Tuesday, December 3, 2013

Tunnistus, (Poiss)Sõber ja Arvutimäng

Eelmine reede tegi pisem laps meile kena üllatuse ja seda justnimelt oma 11'nda kooliaasta esimese kolmandiku hinnetelehega. Vanemaga pole meil kunagi probleeme olnud aga pisem on kippunud natu laisaliisu olema. Esimestel aastatel lastakse siinmaal koolis rahulikult seanahka vedada ja see harjumus kipub paljudele ka hiljem külge jääma. Ja muidugi kui pole eriti viitsinud õppida, siis on edaspidi seda raskem ja lõpuks löövad nii mõnedki käega.
Kiki hinnetelehe esimene pool, esimene protsent on tema, selle taga
paremal klassi keskmine, paremas ääres õpetaja kommentaarid
Meie õnneks on vanema lapse näol olemas positiivne eeskuju ja lisaks sõbrannad enamasti usinad pilusilmad, kelle rahvuse traditsioonis õppimine oluline. Igatahes pani pisem plika tähele, et isegi suuremal polnud vaatamata väga headele tulemustele sugugi nii lihtne ülikooli soovitud erialale saada. Ülikoolis on temagi hinded langenud seoses päris räige õppemahu ja tambiga, mis neile peale pressitakse. Kokkuvõttes otsustas väiksem laps, et viimaks on aeg end kätte võtta ja on viimasel ajal suht palju tegelenud koolitööga.

Nagu hinnetelehelt näha ei lasknud ka tulemused kaua oodata. Tegelt ei oodanud nii kiiret numbrite tõusu, sest õppetöös kipub ikka aega võtma ja omal ajal tegemata töö kipub valusalt kätte maksma. Esimest korda siis kuulutati Kiki "Honour Studentiks", mis eeldab üle 80%'st keskmist, no napilt ta selle sai.

Lähemalt hindeid analüüsides tuleb tunnistada, et omaaegsest kõige suuremast probleemist, milleks oli väga vaevaline lugemisoskus, on ta nüüdseks üle saanud. Vahepeal tekkis meil juba mõte, et oleks vaja spetsialisti poole pöörduda, laps lihtsalt ei lugenud ja kõik. Seetõttu ei kannatanud mitte ainult inglise keel vaid ka loodusteadused, sest plika ei saanud aru ülesannetest, mida täpselt küsiti. Minust kipub tal olema lohakus kaasa tulnud, sellest ka viletsamad tulemused matemaatikas ja keemias. Aru ta materjalist saab aga ei loe hoolikalt küsimusi ja kiirustab ülesannete lahendamisega - lolle hooletusvigasid lubamatult palju.
Hinnetelehe teine pool, mate ja loodusteadused
Esimesel lehel on "pehmetest" ainetest kunstiõpetus ja antropoloogia kõrge numbriga, esimene eeldab teatavat annet ja teine natuke õppimist. Inglise keele 81% on ikka tema puhul super tulemus, eriti võrreldes seda klassi keskmisega. Arvutiõpetuse 80% pole ka paha, sest ega ta eriline arvutihuviline pole, aga lihtsamaid programme on sellele vaatamata ilma minu abita kokku kirjutanud. Uhke võin olla selle üle, et absoluutse enamuse oma koolitööst teeb ta iseseisvalt, abi küsinud see aasta vist vaid kaks korda.

Teisel lehel olevad ained on veits olulisemad ja ka madalama protsendiga. Matemaatika 77%, Bioloogia 82% ja Keemia ainult 71%, viimane ka ainus aine mis alla klassi keskmise. Lapse enda sõnul olla põhjuseks olnud üks aasta algul ebaõnnestunud töö. No ega miskit muud kui loodame, et ta suudab sama edukelt edasi pingutada ega jää loorberitele puhkama. Olin nii rahul, et tegin lapsele lõunasöögi välja, tüdruk kaalus Tim Hortoni ja Ikea kohviku vahel ja otsustas viimase kasuks.

Mina tegin pühapäeval jälle topeltvahetuse, mille eest neli lisapuhkuse päeva arvele läksid. Töökaaslane võttis kõik palgana välja, aga täitsa mõttetu tegu nagu peagi selgus. Naine helistas tund enne tööpäeva lõppu ja käskis end üles korjata, et musta reede nädalavahetuse puhul ostlema minna. Järgmine päev kuulsime mornilt kolleegilt, et oli kogu mehe lisapalga ja veel rohkemgi sirgeks löönud:D

Seekord esines meie pere eriliselt tagasihoidlikult ameerika mandri suurima ostupüha puhul, ainsateks ostudeks jäid vanemale lapsele BF4 Deluxe versioon $35 ehk poole hinnaga ja kolmas täisversioon BF3 supersoodsalt $12 eest, et saaks vahel kodus kolmekesi mängida. Nende jaoks polnud poodi vaja minna, nii ost kui allalaadimine üle interneti.
Minu BF4 statistika eileõhtuse seisuga
Pühapäeva lõuna ajal tuli vanemale tüdrukule poiss külla. Meie kaasaga olime vist suuremas pabinas kui poiss ise, igatahes maja tehti korda ja isegi pisem laps kamandati kraamima:D 

Kui mina koju jõudsin oli tüüp juba kohal ja minu kohale parkinud, hüppas siiski käbedalt välja ning ajas auto eest ära. Paistis teine suht vaikne ja mitte eriti muljet avaldav, no eks esimest korda tüdruku vanemate juures on vist natu hirmus olla kah. Tegu itaalia päritolu poisiga, kes Ülikoolis samal erialal, mis meie plika. Samas sarnaneb ta oma blondi peaga rohkem vanadele roomlastele kui tänapäeva tüüpilistele tõmmudele ja tulise verega itaallastele. Niipalju kui mina aru sain, pole asi hirmus tõsine, vähemalt tundub, et meie plika suht külma peaga veel.

Mari poiss jchiarot, sõpradeks all paremas
nurgas oleme, Mari, mina ja koolivend ;)
Noh ja mis me siis tegime, läksime kolmekesi allakorrusele BF3 mängima. Tüüp on suht hea, aga õnneks ei jäänud ka mina häbisse. Igatahes oli meil kolmekesi meeskonnas mängides vägagi lõbus ja paistis, et "peika" oli vanamehe arvutimängu oskusest tõsiselt üllatunud. Noh, ega just palju minuealisi arvuti taga pauguta, pigem soendavad oma vanu konte kamina ees viskit limpsides. See nädalavahetus pidi Mari ise peale eksamit külla minema, ootame põnevusega, mis muljeid tema jagab kui tagasi tuleb.

Ah jaa, tüüpi tunnen tema Battlefieldi "sõdurinime" järgi, milleks on "jchiarot", hüüdnimi Jessie.




No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!