Wednesday, January 29, 2020

Wuhani viirusest - can you handle the truth :P

Alustaks viimastest ametlikest andmetest 28 Jaanuari seisuga: 5974 haigusjuhtumit, mis on kaasa toonud 132 surmajuhtumit. Iseenesest ei paista ju numbrid üldse hullud, viirus tapab vaid 2.2% nakatunutest. Kui võrrelda kahe eelneva koroonaviirusega SARS 11% ja MERS 34% tundub suht "kerge" haigusega olevat tegu. Paraku on siin kaks suurt aga. Esiteks tegu ametlike numbritega, mille usaldusväärsus Hiina puhul on teataval määral küsitav. Teiseks nakatab viirus ka peiteajal (2-10 päeva), mida SARS ja MERS ei teinud. Võrdluseks 2019-2020 hooajal on ainuüksi USA's seni olnud 10000000 (kümme miljonit) grippi haigestumist, millega kaasnes 8200 surmajuhtumit, ehk siis 0.08% on tavalise gripi haigestumise surmaoht.

Kõrvaltvaatajana tekib õigustatud küsimus: "Millest selline paanika, et paljud riigid evakueerivad oma kodanikke lennukitega paigutades nad kodumaal kaheks nädalaks garantiini?" Vaevalt on see seletatav paljalt massimeedia hüsteeriaga. Ainus järeldus, et kogu tõde ei soovita avaldada kartes veel hullema paanika puhkemist. Nagu filmis "A few good men": "You want the truth, you can't handle the truth"!!! Ma ei taha hakata mingit konspiratsiooniteooriat levitama aga mis võiks siiski olla praeguse reaktsiooni põhjuseks.

Hiina puhul muidugi võimalik, et varjatakse nii haigestumise hulka kui letaalsuse taset. Kuna aga dzhinn on pudelist väljas (viirusse nakatumine leidnud ametlikku kinnitust vähemalt 16's välisriigis) pole võimalik taolist infi kaua varjata. Äkki on tegu laborist plehku pannud pisilasega, see tooks kaasa üüratu rahvusvahelise skandaali. Hiinas teatavasti biotehnoloogia katsetamise puhul reeglid õige udused ja neistki kinni pidamine kahtlasevõitu. Viiruse mutatsioonide uuringutel põhinev info väidab, et esimene nakatumine pidi toimuma juba oktoobris, ja mitte ei pärine Wuhani kalaturult vaid viidi sinna ja levis sealt edasi. Põhjuseid võib olla erinevaid, ei hakka rohkem spekuleerima, äkki lugejatel mingi huvitav idee?

Mis saab edasi. Tavaliselt väheneb uute haiguste letaalsus aegamööda tänu looduslikule valikule: Viirusele kui parasiidile pole kasulik peremeesorganismi surm. Samas võtab see aega palju generatsioone jõudes vahepeal hulga peremehi maha tappa. On ka võimalik, et toimub mingi juhuslik mutatsioon, mis muudab viiruse kas äärmiselt kergelt nakatavaks või äärmiselt surmavaks. Mida rohkematel inimestel nakkus seda suurem võimalus selliseks mutatsiooniks, eriti kui organismis mitu erinevat viirust mis omavahel paljunemise käigus juppe võivad vahetada - niinimetatud rekombineerumine. Viiruse geneetiline kood olevat juba teada, selle alusel suudavad mikrobioloogid suures osas mõista toimemehhanismi ja mis kõige tähtsam: kui mitme mutatsiooni kaugusel on mingi potensiaalselt äärmiselt ohtlik areng.

Juba praegu on epideemia avaldanud Hiina majandusele märgatavat mõju ja seda eriti ebamugaval momendil kui niigi oldi sunnitud teatama madalaimast majanduskasvu tempost mitmekümne aasta jooksul. Maailma aktsiabörsid on roninud enneolematusse kõrgusse. Olukord on suht kahtlane, sest kui epideemia peaks kontrolli alt väljuma võib sellest saada börsikrahhi ja majanduskriisi initsiaator. Kokkuvõttes tundub praegu olevat mõistlik müüa, sest potensiaalse kaotuse suurus ületab tunduvalt võimaliku võidu mahtu. Lõpetaks positiivse noodiga: tänu tänapäeva meditsiini ja teaduse tasemele oleme palju rohkem kaitstud kui veel paarkümmend aastat tagasi rääkimata esimese maailmasõja lõpust kui gripiviirus 20-50 miljonit tappis.

P.S. Võimalik, et juba homsed uudised annavad rohkem aimu olukorrast. Võimalik, et paanika vaibub susinal ja aasta pärast vaevalt mäletame sõna Wuhan.

P.P.S. WHO kodulehelt "Situation Reports" alt võib ka igaüks ise koroonaviiruse levikut ning igapäevaselt uuendatud olukorda jälgida.

1 comment:

  1. Hiljutine info 29Jan 23:00GMT: https://www.sciencealert.com/here-s-what-scientists-do-and-don-t-know-about-wuhan-coronavirus-so-far

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!