Wednesday, March 2, 2022

Perspektiivid pole kiita ei Ukrainale ega Venemaale

Kiievi teletorn sai tabamuse
USA sõjandusspetside andmeil võib eeldada, et Kiiev piiratakse ümber nädalaga ja vallutatakse kuu ajaga. Ma ei tea, olemata ekspert tundub mulle see stsenaarium optimistlikuvõitu, eriti viimaste uudiste taustal, mis ähvardab linna lauspommitamisega. Lisaks tuli õhtul teade, et lubatud hävitajaid Ukraina siiski ei saa, sest Poola kardab sõtta tõmbamist, Bulgaaria ja Slovakkia imesid mingi muu põhjuse sulepeast välja. Täpselt pole defineeritud linna vallutamine: kas keskuse üle kontrolli saavutamine, uue valitsuse pukki panemine, või täielik kontroll kogu linna üle. 

Esimesed kaks eesmärki võimalik teoreetiliselt suht siva saavutada. Kui ukrainlased osutavad visa vastupanu näeb Kiiev nädala pärast välja nagu Groznõi, samas kannab vene jalavägi varemete vahel raskeid kaotusi. Zelenski ilmselt jääb Kiievisse ja võetakse seal vangi või hukkub võitluses. Raske ennustada kuidas see Ukraina moraalile mõjub, kuid kindlasti avab Venemaale soodsa võimaluse enda mehe pukki panemiseks. Täielikku kontrolli Kiievi üle ei saavutata ilmselt isegi mitte aasta jooksul, linn lihtsalt liiga suur ja vene sõdureid selleks liiga vähe.

Partisanide käes saavad kerged õhutõrje ja tankiraketid vägagi tõhusad olema

Mu arust on suurim murekoht siiski Donetski rindel vägede võimalik kotti jäämine kui Mariupol ja Harkiv ära võetakse. Tegelt võiks vene väed linnadest mööda minna ja soovi korral Dnipro ja Kramatorski vahel ühinedes sulgeda koti paari päevaga. Sissepiiratud vägede suurim probleem on alati varustamine, seda nii relvastuse, laskemoona, meeste kui toiduga. Ukraina võitlusvõime säilitamiseks oleks minu arust oluline kiirelt Donetski rindelt tagasi tõmmata Mariupoli, Kramatorski Harkivi joonele takistamaks ümberhaaramist kuid pakkudes mõningast toetust linnadele. Kaarti vaadates langeb esimesena ilmselt Mariupol kuna seal kõige keerulisem ümberpiiramist vältimata kaitsta.

Rahukõneluste ainus mõte vene poole jaoks oleks Ukraina läbirääkijad kinni võtta ja teha avaldus, et nood olid nõus Ukraina kapitulatsiooniga ning turvakaalutlustel ei saa öelda kus nad on ega neid ka eetris näidata. Arvate et selline käitumine pole võimalik, praeguse seisuga ei välistaks ma midagi. Ilmselt tehakse ettepanek tsivilistidele lahkumise võimaldamiseks enne lauspommitamist. Ukraina pool läheb kohale vaid näitamaks, et nad on alati valmis rääkima, kuid mitte alla andma. Tänane Bideni kõne polnud eriti julgustav: "seisame" Ukraina kõrval, kuid ameerika sõdurit appi ei saada. Sõjalise abiga on see jama, et kui Ukraina vallutatakse satub venelaste kätte, mis muidugi ei tähenda, et ei peaks abistama. Finantsabi tänapäeval lihtsam kontrollida, võimuvahetuse korral arved sulgetakse. Humanitaarabi puhul pole vahet, seda niikuinii vaja.

Kuidas Venemaa suudab hoida kontrolli vallutatud Ukrainas? Palju sõltub elanikkonna meelsusest. Erinevalt Vene loodetule on see valdavalt negatiivne, välja arvatud mõned piirkonnad. Ainus võimalus räiged repressioonid. Ukrainas ilmselt pole piisavalt vanglaruumi ei sõdurite, partisanide ega ebalojaalsete tsivilistide hoidmiseks. Siberisse viimine üks võimalus, esialgu ilmselt siiski ei rakendata. Koonduslaagrid oleks lihtsaim variant, mida arvatavasti üritavad venelased ajalooliselt ebameeldiva seose tõttu vältida. Katõni tüüpi massiivsele otsesele füüsilisele hävitamisele loodetavasti ka ei lähe. Lahti lasta ju ei saa kogu seda ebalojaalset "bandeeralaste" massi, Groznõi teistkordne ülevõtmine venelastel liiga hästi meeles. Kõige inimlikum võimalus oleks sundida emigreeruma. Nii või teisiti, saab üks raske pähkel vene okupatsioonivõimule olema.

Aga mis saab Venemaast endast? Majanduslikult tuleb võimas langus. Sõda neelab meeletult ressursse. Okupeeritud Ukraina purustatud infrastruktuur tuleb tasapisi üles ehitada oma rahadega. Sõjas ärakulutatud tiibrakettide, alla lastud lennukite ja kopterite, vanarauaks muudetud tankide ja soomukite asemel vaja uued ehitada. Kust see raha tuleb kui lääne pangad laenu ei anna? Hiina ehk nats toetab, aga mitte eriti, rumal oleks ju finantseerida enda tulevase vastase relvastusprogrammi. Kaubavahetus kängub seoses sanktsioonide ja embargodega. 

Tehnoloogiliselt paisatakse Venemaa keskaega, Taiwan (kus toodetakse 90% tipptehnoloogilistest mikroskeemidest) teatas Venemaa varustamise täielikust peatamisest. Paari päevaga on hulk lääne suuri tooraine ja tehnoloogiafirmasid andnud teada enda tegevuse lõpetamisest Venemaal. Euroopa ja Ameerika on sulgenud oma õhuruumi vene lennukitele. Keskpanga ja mitme teise suure panga ning hulga juhtivate poliitikute varad külmutatud. Spordi- ja kultuurisidemed katkestatakse. Venemaa lõigatakse sisuliselt välja tsiviliseeritud maailmast. Kui kauaks näitab aeg, kuid usun, et enne temaga suhtlema ei hakata kui Ukrainas lubatakse vabad valimised.

Venemaa ainsad hoovad (kui tuumanupuga hirmutamine välja jätta), millega läänt mõjutada, on toorained ja energiakandjad. Paraku tegu kahe teraga mõõgaga, mis lõikab valusamalt enda poole. Mõnda aega jääb maavarade müük vene sisuliselt ainsaks valuutaallikaks, katkestamine oleks läänele raske kuid Venemaale hukutav.

Venemaa peab arvestama, et Ukraina sõda ja selle asjaolud ei jää igavesti saladuseks. Kui vene inimene lõpuks mõistab, et tema paar korda kukkunud elustandardi põhjuseks on Putini maailmakorra muutmise unistus võivad puhkeda sellised rahutused, mida pole oktoobrirevolutsioonist saati nähtud. Kui rezhiim suudabki need veriselt maha suruda on karta haritud ja edukama kaskklassi ning spetsialistide massilist emigreerumist. Kiiresti majanduslikult ja sõjaliselt hääbuvale Venemaale jääb marunatsionalistide ja lumpeni kompott. Paarikümne aastaga Siber küps Hiinale ülevõtmiseks, kui Venemaal hästi läheb müüvad selle ise, kui mitte tuleb Hiina ja lihtsalt võtab tugevama õigusega - Karma jällegi😜

2 comments:

  1. Leo Kunnas räägib Objektiivis täna.

    ReplyDelete
  2. Mulle tundub, et sõja lõpetamiseks on valik halbade ja väga halbade valikute vahel, nii Ukraina kui kogu Euroopa jaoks. Nurka surutud rotil peab olema muu väljapääs peale Kiievile tuumapommi heitmise.

    Ma arvan, et see võiks olla jõhker tehing, Ukraina loobub Krimmist ja Donetskist, Venemaa tõmbab oma väed välja Ukrainast ja tunnustab ülejäänud Ukraina territoriaalset sõltumatust. Nii nagu meie kaotasime Petserimaa, millega meil nagunii enam suutlikkust polnud sealseid venelasi oma riiki integreerida, nii pole ka Ukrainal nende venemeelsete territooriumidega suurt midagi pihta hakata.

    Aga vastukaaluks ja plussiks Ukrainale sellle tehingu juures võiks olla perspektiiv saada Euroopa Liidu liikmeks, kes aitaks sõjapurustuste taastamisel.

    Putin saaks esineda kui sõja võitja ja siis mõne aja möödudes, saaks ka Venemaa aru, et ajalugu tagasi ei pööra. Olgu siis tsaariks kas Putin või tema asendaja.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!