Tuesday, February 25, 2020

Pandeemia - veel mitte ... vist

Enne kui saab vastata küsimusele, kas Covid-19 on astunud uude faasi ehk muutunud tavalisest epideemiast pandeemiaks tuleb defineerida viimatinimetatud termin. Detailides erinevaid definitsioone on mitmeid, kõige levinum ja üldisem siiski: Pandeemia on uus nakkushaigus, mis levib samal ajal üle maailma paljudes kolletes ja nakatab suure hulga rahvastikust. Nagu näete on tegu vägagi veniva definitsiooniga, sest pole selge mis tähendab paljudes kohtades või kui suur on suur hulk rahvastikust. Seega pole midagi imestada, et osa eksperte nimetab haiguspuhangut juba praegu pandeemiaks. WHO esialgu veel mitte mainides siiski, et covid-19 võidakse ka nende poolt lähemal ajal ametlikult pandeemiaks tunnistada.

Kõige rohkem on muret tekitanud asjaolu, et viimastel päevadel oluliselt suurenenud ametlikult kinnitatud nakatunute arv väljaspool Hiinat. Iraan, Itaalia ja Lõuna-Korea võitlevad juba kohalike epideemiatega.

Iraani olukord kõige segasem: ametlikud numbrid 69 nakatunut ja 12 surnut on alarmeerivad. Seletusi vaid kaks: kas letaalsus oluliselt tõusnud 20% peale või lihtsalt pole suur enamus haigestunuid diagnoositud. Personaalselt kaldun arvama, et põhjus diagnoosimises, ja veidi ka nõrgemas tervishoiusüsteemis kui võrrelda Hiinaga. Iraanis komplitseerib olukorda religiooni liidrite vastuseis garantiinile: pole vahet, kõik läheb nii nagu Allah tahab.

Itaalia puhul mitu rajooni põhjapool garantiini pandud. Probleem on selles, et pole selge kust sealne epideemia alguse sai. Seega võimalik levik väljaspoole, mis sai ka täna kinnituse kui teatati esimestest haigestumistest Itaalia lõunaosas.

Lõuna-Koreas on haigestunute hulk suurim. Kinnitamata andmeil olevat kohalik kristlik usulahk seda meelega levitanud usus, et nende liider on uuestisündinud Jeesus ja kohe-kohe maailma lõpp saabumas. On see tõsi või mitte, Koreakad igatahes kuulutasid välja kõrgeima taseme häireolukorra.

Just tuli uudis Kanaari Saartelt, kus terve lukshotell isoleeritud kuna seal puhanud Itaalia arstil diagnoositi covid-19. Inglismaal suleti epideemia kartuses kool kuna mõned õpilased haigestunud peale Itaalias veedetud suusareisi, teise kooli õpilastel soovitati koju isolatsiooni jääda. Esimesed haigusjuhud täna registreeritud Austrias, Kroaatias, Shveitsis ja Hispaania mandrialal.

Kokkuvõttes tundub mulle, et tegu vaid aja küsimusega millal WHO olukorra ametlikult pandeemiaks kuulutab. Muideks täpselt 10 aastat tagasi 24 veebruaril 2010 nad seda tegid seagripi H1N1 puhul. Kui oled suht hea tervise juures ja asud arenenud riigis ei leia ma muretsemiseks põhjust. Hirmukoht, millest vaid teadlased kinnises ringis räägivad, on viiruse võimalik muteerumine oluliselt letaalsemaks nagu see juhtus 1918 aasta gripi puhul. Paraku ei ole võimalik taolist arengut kontrollida ja mis pole meie võimuses muuta selle pärast ei maksa ka liialt muretseda. Homme käin poes ja ostan mõned karbid tuunikonservi, koera ja kassitoitu varuks😉

BBC on avanud portaali kus võib jälgida pidevalt uuenevat infot covid-19 olukorra arengu kohta.

P.S. Lõpuks siiski teatava nihkega algas ka paanika aktsiaturgudel, mida mõnda aega tagasi ennustasin.

Viimane Uudis:

'It's not if, but when' coronavirus will hit the US - CDC


The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), the US's top public health agency, has warned Americans to brace themselves for a spread of coronavirus within the country.
"It's not so much a question of if this will happen in this country any more but a question of when this will happen," Dr Nancy Messonnier, director of the National Center for Immunisation and Respiratory Diseases (NCIRD), said.
"We are asking the American public to prepare for the expectation that this might be bad."

Õhtul lisandus ka Canada ametnike avaldus:
25 Feb 2020
As novel coronavirus outbreaks spread across a growing list of countries, Canadians are being warned to prepare for a possible pandemic.
In a shift from previous messages, Chief Medical Officer of Health Dr. Theresa Tam acknowledged Monday that Canada may no longer be able to contain and limit the virus if it continues to spread around the world. She said governments, businesses and individuals should prepare for an outbreak or pandemic.
“We are coming to similar conclusions,” agreed Dr. Vera Etches, the City of Ottawa’s top health officer, on Monday. “It looks like it is going to be more and more difficult to contain this virus and it may well evolve into a pandemic. That would change the efforts to contain every last case and contact.”
Etches said people can take steps now, at home and at work, to prepare.
Some of those steps include stocking up on needed prescriptions ahead of time so there is no need to do so during a possible pandemic. She also recommended people stock up on non-perishable food.

8 comments:

  1. etümoloogiline ekskurss: see sõna on karantiin, k-tähega, sest originaalis hääldus ta umbes nagu kuarantiin - originaal on itaalia sõna quaranta, mis tähendab 40. See oli veneetslastel musta katku ajal tüüpiline aeg, mille vältel mingit laeva isolatsioonis hoiti. Kahtlustan, et just 40 päeva oli see ajavahemik usulis-kultuuriliste harjumuste tõttu - kui vaja võtta mingi mõõdukalt pikk ajavahemik, siis suure paastu vältus oli käepärane, sest kõigile tuttav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänks hariva märkuse eest! Ma kahtlustasin, et miskit on valesti aga õigekirja kontroll on maha lülitatud🙄 Eestikeele õpetajast ema on liiga delikaatne, et mu lugematuid kirjavigasid parandada😉
      P.S. Nüüd jääb igavesti meelde, hea vahel seltskonnas muuseas mainida😄

      Delete
    2. tore, et sa ei solvunud. Trükivigade kallal ma ei irise, nii et kui esimest korda siin g-ga varianti nägin, hoidsin moka maas.

      Delete
    3. Nunuh. Minu filoloogist ema saatis mulle omal ajal e-kirja tagasi KOMAPARANDUSTEGA.
      Mingile hetkel väsis ära ja enam ei saada, aga ju need vead mul ikka sees on.

      Delete
  2. Tore notsu, et sa julgelt mu vea ära märkisid! Igaks juhuks lisan siiasamasse, et asjatundlikud märkused ja kriitika on alati teretulnud. Kõik me teeme vigasid ja kahju kui jäämegi oma valearvamuse juurde ainuüksi seepärast, et viisakusest ei hakata mainima kui sul "püksiauk lahti" või "koll ripub ninast"!

    ReplyDelete
  3. Mõnikord on inimesel ka sihilik õigekirjavastasus, nalja pärast või isikupärase stiili hoidmiseks vms. Mul on keeletoimetajast sõbranna, kes erakirjades laseb tihti häälduspärast kirjapilti või loomingulist ortograafiat. Siis oleks tobe parandada.

    Mulle endale meeldib vabas vormis vahel nt suurtähed ära jätta või kasutada neid mõnevõrra teises rütmis, kui õigekirjareeglid ette näevad (üks lemmikmall: alustada lõiku väiketähega, aga lõigu sees lauseid suurega). Või kirjutada "tekitas furgooni", "täielik fresko" ja "sardiini all" jms.

    A kui sa niimoodi juba ütled, siis juhuks, kui "Kroaatia" pole sihilik amerikanism - eesti tava on anglofoonide omast erinev, "Horvaatia". Ja rahvusenimede kirjutustava on väikse tähega ("eestlane", "horvaat"), samamoodi nagu keelte nimedelgi.

    Üldiselt on need sellised asjad, mida ma keeletoimetamist ja korrektuuri õppinuna küll alati märkan, aga väga oluliseks ei pea (kuigi "Horvaatia" vs "Kroaatia" küsimust pean veidi olulisemaks kui algustähtede teemat); halva lausestuse peale lähen palju rohkem leili, aga seda leidub ametlikes tekstides ja "pärisajakirjanduses" palju rohkem kui selles blogosfääri osas, kus ma hulkumas käin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üks väga kurb nähtus on see, kui ajakirjanduses kasutatakse "nuttis krokodillipisaraid" tähenduses, et nutt oli väga kurb. See on... Mis asi see on, ma ei tea.

      Delete
    2. Nojaa see väikese tähe osa rahvuse puhul on isegi mulle meelde jäänud. Horvaatia/Kroaatia koha pealt on ilmselt korrektne Horvaatia, esiteks on eestlased alati nii nimetanud ja teiseks ise kutsuvad nad end Republika Hrvatska. Mul kipub vahel avalduma asjaolu, et pea 30 aastat Ameerika mandril elatud ja mis seal salata, lisaks muidugi laiskus kah ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!