Friday, January 13, 2023

Leopard stepis?

       Hästi kokku võetud Leopardi puudused ja eelised võrreldes T-72 ja T-90'ga.
    Tank tanki vastu lahinguid Ukrainas vähe, oluline mingi soomuse olemasolu.
 

Selle nädala kuumimaks teemaks on olnud kassilistest kiskjad. Kas lasta Leopardid Ukraina steppidesse jahti pidama ja kas on lootust, et osutuvad sama edukaks kui Tiigrid või Pantrid omal ajal 80 aastat tagasi. Teema teravalt päevakorda tõusnud, sest läänes lõpuks mõistetud, et praeguse soomukite ja tankide hulgaga ei suuda Ukraina oma territooriume tagasi võtta, vähemalt sel aastal. Mis tähendab, et ilma lääne rasketehnikata jääb sõda venima - ei sobi Euroopale ega USA'le. Ilmselge, et kreml pole loobunud oma plaanist Ukraina vallutada ja valmistub uueks suuremahuliseks mobilisatsiooniks. Praeguse sõjaväega pole lootustki, suudavad suurte kaotustega veidi edasi liikuda vaid kogu jõupingutust ühte kohta koondades. 

Tõstes ründava armee arvukuse miljonini ja vedades ladudest välja kogu sõjatehnika, tekivad tõsiseltvõetavad perspektiivid. Nii isikkoosseis kui tehnika oluliselt madalama kvaliteediga, kuid kvantiteedis on oma kvaliteet, eriti kui kaasnevad kaotused vene poolt ei häiri. Äärmiselt totter Ukraina vastu sõdides ära kulutatada suur hulk varustusest, moonast ja võitlusvõimelistest meestest samas Hiina suunast paistvat tegelikku strateegilist ohtu täielikult ignoreerides. NATO'st pole mõtet rääkidagi, konventsionaalse sõja korral lüüakse russid pihuks ja põrmuks ainuüksi õhuüleoleku tõttu.

Pöördudes tagasi tankide teema juurde siis enamuse ekspertide arvates oleks Ukrainlaste jaoks igati sobivaimaks ja võimekaimaks tankiks Leopard 2. Üheks eeliseks ka selle suhteliselt suured varud Euroopa eri riikides. Seni saadud vene ja endised nõuka tankid polnud küll tehnoloogiliselt kõige kõrgemal tasemel kuid ukrainlastel polnud vaja täiendavat koolitust. Paraku on ukrainlaste jaoks kättesaadavad vene rasketehnika varud ammendumas või juba ammendunud. Inglased vist panevad järgmisel Ramsteini kohtumisel oma Challenger 2 lauale. Prantslaste LeClerc ja USA Abrams ilmselt veel pakkumisele ei tule.

Ukrainlaste jaoks saab olema põletaivamaks probleemiks tankide arv ja meeste koolitus. 300 on number mida nad sooviks, realistlikult hea kui saavad kümnendiku esimeses voorus, mis pakub vaid psühholoogilist tuge. Paljalt numbreid vaadates ei kujuta ette, et piisab vene hinnatavalt mitmetuhandelise lahingukõlbuliku tankiarmee vastu. Kui numbrite seis pole roosiline siis väljaõpe veel kriitilisem, pidavat kestma mitu kuud. Seniseid sõltumatute allikate (Oryx) poolt pakutud tankikaotusi vaadates tundub, et ukrainlased on üle 3 korra edukamad (vene kaotanud 1600 ja Ukraina alla 500 tanki) ka oma vanemate mudelitega. Küllap mängib suurt osa nii väljaõppe tase kui motivatsioon. Lääne rasketehnika ei jõua ka kõige positiivsemate arengute korral rindele enne suve. Kevadel pole mõtet kallist kraami mutta uputada või teede peal kolonnis kergeks söödaks pakkuda.

Praeguste Soledari ja Bahmuti lahingute käik sõltub käesolevast tehnikast ja meestest või selle puudumisest. Mõlema linna hoidmine on Ukrainale oluline korralike kaitsepositsioonide olemasolu tõttu. Kui need langevad saab venelane kergemini liikuda Donetskis edasi, järgmised suured linnad Kramatorsk ja Slovjansk. Ukraina surub veel Kreminna Svatove vahel aga Bahmuti langemise korral peab ilmselt sealsed rünnakud peatama suunamaks väed võimaliku vene rünnakukiilu tiiba ohustama.

Üks kõige suuremaid üllatusi selles sõjas on vene tavakodanike allumine riiklikule propagandale. Mul tunne (võib-olla petlik) et isegi nõuka ajal ei mindud nii laialdaselt kaasa Kremli lobaga, Ometigi oli rahvas tol ajal suht kindlalt isoleeritud erinevalt praeguse netiajastu võimalustest. Ju on impeeriumi ja maailmavalitsemise ideed liiga magusad, et neist niisama loobuda.

5 comments:

  1. Räägi parem, mis Castro valitsemise all Canadas toimub. Uskumatu, kuidas JBP rünnatakse sõnavabadusõiguse kasutamise eest! Mida teie põhiseadus selle kohta ütleb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei saa üldse aru millest jutt, Castro Kuubas ammu surnud ja pole aimugi mis või kes on JBP :D

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Proovin uuesti. Spectator ajakirjas kirjutab asjalikult M. Galeotti:
    So far, the Kremlin has been wary of sending conscripts en masse. However, there are as many as 180,000 of them currently in the ground forces: the annexation of Ukrainian regions provided the Kremlin with a tissue-thin but serviceable legal justification to deploy them and, ironically, they are better trained and equipped than most mobiks.

    Niisiis, venelased löövad inimmassiga, kui muu enam ei aita.

    Whatever happens this spring, this change has underlined the degree to which Putin does not understand about the morale of his generals, or simply doesn’t care. All but installing a revolving door at the joint force command, constantly rotating his (relative) stars, setting them unrealistic expectations and then arbitrarily demoting them is not a recipe to win loyalty. Here and now, this is not a crucial issue, as there is no real threat to Putin. However, just as with the anger and demoralisation of his Rosgvardiya National Guard – who rightly feel they were used as cannon fodder – it may be one of the factors which comes to bite Putin in a real crisis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajateenijad on noored, lollid, patriotismi täis ja paljud propagandast hullutatud. Mobikute puhul tegu vanemate tüüpidega, kes ei läinud vabatahtlikult, ehk siis, kes ei tahtnud "vene maailma" nimel oma nahka turule viia. Üllataval kombel tunduvad surma saadetavad vangid olevat vene võimekaim üksus, mis juba iseenesest ütleb väga palju võitlustahte kohta. Putini kõrvaldamine kardetavasti muutust paremusele ei too, vähemalt esialgu.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!