Sunday, April 24, 2011

Must Vöö

Täna oli meie vanemal tüdrukul karate musta vöö eksam, kuhu ma lapse soovil kaasa läksin. Tähtis sündmus tema elus, sest laps astus ametlikult täiskasvanute hulka. Kui mõnes teises peres on selleks leeris käimine siis meie peres täiskasvanute musta vöö saamine:) 16 aastaseks saab ta küll alles suvel aga ametliku musta vöö saabumine Jaapanist võtab tavaliselt mitu kuud aega. Nad peavad ju meie imelikud eesti nimed hieroglüüfidesse tõlkima ja siis vöö peale tikkima.

Eksamineeritavad ootusärevuses:)

Eksam toimus meie enda dojos kuna see on Canada sektsiooni peakorter. Algas kella kümne ajal ja kestis koos kolme minutilise vaheajaga kella neljani. Esimese pooleteise tunni jooksul tehti läbi kõik baas tehnikad ja seda taolise intensiivsusega, et nii mõnedki olid pildi kaotamise ääre peal. Giid nõretasid higist ja võhm oli väljas kuna aknaid hoiti kinni tekitamaks kerge hapniku puuduse. See sunnib õieti ja tihedalt hingama. Nii pea kui unustad tekkib kiirelt nõrkustunne ja pea hakkab ringi käima, tean omast käest. Kehas on kütust piisavalt, aga energia tootmiseks on vaja hapnikku, just nagu lõkke puhul, mis vähese õhu juurdevoolu puhul vinduma hakkab.

Eksamineerijad laua taga ja põhitehnikate ettenäitamine.

Teine osa oli Kihon ja Jakoshoku kumitede esitamine. Siin ei piisanud ainult kätteõpitud tehnikate ettenäitamisest, oli vaja ka omalt poolt lisavõtteid improviseerida, mis võisid olla nii löögid kui heited. Kombinatsioon tuli lõpetada niinimetatud "kill" tehnikaga, peale mida vastane ei tohiks selle täie jõuga sooritamise korral enam maast tõusta. Järgnes praktiliste vabavõitlus tehnikate ja mõningate enesekaitse võtete harjutamine Shihani ja meie peatreeneri juhendamisel.

Shihan vabavõitluse juhendeid jagamas ja meie tüdruk kihon kumited sooritamas.

Kolmandaks oli katade esitus, kusjuures kambas tuli läbi käia enamus madalama astme katasid, esitamaks baastehnikaid. Mustade vööde katad esitati väikeste samal tasemel gruppide kaupa ja paar olulisemat individuaalselt. Mida kõrgema taseme vöö eksamit sooritasid seda rohkem katasid pidid esitama, igal tasemel eeldatakse teatud hulga kohustuslikku oskamist, kusjuures musta vöö esimese kõige madalama järgu puhul pead teadma vähemalt viit kümnest selle taseme katast, lisaks muidugi kõik värviliste vööde omad.

Lõpetuseks oli vabavõitlus ja seda sutsu teisel tasemel kui ametlikel võistlustel. Musta vöö eksamil proovitakse sind viia enam vähem taluvuse piirini ja siis ka sellest üle. Seda ette ei hoiatata, et sisselöögid on lubatud, mitte küll täie jõuga aga ka 50%-ga teiselt mustalt vöölt lööb hinge kinni. Eksamineeritavatele on see tihtipeale shokeerivalt ootamatu, mis on ka üheks eesmärgiks. Kehasse lüüakse tugevamini, pähe üritatakse siiski vaid kindapuutega aga adrenaliini laksu all ei pruugi kontroll alati täiuslikult funktsioneerida. Seda ette teades rõhutasin oma lapsele kaitse olulisust, hambakaitsed on muidugi kohustuslikud.

Vabavõitlus esimese vastasega, teised järjekorras platsi ääres järge ootamas.

Võitlust sealjuures ei katkestata esimese punkti juures nagu võistlustel, sest tegu pole mitte punktimänguga vaid pigem tänavakakluses ellujäämise prooviga. Eksamineeritavale puhkust ei anta ja talle saadetakse kallale mitu kõrgema taseme musta vööd järjest. Lõpuks ei jaksa eksamineeritav enam suurt jalulgi seista aga platsi ääres karjutakse, ründa, ründa, näita mis suudad, see on sinu eksam! Püsti hoiad end tahtejõuga ja paratamatult hakkad rohkem sisse saama, no ja siis visatakse sind paar korda sirakile matile aga ikka pead püsti hüppama, mitte vaevaliselt üles ajama. Minu tüdruk lendas lõpuks suure plastikust joogivee aluse vastu, tema partner pidi kiirelt krabama 25 liitrisest pudelist kinni, et see otsa ei kukuks.

Sinikad ja kergemad vigastused on eksami osaks, eeldatakse et musta vööna pead suutma valust üle olla ja edasi võitlema. "Pain is temporary, Glory is permanent" - "Valu on ajutine, kuulsus igavene" nagu tuntud hüüdlause ütleb. Samas muidugi ollakse naiste vastu veidi leebemad nagu ikka, aga mehed see-eest saavad täiega ja mida kõrgemat vööd ihaldad seda rohkem pead välja kannatama. Seekord oli musta vöö neljas aste kõrgeimaks eesmärgiks ja tema eksami vabavõitluse osa lõpetati kerge peapõrutuse tõttu, mida võib ka alloleval pildil näha, kus matil istuvat kannatanut üle vaadatakse.

Individuaalne vestlus ja musta vöö pidulik kätte andmine.

Lõpus oli individuaalne vestlus eksamineeritavatega, kus selgitati ilmnenud puudusi ja tehnikaid, mida peaks parandama. Kokkuvõttes sooritasid kõik eksami edukalt ja said oma ajutised uued mustad vööd kätte. Tulemused lähevad Jaapanisse kinnitamisele, kust siis paari kuu pärast saadetakse diplom ja klubi embleemiga nimeline ametlik must vöö. Kogu ürituse lõpetamine toimus piduliku õhtusöögiga Mandarini restoranis, millest kõik kohalviibijad olid kutsutud osa võtma. Korralik eine kulus kella viie ajal ära, sest terve päeva olime olnud vaid kerge hommikusöögiga.

2011 aasta musta vöö eksam, edukad sooritajad ja eksamineerijad

2 comments:

  1. Oehh, kui keeruline :) Aga nii põnev lugeda!! Palju õnne!

    ReplyDelete
  2. Tänud, ega see tegelt nii keeruline polegi. Aga tuleb tunnistada, et hea meel on küll laste pärast:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!