Monday, March 16, 2020

Brittide strateegia

Kui enamuse riikide jõupingutused on suunatud nakkuse levimise kiiruse aeglustamisele siis tundub, et britid kavatsevad võtta kasutusele drastilisemad meetmed. Põhjuseks veendumus, et ees ootab epideemia katastroofiline laienemine. Nende arust viiruse leviku aeglustamine tavaliste vahenditega koormaks totaalselt üle intensiivravi osakonnad põhjustades veerand miljonit surma ja sellega kaasnevad probleemid ühiskondliku korra tagamisel. Valitsuse pressikonverentsil avaldati mõned õige shokeerivad numbrid:

# Ehkki positiivse testi on andnud 1500 inimest hinnatakse nakkusekandjate arvuks 35000-50000. 
# Surmade arv eilse seisuga 55 kahvatub modelleerimisel saadud 260000 kõrval.
# Suur-Britannia on umbes 3 nädalat Itaaliast taga.
# Kõige rohkem ohustatud kodanikud: vanurid ja kroonilised haiged tuleb ühiskonnast isoleerida 12 nädalaks.
# Vaktsiini väljatöötamine võtab realistlikult aega 18 kuud.
# Majapidamisest, kus keegi on palavikus ja köhib, ei tohi keegi 14 päeva jooksul lahkuda.

On otsustatud võtta kasutusele drastilised isoleerimisabinõud, et haigusjuhtude arvu minimiseerida. Surmajuhtumite arvuks ennustatakse sel juhul tuhanded või kümned tuhanded. Taolise lähenemise probleemiks on asjaolu, et niipea kui piiranguid lõdvendatakse on oodata uut haiguspuhangut. Selleks et olla efektiivsed peavad teatavad piirangud jääma kehtima kuni vaktsiin on välja töötatud ehk siis eeldatavalt pooleteiseks aastaks. Tegu pole enam keskmaa jooksuga nagu keegi mainis, see on pigem maraton. Ma ei taha mõeldagi, milline on mõju maailma majandusele.

Kogu eelneva jutu juures on kummaline, et koolid, mis tavaliselt ühed aktiivsemad nakkuskolded, jäävad avatuks. Võibolla on otsustatud meelega lasta nooremal generatsioonil haigus kiirelt läbi põdeda, et nood saavutaksid immuunsuse ja poleks edaspidi viiruse levitajateks. Noortel niikuinii paistab tõve kulg äärmiselt kerge olema. Olukord muutub iga tunniga.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!