Thursday, January 30, 2020

2019-nCoV nakatavus, sümptoomid ja surma põhjus

WHO andmed 30Jan lõuna ajal,
õhtuks nakatanuid üle 10000,
surnuid üle 200
Andmed muutuvad tundidega
Olen lugenud uue viiruse asjus uudiseid mitmes keeles paljudest allikatest. Suur hulk on muidugi libainfot, tavakodanikul ei pruugi olla lihtne terasid sõklatest eraldada eriti kui isegi Eesti enda riigi uudisteagentuuri ERR "ametlikus" terviseametile viitavas teates lipsab tahtlikke või tahtmatuid vigasid sisse. Nimelt väidab ERR, et 2019-nCoV on vähem nakkav kui SARS, mis ei vasta tõele. Esiteks ei väida Terviseamet seda üheski ametlikus teates mida olen lugenud, teiseks väidavad teadlased üle maailma, et 2019-nCoV on nakkavam kui SARS, kolmandaks kinnitavad ainuüksi kuivad arvud seda. Praeguseks on nakatanuid rohkem kui kogu SARS'i epideemia ajal.

Estimates of how easily coronavirus spreads range from a "base reproduction rate" of 1.4 to 3.8 people infected by a single patient. Scientists at Britain's Imperial College, meanwhile, estimate that each coronavirus patient infects on average 2.6 others - making it roughly as infectious as annual influenza outbreaks. Chinese scientists, however, have said that one patient, on average, will have spread the virus to 5.5 other people.

Tänase info põhjal on nakatunuid leitud kõigis mandri Hiina provintsides. Kui eelnev inglisekeelne info vastab tõele, et uue viiruse nakatuvus on enam-vähem samal tasemel kui tavalisel gripil leidsimegi paanika põhjuse. WHO andmetel põhjustab iga-aastane gripiepideemia 0.13%'se letaalsuse juures 290000-560000 surma (eelmises postituses toodud 0.08% kehtis USA kohta). Lihtne matemaatika väidab et kui uue viiruse levikut ei suudeta tõkestada võib oodata 2.2% / 0.13% x 400000 = 6800000 (6.8 miljonit) surmajuhtumit. Number jääb kõvasti alla esimese maailmasõja lõpu gripipuhangule kuid siiski päris suur. On ka selge, et vaktsiine ei jõuta enne kuut kuud masstootmisse viia (lihtsalt kainestavaks infoks: ei SARS'i ega MERS'i vastu pole veel vaktsiini loodud). Seega ainus, mida arstid ja haiglad saavad teha on sümptomite leevendamine. Kui nakatavus on samal tasemel kui gripil pole ilmselgelt viiruse levikut võimalik peatada nii nagu ka gripiviiruse levikut ei suudeta tõkestada.

Haiguse kulg ja sümptoomid:
Esialgne uurimus viidi läbi 99 patsiendiga detsembri lõpust 25 jaanuarini, tulemused avaldati ühes tunnustatuimas meditsiiniteaduse ajakirjas "Lancet".

Enamusel patsientidest tekkis nii kõrge palavik kui köha, kolmandikul hingamisraskused.
10 protsendil või vähematel lihasevalu, uimasus, peavalu, kurguvalu.

Surma põhjustavad ägeda kopsupõletikuga kaasnevad tüsistused, enamasti põhjusel, et kopsud ei suuda organismi hapnikuga varustada - maakeeli lämbumine.

Uuritud 99 patsiendist suri 25 jaanuariks 11 ehk umbes 10%. Peab rõhutama, et see ei tähenda 10% letaalsust, sest suur osa elanikkonnast põeb haiguse läbi kergelt ega satu haiglasse. Pigem vihjab asjaolule, et rasketel juhtudel on surma võimalus oluliselt kõrgem on ka loogiline. Samuti on eeldada, et madalama meditsiiniteenusega riikides saab suremus olema kõrgem.

Täienduseks huvitav võrdlustabel varasemate epideemiate kohta. Momendi ametlike numbrite põhjal tundub Wuhani paanika põhjusetu olevat eriti kui võrrelda 2009 aasta H1N1 epideemiaga! Miks siis ikkagi kuulutati täna välja globaalne häireolukord ja paljud riigid on kommertsiaalse lennuühenduse Hiinaga katkestanud ehkki WHO seda ei soovita. Venemaa olla (kinnitamata andmetel) lausa sõjaväe abil piiri sulgenud.

1 comment:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!