Monday, May 9, 2022

Küüsi närides põnevil ...

Enne põhiteema juurde asumist lisan siia lingi äärmiselt asjaliku vene noormehe youtube viitega, kes jagab vene meedia pärleid läbi humooriprisma. Hoiatan ette nõrganärvilisi, ma ei kujutanud ette, et Vene propaganda tõsimeeli nii tige ja agressiivne on. Nõukaaegne imperialistide kirumine oli praeguse meedia märatseva hullumeelsuse kõrval lapsemäng. Rikutud lääne naiivitarina on mul raske uskuda, et vene riigitelevisioonist taolist shovinistlikku ja inimvihkajalikku saasta lastakse.

Viimase paari nädala jooksul on iga endast lugupidav poliitkommentaator üritanud ette ennustada, millise suure teadaande Kremli maniakk võidupäeval välja käib. Valik on sama lai kui palju erinevaid asjatundjaid ja erinevaid vaateid alates Ukraina sõja totaalsest ignoreerimisest kuni just väljalennutatud tuumarakettide ja kolmanda maailmasõja väljakuulutamiseni. Mis mees ma oleks kui jätaks ära kasutamata sellise rasvase võimaluse end lolliks teha😜

Alustame siis karmimast otsast:

1. Kolmas maailmasõda ja/või tuumalöök Ukrainale - seda siiski ei usu, ei sobi hästi kokku "suure võidu" tähistamisega. Samas lause: "Jätkame tööd, mis 45'l aastal pooleli jäi" - jutt muidugi maailma vallutusplaanidest, kostab päris hästi, kas mitte.

2. Sõja kuulutamine Ukrainale ja üldmobilisatsioon - analüütikute meelisversioon. Pole nii lihtne kui kostab. Ida-Ukraina (Lõuna-Ukrainast või kogu territooriumist rääkimata) vallutamiseks on momendil vägesid liiga vähe. Mobilisatsioon aitaks rohkem mehi relva alla saada, samas on küsimus kvaliteedis. Vastu räägib ka fakt, et Venemaa on hakanud mitmelt poolt maailmast vägesid koju tooma - milleks seda teha kui üldmop plaanis. Rahvamassile relvade kätte andmine ohtlik, kui rindel läheb halvasti on sul revolutsioon käes. 

3. Ukraina, Valgevene (ja Moldaavia) kuulutamine Venemaa mõjusfääriks ning ultimaatum Läänele relvaabi lõpetamiseks või muidu kasutame massiivselt kogu oma sõjalist jõudu kaasa arvatud taktikaline tuumarelv.

4. Tuumarelvaga ähvardades ultimaatum Ukraina kapituleerumiseks.

5. Ultimaatumi teele minnes miks ka mitte lisada hoiatus koos sama ähvardusega NATO laienemise kohta (Soome, Rootsi) ja või isegi 1994 aasta piiridese tagasitõmbamise kohta. Kui juba nõudmiseks läheb, miks mitte nõuda tuumasõja ähvardusel üldse NATO laialisaatmist.

6. DNR ja LNR liitmine Venemaaga. Probleemiks on siin asjaolu, et kummagi "vabariigi" territoorium pole täielikult "vabastatud" ja lisaks on vaja Venemaaga uute alade liitmiseks riigiduuma otsust kui ma ei eksi. Plaanina: "Niipea kui oleme vallutanud liidame Venemaaga" võib küll välja kuulutada. Lisada võib ka Hersoni vabariigi võimaliku väljakuulutamise ja/või liitmise.

7. Eduka erioperatsiooniga kelkimine (Ukraina sõjaline võimsus purustatud, NATO liikmelisuse oht likvideeritud, Krimmi koridor vallutatud, riik denatsifitseeritud, ...) ja peadse lõpetamise lubamine.

8. Erioperatsiooni mainimine vaid möödaminnes kuid sisuliselt ignoreerimine.

Tegelikku olukorda, vene paralleelreaalsust ja realistlikke võimalusi hinnates pakuksin välja kombinatsiooni punktidest 3, 6 ja 7. Ehk siis vastu rindu tagudes edust hõisates teatatakse vallutatud alade Venemaaga😟 liitmise kavatsusest, mõjusfääride kehtestamisest ja tuumaähvardusest Lääneliitlastele sellega mittenõustumise korral.

Kui täna Arestovitshilt küsiti, mida Putin homses kõnes teatab vastas ta: "Kremli ladviku tegevuse etteennustamine on mõttetu üritus kuna ei allu loogikale". Selleks, et ette aimata hullu käitumist peab ise hull olema. Olen sunnitud nõustuma, sest Ukraina sõja vallapäästmise fakt näitab ilmekalt, et Moskva otsused ei allu realistlikule olukorra analüüsile ega tavaloogikale.

Jääme ootama, juba mõne tunni pärast on näha kas mu seekordne ennustus ligilähedane tegelikkusele või täiega mööda. Kui peaksin täppi tabama, vihjab võimalusele, et olen sama hull kui pealik😜

7 comments:

  1. Huvitav arutluskäik miks võiks kaotuse tunnistamine Venemaale ja Putinile olla kõige tõenäolisem lahendus: https://www.youtube.com/watch?v=268zZqs-rvI

    ReplyDelete
  2. Ja tegelikult kulges asi üsna igavalt, business as usual, ainult väiksema koguse tehnikaga ja ilma Gerassimovita.

    Vene propa jälgijatest - Julia Davis ka vaatab Vene TV-d, et teised ei peaks.
    <a href="https://twitter.com/JuliaDavisNews>https://twitter.com/JuliaDavisNews</a>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suures osas minu 8. kaheksas variant, ehk vaid möödaminnes Ukraina sõja mainimine. Gerassimovi puudumine on õige kummaline, sai ta siis tõepoolest pihta, pandi puuduva lubatud edu eest koju teleka taha istuma või on ise suurest pingest südari saanud?

      Delete
    2. Lisaks saab jälle probleemid halva ilma kaela ajada, olevat takistanud pidulikku lennukite Z formatsioonis ülelendu mille käigus Füüreri tuumajuhtimiskeskus pidanuks kõige krooniks olema. Aga paraadiks ehiatud Armata tankid siiski lohistati kohale.

      Delete
    3. Osa spekuleerib, et kartsid lennukitega midagi ohtlikku või piinlikku juhtuvat. Et kas mõni lendur osutub putinivastaseks kamikazeks ja põrutab tribüüni või ilmneb Ukrainal võimekus otse Punase väljaku kohal mõni lennuk maha võtta ja kus selle häbi ots siis.

      Delete
    4. Kuulsin seda versiooni ka, nalja oleks muidugi saanud kui Putka enda õhukindlus oleks alla toodud😁

      Delete
  3. EU arutas kuidas uutmoodi laieneda. Neil on vist plaan Venemaa liitu võtta.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!