Thursday, March 24, 2022

Sõja esimene kuu - tibude (laipade) lugemise aeg :P

Ukraina ja Vene kogu sõjalise jõu võrdlus enne sõda

Täpselt neli nädalat ja seoses veebruariga ka täpselt kuu aega möödas sõja algusest ning kuu ja üks päev kui 23 veebruaril "prohvetlikult" ennustasin: "Ettehoiatamata "üllatusrünnakuks" sobivaim moment täna (armee aastapäeva) või homme öösel. Talvesõja tüüpi ultimaatumiks samuti kõik valmis. Milline variant valitakse sõltub Kremlis istuva sõjakurjategija tujust." Et sõda tuleb järgmisel nädalal peale olümpiat ja tõenäoliselt laiahaardeline julgesin väita juba jaanuaris.

Paraku erinevalt sõja algusega kümnesse panemisest lasin selle käigu ennustamisega märklauast mööda. Olin üsna veendunud, et peale mõningast vastupanu pääseb Vene relvade (justnimelt relvade mitte niivõrd sõdurite) tohutu ülekaal mõjule ja Ida-Ukraina suuremad linnad ning Kiiev võetakse üle ning pannakse nukuvalitsus pukki. Pidasin kõvaks sõnaks kui Ukraina ja Kiiev suudaks paar-kolm nädalat vastu pidada. Kiievi esimene lahing 1941 kestis kuu aega ja kolm päeva, Saksa väed kaotasid linna vallutamisel 60000 meest, neist 12700 surnutena, nõukogude pool üle 700000 (600000 langes vangi). Linnalahing ümberpiiratud vene vägede lõpliku lüüasaamiseni kestis 10 päeva. 2022 veebruaris jõudsid vene tankikolonnid paari päevaga vaid paarikümne kilomeetri kaugusele Kiievist, kõik viitas kiirele lõpplahendusele. Paraku sinna nad jäid ja laias plaanis on seal istunud pea kuu aega. Viimase kahe päevaga on ukrainlased vasturünnakutega kohati suutnud venelasi isegi tagasi suruda. Mõningate vägede ümberpiiramine kostab pigem soovmõtlemisena.

Praegune olukord tundub teatud määral patiseisuna, Venemaal ilmselt pole kasutuselolevate vägedega jõudu laiaulatuslikuks suur-rünnakuks, mistõttu suunatakse jõupingutused pigem Idarindele. Mariupoli vallutamisega (mis ei paista eriti kergelt sujuvat) vabaneks hulk jõudusid, keda suunata Ukraina Donbassi rinde ümberhaaramisele abiks. Seda murekohta olen juba mitu nädalat rõhutanud ja minu arust on just Donbabassi vägede saatus sõja lõpptulemuse koha pealt kriitiline. Ukrainal pole millegagi asendada seda kõige kogenumat väekoondist. Neid kõige raskem varustada, venel vastupidi sinna kõige lihtsam varustust ja mehi juurde viia. Saan aru, et Ukraina ei taha midagi ilma võitluseta loovutada, kuid sõjanduslikust vaatevinklist on vahel tähtis strateegilisi eesmärke silmas pidades julgeda taktikaliselt taganeda ja maad ära anda.

Kokkuvõttes tundub praegu üsna selge, et nende vägedega pole Venemaal lootustki kogu Dnepri idakallast ja Kiievit vallutada, kogu Ukrainast rääkimata. Nii elavjõu kui tehnika kaotused on olnud massiivsed. Vene poole surnute, haavatute, kadunute ja vangilangenute hulka kokku hinnatakse 50000 peale, mis moodustab 25% kogu rakendatud väekoondisest. Tanke on kaotatud üle 500, soomukeid üle 1500, koptereid 124 ehk ligi kolmandik kõigist sõja algul kasutusel olevaist, lennukeid üle 100. Sellised kaotused, mida erinevalt vene rahvast pole sõdurite eest võimalik varjata, peaks niigi madalale moraalile hävitavalt mõjuma. Pole imestada, et vene koptereid ja lennukeid suurt enam ei näe, pilootide eluiga kipub kole lühikeseks kujunema. Ukraina kaotuste kohta usaldusväärseid andmeid eriti ei avaldata. Loogika ütleb, et sõjaväe ja ka tehnika kaotused tõenäoliselt väiksemad, kaitses alati kergem, kui palju, pole aimugi. Tsiviilisikuid seoses pommitamise ja raketilöökidega seevastu hulgaliselt surma ja vigastada saanud. Täna lõpuks süüdistas USA valitsus ametlikult Venemaad sõjakuritegudes.

Paradoksaalselt on Venemaa seis lahinguväljal nii vilets, et rahuläbirääkimistel esitab tingimusi juba Ukraina taganemata territoriaalsest terviklikkusest ja suveräänsusest. Putin vajab mingisugust võitu, et kogu sellest supist elusalt välja tulla, Ukrainlastel pole aga erilist isu seda pakkuda. Kui tuumanupp (keemia, biorelvad) või täismahus mobilisatsioon ja ametlik sõjakuulutamine välja jätta (mis kumbki pole võimatud ehkki riskantsed) peab Venemaa hakkama läbirääkimistesse tõsiselt suhtuma. Enne muidugi üritab soodsama lähtepositsiooni saavutamiseks Mariupoli võtta ja Donbassi rinde ümber piirata. Esimene ilmselt õnnestub, teine võibolla osaliselt.

Kolm teoreetilist Ukrainale ulmeliselt positiivset võimalust, millesse mul küll usku pole: Vene loodegrupi vägede ümberpiiramine Kiievi juures, Vene sõjaväe kollaps - tüübid sõidavad massiliselt omal algatusel üle piiri tagasi Venemaale, Putin lüüakse mättasse.

7 comments:

  1. 23. märtsi Esimeses stuudios räägitu tegi küll ärevaks.

    ReplyDelete
  2. Teil Ontarios kipub demokraatiaga üha halvem olukord olema. Kuuldavasti läbis Bill67 parlamendis juba teise lugemise, paistab nii, et seadustavad kriitilise rassismiteooria haridussüsteemis. See ei tee sulle muret?

    ReplyDelete
  3. Kui uskuda neid vaheltvõetud kõnesid, siis olevat üsna tavaline, et kui asi peesse läheb, istuvad igasugu polguülemad autosse ja põgenevad (võimaluse korral üle piiri). Nii et pole ime, et ka lihtsõdurid jooksevad igal võimalusel laiali nagu peata kanad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vene armmes paistab valitsema samasugune bardakk mida ma omal ajal nõuka omas kogesin. Kamraad kirjeldas kuidas raketivägede demblisse minevad sõdurid lõikasid värvilist traati rakettide korpuste seest, et sellest endale kellarihmasid teha, mõni ime, et raketid startida ei taha :D

      Delete
  4. Vaesed Ukrainlased võitlevad silmad punnis ja jätavad sinna oma elud, et terve maailm saaks oma võlad lihtsalt ära maksta ja uued võtta. Meil on vaja kallist naftat ja gaasi jumala eest et et see odav ei oleks. Me veel ei teagi kas Eu peale seda sõda veel ühes tükis on, sest kõik on üks heidutamine täna on nii homme tulevad teised mõtted. Peaasi et keegi ei teaks mis plaanis on. Kaja ammutab ka oma progressiivsed mõtted ajalehtedest ja nii on kõik on üks suur kuulujutt. TT on varsti palja käega paberil terve vene armee maha löönud nagu igal sõduril oleks pulsikell ja internetiga ühendus jne.:)

    ReplyDelete
  5. Postitused paistavad teatavat seltskonda piisavalt häirivat, et hakkavad tegelema vene propaganda tüüpilise "whataboutismiga" sealjuures asjasse üldse mitte puutuval teemal. Vähemalt kasutavad viisakalt rahvuspäraseid nimesid, et kellelgi kahtlust ei tekiks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei häiri su postitused midagi. Vaata ette, et oma kodumaal toimuvaid muudatusi maha ei maga. Võibolla sind ei huvita, mis oma ukse all toimub, ma oleksin küll häiritud taolistest arengutest. Nojah, sõjamängud sind alati huvitanud, aga tuumapommiga küll ei maksaks katsetama hakata. Ei ennetavalt ega tagantjärele, see ei too kellelegi head.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!