Tuesday, May 25, 2021

Peaks vist lõdvemalt võtma

Mõni võib mõelda, et kas lõdvemalt üldse enam saab, no saab ikka. Olen pea üle nädala tööl lisapäeva teinud ja kuna nende eest kaks vaba antakse siis praeguseks rohkem kui 11 nädalat kogunenud, pluss puhkus, pluss "haigepäevad" pluss mingid muud boonuspäevad - kokkuvõttes võiks teoreetiliselt neljaks kuuks jalad seinale visata. Päris nii siiski ei saa aga otsustasin seoses ilusamate ilmade ja pealesuruvate aiatöödega vabu päevi välja võtma hakata. Täna põõnasin 11 ja pool tundi aga pealelõunal oli ikka uimane olemine. Kaasa kurtis kah rammestuse üle. Küllap on koroona meid kätte saanud ehkki mõlemad vaktsineeritud. Samas jooksin lõuna ajal oma tavalise viieka enam kui viisaka tempoga, ju lihtsalt tüdimus kallal.

Meil endiselt "Püsi kodus" reegel, millest suurt keegi enam kinni ei pea. Ametlikult ei tohtinud Victoria day pikal nädalavahetusel suvilasse sõita, reede pärastlõunal siiski põhja poole viivad maanteed õige tihedalt liiklust täis. Pühapäeval olin tööl aga esmaspäeval rikkusime paljude teiste eeskujul räigelt seadust ja grillisime õues. Ilm super mõnksa, kaheksateist kraadi ja päike - kardetavasti viimane normaalse temperatuuriga pikaks ajaks, juba täna rebis kolmekümne peale. Sel ajal kui tüdrukud vaaritasid hirmmagusat lehmakommi fudge vahtrasiirupist küpsetas kaasa elu parima rabarberikoogi. Minu panus oli rabarberite peenrast välja sikutamine ja koorimine. Olen neid kastnud iga päev, et ikka mahlasemad tuleks, aga sihukesi käsivarrejämedusi nagu mu sugulasel Eestis, ei oska kuidagi välja võluda.

Noored esitasid jõu ja ilu numbreid, vanema tütre poiss on kadestamisväärses füüsilises vormis. Tõmbas sitikas ühe käega lõuga, ise minust vaid mõni sent lühem ja mõni kilo kergem. Riputasin end korraks kangi külge aga siis sai mõistus võitu, ei hakanud proovimagi, mitte et mingit lootust oleks niikuinii olnud. Rahuldun sellega, et karates suudan noorema tütre kaaslasele tuule alla teha. Samas kes teab kas enam, pole me kumbki ju aasta jagu madistada saanud ja niisama katade läbivantsimine musklit ning osavust ei kasvata.

Nädalavahetusel jälgisin rallit, takkajärgi tarkus: oleks mõistlikum olnud Eurovisiooni vaadata, sest sellest ma üldse ei hooli. Peab ikka kuradi hea närvikava olema, mis sellise spordiga vastu peab, kus pidevalt oht, et mingi endast sõltumatu jama pärast kukud kindlalt liidripositsioonilt porri. Ühest küljest teeb võistluse põnevamaks ja etteennustamatuks, teisest küljest häirib hullult kui ärateenitud maksimumpunktide asemel tühised 5 lohutusauhinnaks saad. Meistritiitli koha pealt on rong ilmselt läinud ehkki Eesti asjatundjad kommentaatorid lohutavad, et hooaeg veel noor. Hyundail on liiga palju tehnilisi viperusi just samuti nagu Fordil siis kui Ott nendega sõitis.

Rahvusvahelises plaanis oskas Batka oma lollusega üllatada. Nagu mis tal oli mõttes, kas tõepoolest tasub ühe opositsiooniliidri sõnaotseses mõttes röövimine ära sellises mahus rahvusvahelist jama. Esiteks on olukord niikuinii suht maha rahustatud ja teiseks kaotas ta nii igasuguse manööverdamisruumi Vene ja Lääne vahel. Kõige loogilisem muidugi, et tegu idanaabri operatsiooniga sundimaks Valgevenet tagasi Venemaa rüppe. Peale riiklikul tasemel mahitatud lennukiröövi ei saaks Lääs kuidagi Valgevene valitsusele toetust avaldada kui Venemaa sõidab sisse korda majja lööma.

Mõista, mõista, mille just tärganud õied need on?

Rabarbari teema juurde tagasi tulles. Kas keegi oskab soovitada midagi rabarberite kasvu edendamiseks. Ka olen kuulnud, et mingi trikiga olevat võimalik rabarbereid läbi suve, mitte ainult kevadel nautida. Kui raatsite infi jagada olen üks suur tänulik kõrv või tegelt ikka silm ;) Tänutäheks jagan koogi retsepti, kaasa küll kasutas õunte asemel rabarbareid ja piima asemel keefiri ning vähem soodat, talle meeldib katsetada ja modifitseerida tunde järgi. Kardemoni olla ka lisanud. Ise avastasin suht hiljuti, et parim näksimise magustoit on külmutatud puuviljad mitte jäätis. Kahe kilone kott mangotükke maksab vaid kuus eurot, sellest aga jagub mulle rohkem kui nädalaks. Muidugi müüakse igasugu muid puuvilju ka, paraku mango mu lemmik.

8 comments:

  1. Kui need oksad nii paljad poleks, pakuks mustika õit.
    Rabarberil oleks hea õievars maha lõigata kohe kui see kasvama hakkab, siis saab vart tiba kauaem. aga terve suve....pane lõigatud rabarberid sügavkülma, saad koogitooret aasta läbi.

    ReplyDelete
  2. Rabarberi külmutamisele +1.

    ReplyDelete
  3. kohe näha, et sa ei ela enam Eesti inforuumis:) Meil kuulutati sel aastal rabarber ohtlikuks (loe: peale jaanipäeva pole soovitav süüa, kuna liiga palju oblikhapet).
    Külmutamine toimib suurepäraselt. Kui moosi viitsid keeta, siis rabarberist saab väga head soolast ja magusat letsot/kastet/marinaadi/salatit/moosi/mahla jne.
    Retepti eest tänan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... ma olen eluaeg teadnud, et rabarber peale jaanipäeva enam süüa ei kõlba...?

      Delete
  4. Pilt ka. Kuna see on puu otsas, siis peab mingi mari olema. Sõstar lähivaates?

    ReplyDelete
  5. Lõuatõmbeid ei ole kunagi teinud, mingi aeg mõtlesin, et harjutaks - kas saaks ühega kunagi hakkama. Tegin negatiivseid tõmbeid st laskumisi ja abivahenditega, aga pidin siis pooleli jätma, sest õlavalu tekkis. Selle süüks ei osanud ajada, aga välistada ka ei saanud ning hiljem ei ole riskinud. Mittevalutav õlg on kordades parem kui üks lõuatõmme.

    Rabarbarikasvatamisest ei mäleta muffigi, lihtsalt kasvas rammusal maal ja kevadeti/varasuveti sai söödud. Seda, et suve teises pooles rabarbarit süüa ei tasu, olen ka alati teadnud. Samuti hapuoblikate söömisega tuli piiri pidada, et oblikhapet palju ei saaks.

    ReplyDelete
  6. Pakun ka mustikat. Pohlal on mõnevõrra sarnane õis, aga mustikas on sarnasem.

    ReplyDelete
  7. Ootsin 24 tundi ja annan vastuse: Õis on tõepoolest mustikas, vars sihuke jämme, sest tegu mingit sorti hiid-hübriidiga.

    Rabarberi külmutamise mõte on hea, paraku imestas kaasa, et kas ma ei teadnud, et ta seda juba paar aastat teinud - oops.

    Ma tegelt kuulsin poole kõrvaga kusagilt nii seda rabarberi mürgisuse lugu kui ka võimalust, et rabarberit saab mingi trikiga suvi läbi värskena tarbida. Paraku ununes enamus olulisest infist (kust ja kuidas), vaid killud jäid meelde.

    Tänud kommide eest!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!