratakse, mis seal rasket, puhas majandus.

      Delete
  2. Ma olen pigem selles seisus (piisavalt vana ja stabiilse elukorraldusega jne), et kui jääks rasedaks, kasvataks selle lapse ikka üles, probleem ongi eelkõige noorte vaeste väheharitud inimestega, kelle jaoks on Euroopa ravikindlustuskaardi hankimine, Riia bussipiletiraha leidmine jms ka juba arvestatavad väljaminekud ja keerulised ülesanded. See, et mingi erakond tahab näiteks narkomaane ja töötuid sünnitama survestada, ei ole normaalne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervishoid see on äri. Vaevalt et keegi seda teeb et vähem maksta ja survestab sind ennast ainult see MÕTE, et oleks eile teinud oleks odavam.

      Delete
    2. Mind ausalt öeldes huvitab palju viiendikust Eesti rahvast on EKRE põhimõtete toetajad ja palju lihtsalt protestihääled, mis igal valimisel mingi partei taha kogunenud. Natuke raske uskuda, et suht kõrge haridustaseme ja enamsti liberaalse maailmavaatega kodanikkonnast 20% tõsiselt abordi vastased ja tedmistepõhist maailmavaadet eitavad. Samas kes teab, bussipeatuses või turul ringi vaadates ei tundugi nii kummaline, et iga viies oleks valmis mitte ainult mustale vaid ka liberaalile ust näitama. Äsja mõistsin, et "liberaal" on neis ringkondades üks hullemaid sõimusõnasid :D

      Delete
  3. Vaevalt oleks keegi Balti Ketis seistes ka oma kõige õudsemas unenäos ette kujutanud, et aastal 2019 arutab iseseisva Eesti valitsust moodustada üritav koalitsioon abordiküsimust!

    ReplyDelete
  4. Poliitikud on kõik kagu hundid lambanahas, kuna reform välistab EKREt, siis ongi see võimalus teistele EKRE abil, et kambakat teha. Ma ei näe et kesk peaks võimu reformile kinkima puhtalt valimisvõidu eest(kummalised jutud Jüri Tallinna linnapeaks hakkamistest ja peaministri toolist kinni hoidmisest). Liberaalsus on jutuga hästi toetav olla aga tegudes mitte, sellega nad on võimu haaranud ehk nõrku lihtsameelsete ja vaeste inimlikkust tarvitades, need vaesekesed on siis pikapeale otsa saanud. Praegu käib meedias selline ajumassaaž mida nähes peaks kõik refide poole hirmuga üle jooksma.

    ReplyDelete
  5. EKRE on praegu niisiis imetlusväärse osavusega vähendanud kahe oma kõige suurema rivaali mõju - Isamaa oma, kes konkureerib temaga konservide häälte peale, Keskerakonna oma, kes konkureerib populismi alal. Kusjuures olenemata sellest, kas nad pääsevad valitsusse või mitte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minumeelest nad moodustavad valitsust mitte ei pääse sinna, vaid neil on tahe seda moodustada, vastupidiselt oravatele kes ei taha EKREt. Küsitlused on ulme selle järgi ei tehta valitsust.:)

      Delete
    2. Neil on tahe valitsust moodustada, sest vastasel juhul kõrbevad kõik kolm haledalt. Seni on juttu olnud papi jagamisest, kismaks läheb kui vaja leida kust seda pappi võtta. Alati on muidugi võimalus Kreekat teha ja kõigi lubaduste täitmiseks laenu võtta, mida alles järgmised valitsused peavad tagasi maksma hakkama.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!