Monday, March 7, 2022

Sõja 12's päev

Just tihti ei näe koera maailma nimel väljendumas
Käes uus nädal ja sõja 12's päev. Kõik märgid osutavad sellele, et täna-homme algab suur-rünnak Kiievile, mille eesmärgiks esiteks linna ümber piiramine ja teiseks selle vallutamine. Vähemalt on vastavad käsud välja saadetud. Pole kahtlustki, et vene väed üritavad, küsimus kui edukaks operatsioon osutub. Ma ei julge enam ennustada, kuna venelaste algul rakendatud võitlusvõimelisemad väed tegutsesid ootamatult kohmakalt. Eliitüksused, nii dessantlased kui spetsnaz kandnud suuri kaotusi ja ebaõnnestunud mitmetel olulistel operatsioonidel saades kohati lüüa Ukraina tavaarmee ja isegi politsei üksuste käest.

Mitmed kõrgemad ohvitserid langenud, kohati üksused deserteerunud jättes maha täiesti kasutuskõlbuliku tehnika, mille ukrainlased tänulikult üle võtavad (täna 15 122mm haubitsat). Infosõja rindelt teade, et Anonymous häkkerid katkestasid mitme vene TV jaama programmid ja lasid eetrisse sõjauudiseid ning sõjavastaseid loosungeid.

Õhuvägi täiesti saamatu, rohkem kui saja lennuki ja kopteri kaotus on tänapäeval märkimisväärne. Tilgub läbi infot, et suur hulk kõrgtehnoloogilist tehnikat ei tööta, tankide ja lennukite gps seadmed jupsivad. Tankistid küsivad kohalikelt teed, allatulistatud lennukitest leitakse käsitsi vihikulehele kirjutatud juhised pommitamise koordinaatidega, ... Tiibrakette ja lühimaarakette üle 600 välja lastud, lahingupiirkonna varud olevat lõpukorral. Linnasid pommitatakse 500 kiloste tavapommidega.

    Väidetavalt politsei eriüksus, kes tankirusikatega Kord kaks tanki skoorisid

Kurikuulus 60 kilomeetrine kolonn on istunud mitu päeva kütuse ja tahte puudusel paigal. Viimased varud ilmselt põristati läbi üritades kabiinides soojas olla. Bensu ja diislit olevat lõpuks siiski kohale toimetatud, märgata ka mõningast masinate liikumist ja ümbergrupeerumist. Praeguseks 95% Venemaa ettevalmistatud sõjalisest võimsusest Ukrainas. Momendil kasustuses olevate vägedega on Vene poolel jõudu korraldada üks suur rünnak. Kui Ukraina pool vastu peab andmata käest Kiievit, Harkivit, Odessat (Mariupol kardetavasti langeb) ja laskmata idarinde grupeeringut kotti võtta on venelastel asi hapu ja tuleb kibekähku langetada otsus, kas tuua vägesid juurde, et uuesti üritada või asuda vaherahu läbirääkimistesse hoidmaks senivallutatud maaala.

           Senise esituse põhjal pole vene armee lääneliitlastega samast klassist

Putin teatas täna nii Macronile kui Erdoganile, et lõpetab sõda vaid Ukraina kapituleerumise tingimustel kusjuures tuleb tunnustada Krimmi ja Donbassi ning Luhanski kuulumist Venemaale. Lisaks muidugi desarmeerimine ja denatsifitseerimine, mis iganes selle all silmas peetakse. Kui seda ei juhtu satub Ukraina riiklus ohtu. Ukraina jaoks loomulikult absoluutselt vastuvõetamatud tingimused. Veidi ärevaks teevad kuuldused, et konventsionaalse relvastusega Ukraina vallutamise ebaõnnestumise korral kaalub Kreml taktikalise tuumarelva kasutamist Ukrainat alistuma sundimiseks. Usutavasti on läänel piisavalt hea spionaazhivõrk teadmaks ette kas ja millal selline enesetapjalik otsus Moskvas vastu võetakse. Piisava kindluse korral peaks NATO tegema ennetava tuumalöögi, sest piiratud tuumasõda pole olemas aga totaalse tuumasõja korral on alustajal märgatav eelis. 

12 comments:

  1. Ma võiks siin pikalt jahuda Vene tuumapoliitikast, aga ei hakka risustama ega kaasblogijaid hirmutama. Eileõhtuses "kuulsas" RTR saates arutleti tõsiselt taktikalist tuumalööki Ukrainas. Kindralstaabis on erinevaid stsenaariumeid vastase võimalikest vastukäikudest, lisaks nende alavariandid. Strateegilised (ennetavad) tuumalöögid tähendaksid täiemahulist tuumatalve ja see ei ole Venemaa eesmärk. Samuti on (erinevalt taktikalise tuumarelva kasutamisest) strateegilise löögi puhul käsuahel sedavõrd pikk, et loodetavasti leidub hullule vastukäiguks ka mõni mõtlev inimene.
    Lõpetuseks - loodan, et koristad viimase lause oma postitusest - minu arvamist mööda on tegu mitte arutelu, vaid sõjaõhutamisega ja meie riigis on see keelatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimane lause pole absoluutselt mitte sõja õhutamine vaid puhas enesekaitse. Kui näed et agressiivne tüüp on laetud relva sinu poole pööranud ja sõrm päästikul liigub, on õigus ja kohustus võimalusel kiirem olla.

      Delete
    2. Sõjad on niigi suured tragöödiad kõikidele rahvastele, kui keegi õigustab oma emotsionaalsest tundest lähtuvalt otsust, ma ei tea kauboifilmiga.
      NATO ei osale sõjas ja selline tegevus NATO poolt oleks inimsuse vastane kuritegu.

      Delete
    3. Venemaa tegevus polegi inimsusevastane või??? Muidugi mitte, venelaste vaatevinklist ju keegi teine rahvus pole inimesed ega oma õigust ise otsustada. Paraku saab Kremli rezhiimist jagu ainult samade abinõudega, mida nad teiste peal rakendavad, ehk siis ülekaaluka hävitava sõjalise jõuga. Putini teise ilma saatmise eest antaks kindla peale Nobeli rahupreemia, suuremat teenet maailma rahule on raske ette kujutada :P

      Delete
    4. Sinu arust oleks ok miljonid süütud teise ilma saata ja kui pihta ei saa, siis 100 miljonid ja ise ka, siis sa eriti Putinist ei erinegi. Tahad head, aga välja tuleb ikka seesama mis Puutinil. Kõik preemia nimel. Siis on kõigil igavene rahu. :)

      Delete
  2. Teadaoleva põhjal tundub Venemaa juhtkond meditsiinilisel määral sotsiopaatiline ja käesoleva sõjaga jätkates, ytleme nii, et käiku lähevad kõik võimalikud ja võimatud stsenaariumid.
    Ja veel. Ukrainas on juba praegu miljardite euride eest sõjakahjusid, aga Puutin kehtestas hukkunud sõduri hinnaks 5M (vist euri). Sellise seltskonnaga läbirääkimised on siiani kõlvanud ainult juriidiliseks kaunistuseks, sisu ega tulemusi ei ole ega tule.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehk - Vene pool tunnistab ainult oma õigusi, absoluutselt mitte midagi muud. Selle õiguse realiseerimiseks kasutatakse kõiki vahendeid, mida ma praegu ei oska ette kujutadagi.

      Delete
    2. 5 miljonit RUBLA on sõduri hind (eile just arvutasime, puusalt, peast ja väga umbes, et meie rahas oleks see max 40 000), ja 3 milli haavatasaamine. Mida on ka palju, kui arvestada, kui palju seal haavata või hukka saab. Venemaale jõuavad sellest kõigest üksikud kuuldused paarist kangelasest, laipu nad ju ka minema ei vii, sest muidu peaks Venemaa finantskatastroofi tingimustes maksma veel sõdurite emakestele miljardeid rublasid. Tehakse mõned kangelased, makstakse kokku paarisaja miljoni ulatuses rublasid-lepalehekesi välja ja kõik.

      Delete
    3. 5 ja 3 mln RUBLA?
      Nalja teete, rubla kukub ju veel.
      Venemaa valitsus on tõesti hulluks läinud.

      Delete
    4. Nädala aja eest teatas Shoigu ametlikult, et föderaalsest eelarvest on eraldatud raha maksmaks iga hukkunud vene sõduri puhul tema perekonnale 11000 rubla ehk 90 eurot. Selle peale hakkas levima internetis pilte sarnase hinnaga kodumasinatest ja tööriistadest koos langenud vene soldati pildiga. https://i.redd.it/ay92h7yc1pk81.png Võimalik, et nüüd hinda tõstetud.

      Delete
  3. Ahnii, et vankad lähevad teistele kallale ja nõuavad sõjakahjuna iga sõduri eest miljoneid!? Kui neil inimese hind nii kõrge, kes käskis sõtta minna ja miks nad hukkunud soldatid kaasavõetud krematooriumisse ajavad? Mida vanematele öeldakse? Jälk kogu see värk.

    ReplyDelete
  4. Sõja eskaleerumise ärahoidmiseks on kaks teed: kas taanduda ja loota, et venelased samuti tõmbavad tagasi või näidata jõudu ja kehtestada lennukeelutsoon mida ka Eesti toetab. Senistest arengutest on olnud näha, et Venemaa on igasugust taandumist näinud nõrkuse avaldusena, mis teda vaid edasisele agressioonile ahvatlenud. https://www.err.ee/1608523208/kaitseminister-laanet-mina-isiklikult-toetan-lennukeeluala-ukraina-kohal

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!