Saturday, May 8, 2021

Baromeeter hakkas langema :(

Ennevanasti kasutati ilmaennustamiseks baromeetri abi: õhurõhu langemine tõotas halba ilma või lausa tormi. Koroonapandeemia puhul on suht mugavaks ja usaldusväärseks hinnanguks reovee uuring, mis paraku selle nädala alguse näitajate poolest just kiita pole. Pea igal pool üle Eesti on viiruse kontsentratsioon kergelt kasvama hakanud. Loomulikult pole siin seost esmaspäevase piirangute leevendamisega, sest need mõjud ilmnevad alles nädala kahe pärast. Ühe nädala näitajad poleks nii alarmeerivad kui trend kõikjal ei liiguks samas suunas. Teine murekoht on ka Läti ja Leedu nakatumise järsk tõus. Ootame ära järgmised kaks nädalat enne kui pandeemia arengu edasine suund selgemaks saab.

Lätis on valitsus ja seim eriarvamusel piirangute koha pealt, viimane toetab populistlikult riigi avamist sel ajal kui nakatumine kasvab. Ega meil Eestiski kõik ühel arvamusel ole, piirangute toetajad ja vastased valmis karvu pidi kokku minema. Ametlikult langes ohutase punaselt väga kõrgelt ohutasemelt oranzhile ehk kõrgele. Suurimaks ohuks, et rahvas võtab seda kui kinnitust hullema möödumisest: elu läheb edasi nagu ennevanasti (eelmisel suvel). Astume neljandat korda samasse ämbrisse ja saame järgmise laine kaela.

Canadas võideldakse momendil kolmanda lainega. Tänastes uudistes oli pikem arvamuslugu teemal, et demokraatlikus riigis kiputakse pidevalt samu vigasid kordama: üldsuse survel piiranguid liiga vara leevendama ja liiga hilja rakendama võimaldades pandeemia uue laine tõusu. Väga huvitava ja minu arust hea analoogiaga võrreldi pandeemiat metsatulekahjuga, mida kustutatakse hoogtööna kuid mitte lõplikult. Niipea kui veekraanid koomale keeratakse saavad siin-seal hõõguma jäänud tukkidest uued põlengukolded alguse ja kuna kraanide avamisega (piirangutega) venitatakse algab uus põleng ning kogu värk otsast peale. Vaktsineerimine küll vähendab järjest kuiva süttimisaldi puidu hulka kuid kõiki oksi ei jõuta kunagi ära korjata, mistõttu covid-19 on ilmselt tulnud selleks et jääda, muutudes üheks hooajaliseks viiruslikuks nakkushaiguseks, millega peab arvestama ja mille vastu vaktsineerima.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!