Sunday, March 1, 2020

Pandeemia - Inshallah

Mind kui skeptikut paneb ühest küljest mõlema suupoolega muigama ja teisest küljest kulmu kortsutama usklike käitumine praeguse epideemia (võimalik et homseks juba pandeemia) puhul. Lõuna-Koreas on igatahes prokuratuur, seoses viiruse organiseeritud levitamisega, asunud uurima kristliku Shincheonji sekti juhti (kes end uuestisündinud jeesuseks peab) tahtliku tapmise paragrahvi alusel. Väidetavalt on sekt veendunud koheses maailmalõpu saabumises, millele üritab jõudumööda kaasa aidata.

Katoliku kirik otsustas Koreas ära jätta missad ja kirikud sulgeda, protestandid lõpetasid jumalateenistused, budistide üritused on määramata ajani edasi lükatud. Isegi muhameedlikus Iraanis jäeti reedesed kogunemised mosheedes ära. Asutusi endid keeldusid mullad sulgemast väites, et tegu mitte haigust levitavate vaid hoopiski hinge tervendavate kohtadega. Kahtlemata on ka paljudes teistes epideemiast haaratud riikides usklikud hakanud kahtlema kirikutes ja üldse tihedamas rahvahulgas viibimise mõistlikkuses.

Minu arusaamise järgi äärmiselt silmakirjalik. Seletage lahti kuidas on väidetavalt kõikvõimsa jumala puhul võimalik, et ta sihukese viiruse üldse kokku keevitas ja valla päästis. Või kui teda just autorluses süüdistada ei saa, siis miks pole midagi teinud, et covid-19 ära hoida. Kui tegu näitliku kodanike karistamisega, tekib küsimus miks eelkõige vanade inimeste peal harrastada, peale seda kui nood terve pika elu patustanud. Palju efektiivsem oleks ju ennemuistsete jumalate eeskujul uskumatute ja muidu ketserite peal välku kasutada.

Ja usklikud ise: käte pesemine, maski kandmine ja varude soetamine on äärmiselt silmakirjalik. Kui te usute jumalasse pole mingit põhjust muretsemiseks või üldse mingite ettevaatusabinõude rakendamiseks, sest kõik juhtub niikuinii just nii nagu jumal tahab - inshallah. Te pole ju ometi nii ülbed, et loodate oma käitumisega kõikvõimsa jumala plaani väärata või tema poolt ette nähtud saatust kallutada endale sobivas suunas.

Mina samas paadunud skeptiku ja realistina lähen täna reisile. Usaldades ekspertide arvamust pesen tavalisest tihemini käsi, lennukis või lennujaamas maski kanda pole kavas kuna kasu pidada minimaalne olema. Viirust ei karda, sest minu ja mu pere tervisliku seisundi alusel võib loota, et nakatumise korral isegi ei pruugi seda märgata. Iseenesest murekohaks kuna nii võin enesele teadmata viiruse levitaja olla. Täna jälle uudistes rõhutati, et kõik peavad muretsema nädala toiduvaru. Meie oma külmkapi ja sahvri tavavarudega elaksime ilmselt ka kuu aega edukalt üle. Kõige enam häirib vägagi võimalik mõju majandusele, mis paratamatult kandub lõpuks üle tavakodanikele.


Kõige tähtsam, et netiühendust, kütet ja valgustust garanteeriv tänapäeva tsivilisatsiooni alustala elekter ära ei läheks. Õnneks bioloogilised viirused alajaamasid ei nakata😜 Kui tahate saada ülevaadet kuidas viirused levivad võtke tass kohvi/teed või pudel õlut ja klikkige videol.

P.S. Viimane muret tekitav info väidab, et haiguse läbipõdemine ei pruugi tekitada immuunsust. Mitu tervenenud isikut olevat uuesti haigestunud. Kui tegu pole ebakvaliteetsete testide või mingi muu apsakaga võib selline asjade kõik olukorda kardinaalselt muuta.

3 comments:

  1. no aga kui kõik juhtub, nagu jumal tahab, siis ei saa ka maski kandmine ja käte desinfitseeriminegi sellest tahtest sõltumatu olla - kui olla determinist, siis ikka lõpuni ja aidaa, vaba tahe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. (kusjuures see pole enam isegi teoloogiasisene vaidlus, determinismi üle vaidlevad teoreetilised füüsikud kah mõnuga.)

      Delete
  2. Ma lihtsa inimesena mõtlen binaarselt: Kas Jumal on olemas või mitte. Kui on ja kõikvõimas nagu väidetakse siis äärmiselt pahatahtlik kui inimestele selliseid kannatusi valmistab. Mis see vaba tahe siia puutub, selle olemasolu või puudumise määrab ju ka vanajumal oma tahtmise järgi :P Kokkuvõttes on jumala olemasolu absurdne terve mõistuse ja loogika vaatevinklist. Mulle lihtsalt meeldib vahel igavusest tõsiusklike töökaaslaste kallal norida kui nood mõne eriliselt totra mõtte välja käivad ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!