Saturday, March 14, 2020

Napikas

Napikas õige mitmes mõttes. Esiteks muidugi Eesti reisu koha pealt. Planeerija tüübi ja realistina võtsin arvesse võimalust, et viirusekriisi pärast ei pruugi saada Eestist tagasi sõita, mistõttu esimest korda töö juures vahetasime bossiga personaalsed kontaktandmed hädaolukorras kasutamiseks. Eile astus poolakast töökaaslane ligi ja näitas teadet oma moblal. LOT, millega lendasin, katkestab homsest kõik rahvusvahelised lennud. Seega nädal aega hiljem lennanuna oleksin Eestis lõksus olnud, kui kauaks on momendil raske hinnata. Kas ja kes piletid oleks hüvitanud on praegusel momendil segane, kuna nii kindlustused (reisukindlustust ei võta ma kunagi) kui ka lennuliinid pole kohustatud seda tegema kui mängu tuleb "force majeure" ehk lepingu osapoolte kontrollile allumatu sündmus, milleks pandeemia on kuulutatud.

Kui tavaliselt inimene nohu üle just ei rõõmusta siis mul vedas suu kõrvuni. Miks küll võite küsida - väga lihtne, see on üks sümptomitest, mis sisuliselt välistab Covid-19. Kui lisada, et ei köha ega palavikku pole, võin südamerahuga endal Johns Hopkinsi nakkushaiguste direktori Lisa Maragakise skeemi alusel tavalise külmetuse diagnoosida.

Skeem aitamaks otsustada kas niru enesetunne on põhjustatud külmetusest, gripist või Covid-19'st.
Lõpliku ja suht kindla (ükski test pole 100% usaldatav) vastuse annavad siiski labori analüüs ja arst.


Koroona rindelt tuleb samas päris hirmutavaid uudiseid. Nimelt on hakanud mitmed analüütikud USA olukorra pärast muretsema. Arvestades, et ameerika viirusepuhang Itaaliast 11.5 päeva maas, leviku ulatus ebaselge tänu äärmiselt harvale testimisele ja 
Itaalia tervishoiu süsteem väidetavalt üks parimaid maailmas, paistab tulevik tume. Esimesel pilgul tundub USA seis väga hea, nakatunuid vähem kui üheski teises riigis. Paraku on äärmiselt suure tõenäosusega tegu piiratud testimisest mitte tegelikust nakkusekandjate hulgast tuleneva petlikult väikese numbriga. Peidetud nakkusekandjad on aga kõige ohtlikumad, sest neid pole võimalik isoleerida. Matemaatiliste mudelite alusel viskab USA graafik järsult üles kui lubatud laiaulatuslik testimine järgmisel nädalal käima läheb.

Brittide abinõud on pannud nii mõnedki asjatundjad kulmu kergitama. Koole pole kinni pandud ja ka liikumisvabadust pole piiratud. Kõlavad kuuldused, et nende strateegiaks varakult karjaimmuunsuse tekitamine haiguse läbipõdemise teel kuna enamustel juhtudel on see kerge kuluga. Milline lähenemine targemaks osutub on võimalik hinnata alles tagantjärgi, infot momendil liiga vähe. 

Aktsiaturg hüppas üles reedel seoses mitmete keskpankade tegevuse ja Trumpi avaldusega. Paraku pole veel jõudnud kohale arusaamine, et intressi pole peale eilset praktiliselt enam kuhugi langetada. Kui USA's peaks korduma isegi mõnevõrra kergem epideemia kui Itaalias (seoses tervishoiu süsteemiga pigem hullem) läheb hulk firmasid pankrotti, inimesed kaotavad töö ja ei saa enam palka, saabub täismahus majanduskriis. Launumakse protsendi kahanemine on tühiasi võrreldes sissetuleku kaotamisega. Igasugu abiprogrammid on efektiivsed vaid juhul kui abivajajate hulk suht väike, jamaks läheb kui pool elanikkonnast vajab mingisugust toetust. Seda ei suuda ka kõige rikkam riik pakkuda. Kokkuvõttes peaks nädala või kõige rohkem kahe pärast selguma USA epideemia ulatus. Kui see on lähedanegi ennustatule oleme tunnistajaks sellisele börsipaanikale, mida meie silmad pole näinud.

Muudest uudistest võisin eile veenduda, et kanadalased pole teistest rahvastest targemad. Minnes õhtul kohalikust supermarketist banaani ja kroissanti hommikusöögiks ostma avanes jahmatav vaatepilt tühjadest lettidest. Värsked puuviljad puhas vuuk, ainult ananasse järgi, banaanidest polnud isegi hinnasilti enam. Õllevarud olid hullunud ostjate poolt pea täielikult laiali tassitud. Sain siiski ühe kuivanud ja allahinnatud pika saia, mida vandudes koduteel otsast järasin. Kui tuttav blogistaja imestas saiade ostmise üle siis mulle jääb täiesti arusaamatuks mis mõte värsket puuvilja kokku hamsterdada (just leiutasin uudissõna!!!), see läheb ju eriti kiiresti halvaks. Vaevalt hakkas rahvas massiliselt moosi keetma. Kuradi karjainstinkt ma ütlen. Hommikul pean minema kohaliku hüpermarketi juurde bensu ostma, päris põnev mis vaatepilt seal avaneb!

8 comments:

  1. jah, ma ka sellest puuviljaasjast ei saa aru. ma tahtsin eile oma tavapärast banaani ja õuna osta ja neid polnud. õnneks apelsini oli. arusaamatu! vanasti kõik teadsid, et külmetushaiguste vastu aitavad tsitruselised, mitte õunad või banaanid ja apelsin seisab ka kauem kui muud.

    ReplyDelete
  2. Ja siin on kõigele lisaks ka piimatooted ära ostetud. See ju ka kuigi kaua ei säili.

    ReplyDelete
  3. Ma hakkasin mõtlema, et äkki lisaks lennuliiklusele on ka kaubalaevandus (banaanid siiski reisivad laevadel mitu nädalat, mida kinnitab ka troopikas söödav hoopistükkis teise maitsega banaan) seisma pandud või siis tegu ahvide vandenõuga kes viirusehirmus kõik nahka pannud :P

    ReplyDelete
  4. Siis sain küll Eestist õigel ajal tulema, ilma jogurtita pole Eestis miskit teha. Aga ma pikalt ei joruta, põrutan poodi ja annan teada kuidas seis momendil. Oodake ma enne ikka näpistan, äkki ärkan üles.

    ReplyDelete
  5. Lendav, Tartus on eri poodides erinev pilt. Mul on hüpotees, et mida väiksem parkla poel on, seda vähem on see tühjaks tassitud (ei saa järelkäruga toitu koju vedada).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja mis piimatoodetesse puutub, siis kõrvalteema, aga minu isiklik kogemus ütleb, et hapupiimad säilivad tegelikult uskumatult kaua - mingi rjaženka võib rahulikult olla kuu aega üle "parim enne" ja täiesti korras (st ma ostan ta päeval, mil on "parim enne" ja siis ei hakka kohe tarvitama, ja isegi pärast lahtitegemist ei kulista korraga alla).

      Meil oli külmkapis ka üks vanillikohupiim, mille A. oli aastavahetuse paiku ostnud, säilivuskuupäev läks üle ja tema polnud nõus seda lahti tegema. Ma tegin ta siis millalgi märtsi lõpus lahti, et äkki kooki kõlbab teha. Ja tal polnud midagi häda, peale selle, et oli ehk natuke hapukam kui päris alguses (aga normaalse kohupiimahapu maitsega, mitte mingi imelikuga). Nii et kui piimhappebakterid sees on ja neil on veel, mida hapendada, siis on säilivus megahea.

      Delete
  6. Poodlemast tagasi laup 12 paiku. Oleks nagu teisele planeedile sattunud. Rahvast vähe, kaupa küllaga. Äkki sõltub sellest, et tegu poega (Costco) kus ostlemiseks pead tasulist liikmekaarti omama. Isegi banaane oli :P Shokeeris bensu hind: 78 cad senti ehk 56 euro senti liiter, sihukest hinda pole aastakümneid näinud. Õige aeg naftafirmade aktsiaid osta, no muidugi nende mis ellu jäävad ;)

    ReplyDelete
  7. Inimesed tahavad selles viirusemängus elus püsida, kes viimasena sureb see võidab.:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!