Friday, March 18, 2022

Kevadesõda

Külamehed rüüpavad õlut peale vene soomukite rappimist
Tankitõrje relvadest puudust ei paista olevat😉

Muidugi on iga sõda oma näoga, kuid praeguse Ukraina sõja puhul näen paralleele nii Soome Talvesõja kui Eesti Vabadussõjaga. Vähemalt algus sarnaneb üllatavalt palju Talvesõjaga: Vene ultimaatum, julgeolekule vihjavad põhjendamatud territoriaalsed nõudmised, soov kogu riik välksõjaga vallutada, vastase alahindamine, tohutu materiaalne ebavõrdsus nii elavjõus kui tehnikas, vene poole saamatu juhtimine, pikad haavatavad kolonnid, äärmiselt ebasobiva aastaaja valimine, vaenulik elanikkond, vene poole madal ja vastase kõrge võitlusmoraal, ...

Vene vägede märgistuse lühijuhend 

Ma ei imestaks kui lõpp kujuneks samuti sarnaseks. Ukraina on rahu ja riigina püsima jäämise eest sunnitud loovutama territooriumi ning veidi suveräänsust. Erinevusteks Talvesõjaga võrreldes oluliselt mahukam ja kiirem välismaailma sõjaline abi. Paralleele edasi tõmmates on selge, et enne tõsiste rahuläbirääkimistega alustamist teeb Venemaa vähemalt ühe kõike väljapaneva rünnaku üritamaks Ukraina Donbassi armeed kotti võtta, koos Odessa ümberhaaramisega Ukraina merepiiri sulgeda ja ka Kiievit ümber piirata ning vallutada, et oma valitsus pukki panna. Kui üritab kõiki kolme korraga siis ilmselt ebaõnnestub haledalt, sõjaväge lihtsalt pole piisavalt. Kontsentreerides jõupingutused vaid ühele eesmärgile eelnevast kolmest on edu võimalused üsna suured. Sõjalisest vaatevinklist oleks kasulikuim Donbassi armee kottivõtmine ja võimalusel hävitamine, poliitilisest Kiievi vallutamine, strateegilisest Ukraina merest äralõikamine.

Eesti vabadussõjaga sarnasest joonest tooks välja rahvusliku identiteedi tsementeerumise. Ühine vaenlane ja eriti sõda ühendavad võimsalt. Teataval määral üllatav, et valdavalt venekeelse elanikkonnaga linnad ja piirkonnad nii tugevat vastupanu avaldavad. Kui sind "tule ja mõõgaga" vabastama tullakse ja sealjuures elukoht maha põletatakse, vara röövitakse ning sugulasi, sõpru tapetakse kostab üllas slaavi impeeriumi loomise idee isiklikust seisukohast üsna tühjana. Nagu öeldakse: Putini viga oli orjade armeega vabu inimesi vabastama minna.

11 comments:

  1. Sheerin siin kirja, mis väidetavalt olevat FSB leke:

    https://gulagu-net.ru/news/2022-03-17-1239.html

    Christo Grozev tõlkis ka inglise keelde:

    https://rentry.co/f96nz

    Spekuleerib selle üle, kas mingi jõuametkond üritab korraldada Venemaal terrorirünnakut à la Berliini Riigipäevahoone. Eeldus on tal see, et FSBs ei oleks see plaan populaarne, sest võib terve riigi destabiliseerida ("kui Riigipäevahoone oleks olnud ka püssirohuladu, ei oleks teda põlema pandud; praegu on terve Venemaa justkui püssirohuladu), aga teiste jõuametkondade kohta ei saa välistada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muidu on siin veel huvitav, kuidas ta kirjeldab Vene poole valearvestusi - et nad eeldasid, et nende ametkondade Ukraina vasted täidavad täpselt samu rolle nagu neil; et nad nägid Zelenskõis lihtsalt koomikut ja narkarit ja ei taibanud, milline eelis on professionaalsel artistil infosõjas; et nad ei arvestanud, kui palju detsentraliseeritum on Ukraina, et tal pole üht pead, mida maha lüüa.

      Delete
    2. See tegelt mõlema poole probleem, et lihtsalt ei suudeta teisest aru saada kuna mõtteviisi vundament täiesti erinev. Putin ja Venemaa juba Trumpi puhul ei saanud aru, et miks president seda või teist otsust ei tee - president on ju kõikvõimas, mis mõttes mingi senat või kongress ei pruugi läbi lasta. Samuti Ukrainaga, president on küll tähtis aga tema ei otsusta ainuisikuliselt. Ja mitte ainult president, isegi valitsus ei saa võtta vastu teatud otsuseid kui parlament seda ei toeta. Ma tahaks näha kui kerge saab olema NATO'ga liitumise klausli välja võtmine konstitutsioonist või Krimmi ametlik loovutamine. Demokraatlik riik on nagu saja peaga lohe, raiud mõned maha aga teised kasvavad asemele - võimas "redundancy" nagu ühel korralikul töökindlal masinal peab olema.

      Venemaa puhul on juttusid sellest, et Putini mahavõtmise korral Venemaa ei muutu kui see toimub paleepöörde kaudu. Vaid revolutsioon võib midagi muuta, paraku revolutsioon võib kujuneda sama veriseks kui 17 aasta oma.

      Delete
  2. Huvitav lugemine aga kui venelased ei korraldanud isegi mitte mingit "sündmust" vahetult enne rünnaku algust siis ei usu, et nad seda ka nüüd teeks. Pigem muretsen selle üle, millele Washington Postis osutatakse: ebakompetentne armee ja tagasilöögid lahinguväljal võivad tekitada Kremlil soovi eskaleerida kas keemia või tuumatasemele: https://www.washingtonpost.com/outlook/2022/03/17/russia-military-failing-dangerous/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Donetskis korraldasid nad midagi isegi suht hiljuti. Vt informnapalmist.

      https://informnapalm.org/en/the-kremlin-is-preparing-bloody-false-flag-special-operations-in-russia/

      Delete
  3. Eile oli kas ERRis või PM-s teade selle kohta, et venelased liigutasid Jaapani naabruses asuvad sõjalaevad ära, arvatavasti suunaga teadagi kuhupoole. Sealsamas, et ka Kaug-Idas maismaal asuvat sõjatehnikat on asutud suuremalt liigutama. Ma järeldan sellest ainult seda, et sõjaväeosade arulagedalt suure vahemaa taha viimine ykskõik mis hinna eest ja ykskõik mis tulemusega on ootuspärane, aga kes ja mis neile vastu pannakse (juhul, kui mõni masin ka kohale jõuab)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sõjaväe hulk on ilmselgelt ebapiisav kõigi eesmärkide saavutamiseks. Näis milline valitakse prioriteediks, eks sellele suunatakse absoluutselt ülekaalukas mass ja tulejõud - mingi viisakama suurusega võidu ju peab 9 maiks saama. Mariupol oleks liiga väike kuid vajalik tsiviilohvrite varjamiseks või ukrainlaste kaela ajamiseks.

      Delete
  4. Sõjalaevadega on muidugi küsimus, kas Türgi need üldse Musta merre lubab.


    Jaapanlastel oleks hea moment Kuriilid tagasi võtta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei saa tegelikult aru, mida nad neist sõjalaevadest üldse loodavad, kui neil juba passib Mustal merel mitu tükki, mis midagi ei tee.

      Delete
    2. Japsd on ainukesed kelle peal on katsetatud aatomi jõudu.:)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!