Friday, February 12, 2021

Metsakutsud linnas ja nädala juhtumised


Mõned postitused tagasi suusatamise teema all avaldasin imestust, kuidas saavad profisportlased oma varbaid või näppe nii karmilt külmetada, et lausa amputeerimisoht ähvardab. Nädala eest tundusid kätekõverdusi tehes varbad imelikult valusad. Lähemal uurimisel selgus, villid mitme varba otstel. Ainus seletus: olin päev-paar varem joostes külma saanud. Viisteist miinuskraadi nii madal temperatuur ju ei tundu aga muidu soojad tossud sutsu tihedalt jalas ja palun väga. Midagi hullu pole, lihtsalt ebamugav käia, talvel sandasid ei kanna, varbaotsad puutuvad kõigi jalatsite vastu.

Jooksmas käin edasi, lihtsalt suuremate tossude ja villaste sokkidega. Täna alla 20'se tuulekülma miinuskraadiga otsustasin pausipäeva võtta ja blogistada. Ah jaa, kaasa meelitas mind virtuaalselt Islandile ringi peale jooksma, mingid tühised 1332km😜. Ilmad paistavad Torontos viimasel ajal Eestiga suht sünkroonis olema, terve nädal päevased temperatuurid kümne-viieteist külmakraadi vahel, mis tavalisest madalam.

Koiotthunt oleks pildil hundi ja koioti
vahel, värvitoonid suht varieeruvad

Pühapäeval käisime kogu kambaga pargis jalutamas, lausa kaheksakildine ring tuli. Märkimisväärseimaks sündmuseks koioti kohtamine. Elukas oli nii suur, et esimese hooga pidasin hundiks. Paraku on koiott sihvakam - äkki lihtsalt eriliselt väljapaistev isend, hundikoerast kõrgem. Netis võrdlevaid pilte uurides jõudsin järeldusele, et ilmselt tegu hoopiski hübriidiga. Smithsoniani andmetel olevat esimesi Coywolfe (koiotthunte) nähtud sajandi alguses ja nüüd leidub idarannikul miljoneid. Kui hunt naljalt linna ei tule siis koiotid ja eriti koiotthundid saavad linnamaastikus hästi hakkama, kõigis suuremates linnades olevat nende populatsioonid. Suuruse poolest sobib ka nähtuga paremini kokku.

Eile koertega jalutamas käies nägin hallrebast - ilusat suurt ruugehalli isendit. Muidu poleks märganud, aga pisem koer kukkus sikutama, vaatasin seljataha: rebane jooksis rahulikult mööda tänavat. Moblat ei jõudnud võtta. Kahju, sest minut hiljem silkas tegelane sama teed tagasi. Kaasa oli just eelmisel õhtul sama looma (või tema teisikut) kohanud ja isegi pildile saanud. Nii koitthundi kui rebase puhul hakkas silma nende kadestamisväärne jooksustiil. Mõlemad liikusid nii uskumatult kergelt ilma nähtava pingutuseta justkui maa kohal lennates. Eks inimesed jooksid sarnaselt kui nad kunagi ammu Aafrika savannides kitsi püüdsid või lõvi eest pagesid.


Kas optiline pete või on tal kutsikas?

Sain oma uuendatud juhiloa kätte. Ontario pikendas aegunud lubade, tervisekaardi ja automaksu klepsude kehtivust, et hoida inimesi valitsusasutustest eemal. Üle neti tehes polnud ka pilti vaja uuendada. Paraku hakkasin mõtlema, et reisima mineku puhul võib aegunud lubadega jama tekkida. Isegi Quebecki politsei väänavat Ontario numbrimärgiga autodele viiesotise trahvi kui kleps aegunud, neid ei huvitavat, mis Ontario valitsus otsustanud.

Koroona koha pealt on siinsed numbrid langenud 1000 peale päevas ehk siis Eestis oleks võrreldavaks numbriks 100. Piiranguid on otsustatud hästi tasapisi leevendama hakata kuid nakkusnäitajate uuesti kasvama hakkamise puhul lüüakse majandus pikema jututa uuesti lukku. Reisimisest ei saa rääkida enne maikuud sõltumata koroona olukorrast, lennuliinid hulga töötajaid lahti lasknud, lennukeid konserveerinud ja liine tühistanud. Kui keegi tahaks lennukit osta siis praegu saab neid õite soodsalt kui veidi otsida. Suusamäed äkki tehakse veebruari lõpuks lahti, lund on siin igatahes kõvasti.

Märtsi koolivaheaeg lükati edasi aprilli peale. Lõpuks tunnistati, et koolid on põhilised nakkusallikad aga neid lihtsalt ei saa lõpmatult kinni hoida kuna seoses kohalike seadustega ei tohi alla 11 aastased üksi kodus olla mistõttu peab vähemalt üks vanematest koju jääma. Vaheaja edasilükkamisega loodetakse ka haiguspuhangut ära hoida, sest kõigele keelitamisele vaatamata tooks koolivaheaeg kaasa suurema liikumise ja nakkuse leviku. Mulle sobib, sest kui suusamäed avatakse saab märtsis rahulikult liugu lasta ega pea purjakil ja pilves teismeliste vahel slalomit sõitma.

4 comments:

  1. Kas sa saaksid siia palun panna mingit ametliku viidet selle seaduse kohta mis ütleb, et Kanadas ei tohi alla 11 aastased lapsed üksi kodus olla?

    ReplyDelete
  2. Väga hea küsimus, pole tegelt kunagi algallikaid otsinud, lihtsameelselt uskusin "teadjamaid" kodanikke. Nüüd leidin ja ehmusin vähe. Reeglid provintsipõhised - Ontarios õige karm, hoopis 16 aastat piiriks. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://cwrp.ca/sites/default/files/publications/en/144e.pdf&ved=2ahUKEwjBs5Do1-XuAhURGFkFHTZ_Cx0QFjALegQIJhAB&usg=AOvVaw0H2e_D5LtLEXAA5y0BSBGq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehk siis tegelikult on Kanadas 13-st provintsist AINULT kolmes ametlik seadus mis keelab teatud eas laste üksi koju või autosse jätmist.

      Delete
  3. Tõsi, korrektsem ja täpsem oleks olnud kirjutada kuni 16 aastasena Ontarios ei tohi kodus üksi olla, mitte Canadas. Paraku ei oleks ise ka seda vanust uskunud enne kui oma silmaga lugesin ja pealegi puudutab mind konkreetselt vaid Ontario, kus elan.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!