Wednesday, March 18, 2020

Uus Normaalsus

Kirjutan uuesti briti epideemiaga võitlemise strateegiatest ja pakun omalt poolt välja efektiivsena tunduva ehkki utoopilise alternatiivi. Mõistagi ei suuda ma analüüsi koha pealt võistelda eriala teadlaste meeskondadega, sellele vaatamata tahaks mõtteid jagada. Õhtul üllatas mind FB, kes blokkis BBC artikli jagamise, mis rääkis Briti valitsuse strateegia muutusest ja epideemia tõenäolisest kestvusest. Kõik kes soovivad lugu otse allikast lugeda võivad ülaloleval viitel klikkida, kuni see ikka saadavale jääb. Järgneb lühikokkuvõte minupoolse lisaideega.

Viiruse vastu võitlemiseks on kolm põhistrateegiat: 
(kõik numbrid kajastavad ainult 67 miljonilise elanikkonnaga suht hea tervishoiu süsteemiga Suur-Britanniat, kogu Maailma peale ekstrapoleerides on numbrid eeldatavasti koledamad)

1. Mitte midagi teha. Tulemuseks umbes 510000 surma 81%'se nakatavuse juures, kuid pandeemia oleks JUBA juuli lõpuks möödas. Tänapäeva maailmas ettekujuteldamatu seoses moraalinormide ja sotsiaalse korra hoidmisega.

2. Leevendavad piirangud. Eesmärgiks haigestumiste tempot aeglustada ja kaitsta kõige ohustatumaid. 250000 surma juures muutuks madalamaks haigestumise tipp kuid pikeneks oluliselt pandeemia kestus kusjuures tervishoiu süsteem saaks ikka ülekoormatud. See oli eelmise nädalani brittide strateegia, kuid Itaalia kogemus sundis neid suunda muutma.

3. Mahasurumine. Nakatumisahelate katkestamine eesmärgiga nakatumiste arvu minimiseerimine nagu seda tehti Hiinas ja Koreas. Eeldab olulist isikuvabaduste piiramist ja rangeid karantiini nõudeid. Isegi selle strateegia korral eeldatakse 10000-20000 surma. Suurimaks probleemiks on pandeemia kestuse pikendamine vähemalt pooleteise aastani kui peaks välja töötatama efektiivne vaktsiin. Kogu selle aja jooksul poleks võimalik oluliselt leevendada sotsiaalse distantseerumise ja karantiini tingimusi, mis toob kaasa enneolematu majandusliku kahju. Sisuliselt mitte lahendus vaid lahenduse edasilükkamine kuna karjaimmuunsust ei teki ja covid-19 muteerumine muudab efektiivse vaktsiini väljatöötamise äärmiselt keeruliseks. Tegu oleks niinimetatud "uue normaalsusega".

Uue normaalsuse teemalist artiklit soovitan lugeda vaid kodanikel kes vähidiagnoosi korral sooviks sellest arstilt kohe teada saada, et oma järgijäänud elu külmalt edasi planeerida. Kokkuvõtvalt võib mainida, et asume ajaloolises murdepunktis: elukorraldus maailmas enne pandeemiat ja pärast pandeemiat.

4. "Lambad söönud, Hundid terved"😲 - minu lahendus. Totaalselt isoleeri kõik ohugrupid ja lase viirusel võimalikult kiiresti nakatada kõik ülejäänud. Eeldatav surmade arv minimaalne, pandeemia kulgeb kiirelt, elanikkond saavutab karjaimmuunsuse ilma vaktsineerimisele lootmata, majanduslik kahju minimiseeritud. 
"Elementaarne Watson, elementaarne..." Ma ei mõista kuidas inglased selle peale ei tulnud.
No tegelt muidugi mõistan, poliitiliselt oleks tegu enesetapuga ja eneseohverdus on kindlasti omaduseks mis poliitikutel puudub. Paraku otsustavad poliitikud "meie kõigi" nimel.

P.S. Üheks võimalikuks lahenduseks on uue olukorraga leppimine ja harjumine. Koroona muutub samasuguseks lainetena levivaks haiguseks nagu gripp, lihtsalt tapab 10 korda rohkem inimesi, eeskätt vanemaid ja nõrgemaid.

6 comments:

  1. Meie vabadusega harjunud ühiskonnas on jube raske suuremat gruppi inimesi totaalselt isoleerida. Kõik üle 65 (vali ise sobiv vanus) aastased, kõik kroonilised haiged - mitukümmend protsenti elanikkonnast peaks luku taga olema? Inimesed lihtsalt ei oleks ja kõik. Meil ei ole ei Hiina ega Korea (ega Jaapan), kus inimesed suvatsevad käsku kuulata. Mingi päris suur protsent hakkaks isetegevust korraldama, mässud, revolutsioonid jne.
    Tõsi ta on, et maailma, nagu me seda siiani tundsime, ei ole enam. Ükskõik millise lahenduse või arengu puhul - tagasi me vanasse maailmapilti enam ei saa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisaks - kes hakkaks kontsollima, et karantiin ka toimib? Kõik me oleme haavatavad - lapsed küll palju vähem, aga kaheksa-aastaseid ju tänavatele korda hoidma ei saada. Me kõik oleme praegu sellest viirusest kõigest ühe kontakti/tuttava/sammu kaugusel. Ja arvestades, kui nakkav see on, pole kellegi pääsu.
      Majandusele kõige kasulikum oleks vist (ma ei tea, ma pole majandusteadlane) lasta sellel jamal vabalt möllata. Kes sureb, see sureb, kes elab, see elab. Eeldatavalt vähemalt 4 inimest viiest haiglaravi ei vaja ja jääb ellu (meditsiin ei tule selle jamaga niikuinii toime, seega sõltub suremus arstiabi võimalikkusest ja see on meil nigel), seega hävineb viiendik populatsioonist, aga ülejäänud saavad (peale tervise taastumist) edasi toimida. Tänapäeval meie moraalinormide juures ei ole see variant enam mõeldav, me ei ela enam keskajal.
      Praegune olukord läheb kiiresti absurdi - köhijad ja palavikus inimesed jäetakse koju, testida ei saa, sest teste ei jagu. Haigetega koos jäävad karantiini ka nende pereliikmed, kes negatiivse vastuse korral võiks vabalt tööl edasi käia. Praeguseks on selge, et mu mees ei saa seetõttu homsest puhkusele. Sest järjest, päev-päevalt hakkavad inimesed "igaks juhuks" koju jääma, kuna poeg/isa/ema on haige. Sest käsk on selline. Tundub, et lähema nädala jooksul hakkab kõik üles ütlema, sest iga teise poemüüja mees võib tuvastamata köha saada jne. Nokk kinni, saba lahti...

      Delete
  2. Räägi parem, mida Kanadas ette võetud on, brittide paanika kohta võib igaüks netist ise lugeda. Minu seisukoht kogu asja kohta sama, mis Lendaval. Valitsused käituvad ennasthävitavalt, viies kuristikku oma rahvad. Võibolla oleks tõesti mõistlikum lasta viirusel omasoodu levida, surevad nõrgemad ja väga vanad, kel pikk elu selja taga. Või jäämegi igavesti elama eriolukorras, kuna alati leidub köhijaid ja palavikus inimesi. Eriti õõvastav on lugeda prognooside prognoose võimalike surmade kohta.

    ReplyDelete
  3. Enda ja Kanada kohta võin kohe vastata. Ise istun viiruse kahtlusega kodus sest esmaspäeval vastu võetud eriolukorra seadus käsib seda teha kõigil kel on külmetuse sümptomid või kes viimase 2 nädala jooksul ükskõik kus välismaal käinud. Mul oli nädalavahetusel nohu ja veits nadi olla lisaks faktile, et eelmine esmaspäev saabusin Eestist. Seega minu näol tegu eriti ohtliku retsidevistiga, kes tuleb koos perega ühiskonnast eraldada. Puänt, et kliiniliselt kergete juhtude testimiseks ei jagu ei arste ega testivahendeid, ühesõnaga pole aimugi kas olin koroonas või mitte. Arvestades, et 95% teste on negatiivsed siis tõenäoliselt mitte ja kogu pere on põhjuseta karantiini pandud. Praegune reaktsioon on ilma testimiseta täiesti ebaadekvaatne, sest kes teab mitu korda tuleb kodanikke palja kahtlusega karantiini panna enne kui see tegelt vajalikuks osutub.

    ReplyDelete
  4. Canada koroonauudiseid võib lugeda või tasuta live striimida cbc.ca veebilehelt

    ReplyDelete
  5. Sama olukord on Briti saartel, käsk on 2 ndl kodus istuda, kui keegi pereliikmetest külmetushaiguse tunnustega. Testida ei jõuta kõiki.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!