Thursday, March 17, 2022

Rahva teener

Täna vaatasime netflixist esimese osa Ukraina seriaalist "Rahva teener" kus praegune Ukraina president mängib peaosas ajalooõpetajast kogemata presidendiks saanut. Esimese osa põhjal otsustades pole nii head komöödiat pikka aega näinud. Uskumatult hea näitlejatöö ja situatsiooni koomika. Kirsiks tordil fakt, et enamasti suhtlus vene keeles, mille nüansse mõistame mõlemad. Aga esimestes kaadrites jäi silma hoopis üks teine moment: Ukraina bojaarid limpsisid konjakit, arutasid poliitikat ja vaatasid alla Kiievi peaväljakule. Kurat see on Euroopa linn, see ei ole vene linn, mõni ime, et ukrainlased tahavad Euroopasse kuuluda. Üle ühe osa õhtu jooksul ei raatsi vaadata, tahan aeglaselt nautida nagu hõrgutavat magustoitu. Soovitan soojalt!!!

Teine väga informatiivne video või õigemini youtube ülesriputatud loeng on 2018 aastal salvestatud. Soome venemaa ekspert Martti J. Kari seletab lahti miks Venemaa käitub nii nagu ta käitub, mida sealt oodata on ja mida mitte. Teame paljut niigi, kuid varem pole näinud nii lihtsat ja selget ajaloolisele taustale paigutatud esitust. Venemaa lihtsalt on täiesti teistsugune kui läänemaailm, tema mõtteviis on teistsugune ja kui lääne poliitikud seda arvesse ei võta jäädakse ühtesid ja samu vigasid kordama. Kokku võtab Vene arusaamisi lause: "Torka täägiga, kui on pehme suru sügavamale kui on kõva tõmba tagasi ja jäta rahule."

2 comments:

  1. Minu emotsioon ( lisaks sellele, et see on tõesti vaimukas) oli kergendus, et me enam sellises maailmas ei ela. Lisaks naljale on see seriaal ka väga traagiline.
    Ja tänases kontekstis seletab väga hästi ka seda, miks sarnase kultuuriga Venemaal enam relvi ja muud vara pole. Korruptsioon... Ma rohkem ei spoili :)

    ReplyDelete
  2. Kamil Ganeevi tvitterilõimes on suures plaanis sama idee, mis Kari omas:
    https://twitter.com/kamilkazani/status/1504103672019513345

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!