Thursday, January 19, 2023

Õhtumaa tsivilisatsiooni murrangupunkt

Kahtlemata on venemaa kujunenud suurimaks ohuks lääne tsivilisatsioonile peale Natsi-Saksamaad ja kommunistlikku Nõukogude Liitu. Islami terrorism oli ja on selle kõrval kukepea. Oleme jõudnud olukorda, kus lähematel kuudel toimuvad sündmused määravad tsivilisatsiooni edaspidise arengusuuna aastakümneteks. 

Lääne liidrid peavad otsustama, kas tahame elada edasi mugavas, vabas ja õigusel põhinevas ühiskonnas või laseme maailma korralduse määrata autoritaarsetel rezhiimidel nagu vene ja Hiina. Kas "Euro-Atlantiline" või "Euraasia (Vene-Hiina-Iraani) Maailm". Suure tõenäosusega määravad sel nädalal Ramsteinis tehtavad otsused sõja käigu ja võib-olla ka lõpptulemuse. Näis kas Saksa kantsler jätkab tankide andmisest keeldumisega vene õhutamist sõja laiendamisele ja halbade asjaolude kokkulangemisel kolmandaks maailmasõjaks üle kasvamisele. Äärmiselt plahvatusohtlik kombinatsioon: vene agressiivsus ja saksa passiivsus.

Kui kasutada vene propaganda väljendit siis "Kollektiivsel Läänel" on rohkem kui küllalt nii majanduslikku kui sõjalist võimsust, et venemaa näoli mutta suruda. Aga kas on piisavalt pealehakkamist ja julgust või üritavad mõnusa eluga ärahellitatud ja korrupteerunud ametnikud ning poliitikud vaid sümboolselt nägusid tehes ebamugavaid otsuseid edasi lükata kuni on hilja. Kokkuvõttes pole meil kedagi teist peale iseenda süüdistada kui laseme käest praeguse kuldse võimaluse vene imperialism hävitada! Jah Scholz, sulle vaatan otsa - ära otsi vabandusi miks ei saa, otsi võimalusi kuidas saab kiiremini! Sakslased, tulge teie tänavale oma argpükslikku valitsust hirmutama ja tegudele sundima!

Vaba maailma allesjäämise tingimuseks on vene otsustav lüüasaamine käesolevas sõjas, mis tähendab Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamist, reparatsioone ja sõjakurjategijate kohtu alla andmist. Kui kõiki kolme eelnimetatud põhitingimust ei täideta väljub agressor sõjast moraalse võitjana innustades teisi riike (Hiina) samasugusele käitumisele hakates ise koheselt valmistuma uueks sõjaks. Maailm suundub vägivaldsesse "tugevama õiguse" ajajärku. Euroopa ja vähemal määral ka Ameerika heaoluühiskonnad muutuvad mälestuseks ilusatest aegadest.

Samas isegi kui eelnevad tingimused täidetakse ei tohi unustada, mis juhtus Saksamaal peale esimest maailmasõda. Kuna riiki ei okupeeritud, säilis militarism, algul peidetud, hiljem avalikult kui sakslased end piisavalt tugevatena tundsid. Kahekümne aastaga olid tagasi tugevamad kui enne. Alles teise maailmasõja lüüasaamisele järgnenud okupatsioon ja denatsifitseerimine juurisid sakslastest militarismi ja natsismi välja. 

Kuna on selge, et keegi ei kavatse venemaad okupeerima hakata on karta ka Kremli kaotuse korral russismi säilimist ja peagi järgnevat revanshistlike meeleolude üles kerkimist. Pinged Idaeuroopas ja vene oht jäävad püsima, hingamiseaega saame mõned aastad. Karmide sanktsioonide säilitamisel ehk rohkemgi, kuid mitte üle 10 aasta. Seda aega tuleb kasutada järgmiseks sõjaks valmistumiseks.

Parim valmistumine on võidurelvastumine ja NATO laienemine, mis hõlmab kõiki venega Euroopas piirnevaid riike kaasa arvatud Ukraina ja Valgevene. Pole kahtlustki, et vene sõjalise lüüasaamise korral laguneb Valgevene rezhiim loetud kuude või isegi nädalatega. Alternatiiviks NATO laienemisele oleks Ukraina (Valgevene) ja Poola vastastikuse sõjalise abistamise leping, mis tänu Poola kuulumisele NATO'sse oleks sisuliselt sama väärtusega kui NATO'sse kuulumine. Sellisel juhul venemaa võimsa müüriga Euroopast isoleeritud ja Peetri raiutud aken kinni müüritud.

Vene lõunapiiril olevad Kaukaasia ja Kesk-Aasia riigid pluss Kasahstan peavad julgeoleku tagamiseks ilmselt omavahel mingi liidu sõlmimima. Lääne jaoks on venemaa lagunemine hirmus ette kujutada vaid seni kuni venemaal tuumarelvad. Nagu NL lagunemise puhul kardeti tuumakonflikte vabariikide vahel või pommide "kaotsi minemist" kui nood saaks enda valdusse lõhkepead. Lisaks hirmutab läänt võimalus, et Hiina kasutab juhust ning okupeerib laiad alad Siberis lahendades ühe hoobiga nii tooraine kui territooriumi probleemi. Hiina muutuks kiirelt konkurentsitult maailma võimsaimaks riigiks.

Kaarti ei maksa tõsiselt võtta aga ilus vaadata sellegi poolest😜
Tegelikult on olemas ka positiivne "lõplik lahendus" venemaa sõjajärgse ajutise okupeerimise, tuumarelvavabaks muutmise ja denatsifitseerimise näol. Parimaks lahenduseks venemaale endale, kellel tekiks võimalus muutuda "normaalseks" riigiks. Paradoksaalselt oleks Lääneriigid valmis seda teed minema vaid nuga kõril ehk kui venelased kasutaks tuumarelva. Sellisel juhul tegu ilmselge inimkonna eksistentsiaalse kriisiga, mille puhul isegi Hiina ei saaks neutraalseks jääda.

Näis kas Ramsteini kohtumisel 20 jaanuaril järgitakse Euroopa komisjoni presidendi juhtnööre:

“Ukraine needs all the military equipment that it can handle, and this also includes the advanced systems,” European Commission President Ursula von der Leyen

14 comments:

  1. Selle kõigega saab ainult nõus olla.

    ReplyDelete
  2. Ee, sakslaste kohta - no nägite ju köik neid hüperrohelisi söekaevanduste vastu , veel tullakse streikima palgatöusu eest ja … rohkem neid ei huvita. Kümme aastat seda körvalt näinud ja no andke andeks, siin ei osata ise möelda. Liiga hästi elatakse. Kes käib mööda prügikaste, seda ei huvita ju üldse miski. Pseudomured, pseudoabi, mul on vahel väga piinlik sakslaste asemel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saksa rohelised on tegelikult kõige ukrainameelsemad. kasvõi Baerbock on meie seisukohast palju etemate vaadetega kui Scholz.

      Delete
  3. Müned head uudised Poolast, peaminister arvab, et kui sakslased ka ei anna luba tanke saata, teevad nad siiski mis õige ja mis teha vaja: https://www.reuters.com/world/europe/poland-could-send-leopard-tanks-ukraine-without-german-ok-pm-suggests-2023-01-19/

    ReplyDelete
  4. Olen ka mõelnud, et sakslased elavad juskui mingis paralleelreaalsuses. Nende metsaläinud energiapoliitika pärast kogu see jama lahti läks ja nüüd teevad näo nagu polekski Saksamaa mure, mis Euroopast saab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui uskuda viimaseid uudisi siis vähemalt ei takista teisi riike saksa tanke saatmast, oleks ikka jube piinlik olnud kui Poola nende veto peale vilistanud :D

      Delete
  5. Prantsusmaa on ka venemaa sõber olnud, aga eestikeelses meedias pole viimasel ajal sellest eriti juttu olnud. Itaalia pizzaahjude gaasikyttest kõnelemata, huvitav saab olema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itaalias tuli mulle üllatusena, et Meloni nii venevastaselt esineb. Ma arvasin, et ta on tüüpiline parempopulist à la EKRE, kes on putinist nagu parempopulistid ikka. Aga võta näpust.

      Delete
    2. Euroopa poliitikud suudavad üllatusi pakkuda ja kõiguvad pidevalt siia-sinna. Scholz ju sõja alguses esines väga võimsa kõnega, paraku suuga tegi suure linna kätega ei kärbse pesagi. Meloni oli ka mulle üllatuseks. No ja Ungarlased rahvana??? Üksikuid lolle on igas riigis aga Ungaris siiski võimalik valimiste teel hull võimu juurest minema puksida, paraku seda ei tehtud.

      Delete
    3. Ungaris on nüüd juba raske puksida, sest meedia on Orbani käpa all ja opositsioonilise info avaldamisel kraanid üha tugevamini kinni. Ja midagi pole teha, info mõjutab.

      Kõige tugevam tundub seal opositsiooni poolel olevat linlik vastasseis, nt Budapesti valijad, kes valisid endale ka vastavate vaadetega linnapea. Aga maa- ja väikelinnainimesi on rohkem.

      Delete
  6. Kasahstan vaatab esialgu ilmselt abiotsivalt Hiina poole.

    Teised tegelevad seal paraku peamiselt omavahel tülitsemisega. Kuigi Venemaa ei meeldi viimasel ajal neile kellelegi.

    ReplyDelete
  7. Diplomaatiliselt rindelt tuli teatava üllatusena kaks nuga venemaale selga, nii Iraan kui Serbia kinnitasid üle et toetavad tingimusteta Ukraina territoriaalset terviklikkust rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. Paistab, et kõik on mõistnud - vene on kaotanud, lihtsalt kaotab maru aeglaselt nagu Kross kirjutas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja Kissinger, kes esialgu rääkis tüüpilist poliitrealistide juttu, on nüüd järsku Ukraina toetamisest hakanud rääkima.

      või ongi see realistide loogika, et tuleb toetada seda, kes hetkel tugevam paistab. Mis sellisel juhul on poliitrealismi olemuslik nõrkus - lohiseb sündmustel sabas.

      Delete
  8. Nagu mis toimub??? Poola ja teised Euroopa riigid väidavad, et ootavad Saksa veto maha võtmist tankide saatmiselt, Saksa ise väidab, et nemad ei keela kedagi??? https://www.reuters.com/world/europe/us-calls-countries-dig-deeper-ukraine-pressure-builds-tanks-2023-01-20/

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!