Wednesday, March 25, 2020

Shoppamine ja Suur Võidujooks

Tütrega Walmardis, kassade ees punased jooned
tähistamaks soovitavat distantseerumist.
Täna käisin esimest korda peale karantiini jäämist poes. Muudatused on silmnähtavad kui üle nädala shoppamas käia. Tavaliselt ma Walmardis ei käi, lihtsalt see üks maailma suurim poekett eriti ei tõmba isegi kui hinnad tihtipeale supersoodsad. Paraku oli ta kohe bensuka kõrval, lihtsalt mugavusest ostsin vajaliku toidukraami (hapukoort, kurke, viinamarju, hommikukrõbinaid, paar külmund pizzat ja tütre pealekäimisel ka kolm kartulikrõpsu kotti. Tütar muideks tuli heameelega poodi kaasa, sest kodus on tal juba hullult igav hakanud. Nädalavahetusel peame tegema mingi plaani, mis remondi või korrastustöid plika saaks maja juures teha, et oma söögiraha välja teenida - ok nali aga tegelt ka, muidu läheb teine niisamaistumisest lolliks ja laisaks. 

Tavabens 61.9 CAD senti ehk 39.6 Eurosenti liiter
Bensujaamas sain positiivse shoki, sellist liitrihinda pole oma 20 aastat olnud. Nojah, lennukid ei lenda, inimesed autodega ei sõida, sest esiteks on suusamäed ja rahvuspargid suletud ning teiseks kõik kel vähegi võimalik sunnitud valitsuse käsul kodust töötama. Nii hõredat liiklust teedel pole ma Canadas oleku rohkem kui 30 aasta jooksul näinud. Kuna destilleerimistehased ikka veel töötavad, hakkavad kõiksugu hoiukohad juba üle ajama, strateegilisse varusse ka rohkem ei mahu. Hoidmine maksab samuti, seega kütusemüüjatel finantsiliselt mõistlik kas või poolmuidu bensu ära anda. Pildi tegin lootuses-kartuses, et kunagi hinnatase taastub. Hea lapselastele näidata ja ise vaadata, muidu lihtsalt ei usu oma mälu.

Suure võidujooksu all pidasin silmas koroona haigestumiste ja surmade statistikat riikide kaupa. USA'l võttis aega, aga nüüd on nad hoo sisse saanud ja ma ei näe ühtki võimalust, et kahe päeva pärast ameeriklased nakatanute hulga poolest esikohale ei tõuseks. Viimasel ajal päeva juurdekasv kaks korda suurem kui ühelgi teisel riigil ning aina kiireneb. Surmade kõver on nakatumisest kahe kolme nädala jagu hilisem shokeerides ameerikat alles aprilli keskel. Tabelites 24 ja 25 märtsi andmed top 10 riikide kaupa.

24 Märtsi numbrid

25 Märtsi numbrid




Kahe viimase päeva meeletu börsitõus toimus kahe asjaolu koosmõjul: eelnev liiga järsk langus ja ajalooliselt mahukaim majandustoetusprogramm. Paraku on tegu vaid tuleviku majanduskasvu arvel laenuvõtmisega, mille me kõik peame mõningase viivisega protsentidega kinni taguma. Mind tõsiselt huvitab mis juhtub reedel kui USA kuulutatakse esikoha saavutajaks, tegelt küll on selleks ajaks börsid kinni. Esmaspäevaks numbrid ilmselt nii hullud, et tekkib küsimus kas NYSE üldse avatakse. Samas on väike võimalus, et paanika veidi viibib ehkki tulemata ta ei jää.

No ja mis juhtub USA börsil kandub paratamatult üle ka mujale maailma. Suurest majanduslangusest ei pääse maailm enam kuidagi. Tohutute abiprogrammidega üritatakse allapoole kihutavat kurvi teha sujuvamaks ja paraku ka pikemaks just nagu karmide karantiinimeetmetega surutakse nakatumiste arvu kõverat madalamaks ja pikemaks.

P.S. Canadas on tänasest seaduslikult kohustuslik 2 nädalane karantiin kõigile välismaalt saabujatele. Samas selle kontrollimiseks pole praktiliselt mingeid võimalusi, jääb vaid üle usaldada ja loota inimeste teadlikkusele.

P.P.S. Märk sellest, et mitteametlikult valmistutakse halvimaks, BBC vahendusel: In a sign that things are expected to get worse before they get better, New York along with North Carolina and Hawaii, has requested the Federal Emergency Management Agency to send special mortuary teams that can be deployed for mass casualties.

Mudel, mis võiks juhtuda USA's erineva kestusega sotsiaalse distantseerimise korral.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!