Friday, December 22, 2017

Võluhüpe

Otsetõlge inglise keelest ei anna sisu just kõige paremini edasi aga kiiruga ei viitsinud elegantsemat vastet otsida. Magic Leap on suurte tegijate varjus vaikselt arenenud liitreaalsusega tegelev firma. Paari päeva eest avalikustasid nad oma esimese laiematele massidele mõeldud toote, mis peaks järgmisel aastal turule jõudma. Liitreaalsus prillid, keha peal kaasas kantav kogu kupatust töös hoidev arvuti ja juhtpult. Üllatunult mõmisema paneb asjaolu, et firma on suutnud investoritelt arendustegevuseks ligi kaks miljardit dollarit saada. Selliseid summasid investeeritakse vaid peale väga hoolikat proffide poolt teostatud taustauuringut, mis vihjab kui just mitte uuele Microsoftile siis igatahes tõsiseltvõetavale äärmiselt kiirelt arenenud kõrgtehnoloogia ettevõttele. Ei saa ka mainimata jätta, et suurimad toetajad on Google ja AliBaba.
Momendil pidavat suurimaks probleemiks olema süsteemi juhtimiseks piisavalt pisikese, odava aga samas võimsa arvuti loomine. Vaateväli on prototüübi puhul siiski suht piiratud kujutades endast umbes VHS videokasseti suurust ala kui eelmainitut poolest saati kõverdatud kätega näo ees hoida. Välja on lastud mitu promo videot, paraku on eeldatavasti tegu ärplemisega nagu enamuse tehnoloogiavidinate reklaamide juures, kus tegelik tulemus ei küüni realistlikes oludes kaugeltki reklaamituni. Firma koduleht https://www.magicleap.com/ valmistas mulle pettumuse, jääb mulje, et neist kahest miljardist pole veebilehe arendusele raatsitud üle paari tuhande dollari kulutada :P

Personaalselt muidugi loodan südamest, et neil õnnestuks võimalikult kiiresti mõistliku hinnaga töövõimeline mudel tootmisse panna. Kujutage ette millisele tasemele Pokemon sihukese aparaadiga jõuaks, mitte et ma ise kunagi toda mänginud oleks. Pigem tahaks proovida mõnda realistlikku FPS sõjamängu reaalses maastikus. Paraku on selline tase ilmselt õige mitme aasta kaugusel, kus saaksid prillid peas metsas ringi joosta ja virtuaalseid trolle või soldateid nottida. Märkimist väärib kogu loo juures mu lapse reageering, kes kõrgtehnoloogias meie perest kõige rohkem kodus. Ei mingit erilist vaimustust, esiteks tema arust tegu järjekordse ülepingutatud reklaamiga ja teiseks on ta harjunud tohutu kiirusega pidevalt arenevat tehnoloogiat võtma kui iseenesestmõistetavat. Mina ja kaasa Startreki aja inimestena ikka veel vaimustume iga saavutuse peale nagu pisikesed lapsed, kes uut lelu näevad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!