Sunday, February 28, 2021

Hakkab pärale jõudma?

Kümne päeva eest saatsin kirja peaministrile, kus oli ka järgnev tekst:


"Mul pole meditsiinilist haridust, olen tavaline insener ja vaatan olukorra peale formaal-loogilise nurga alt.

Koroona ehk covid-19 on nakkushaigus, mis levib piisknakkusena või saastatud pindade kaudu.

Järelikult on kõige kindlamaks meetodiks nakkuse levimise tõrjumisel nii otseste kui kaudsete kontaktide maksimaalne vähendamine, personaalsete kaitsevahendite (mask, kindad) kasutamine ja vaktsineerimine.

Kontaktide vähendamine tähendab igasuguste kogunemiste võimalikult karmi piiramist."


Täna siis avaldas avaldas viroloogiaprofessor Irja Lutsar AK intervjuus arvamust: "Inimesed peaksid koheselt hakkama kontakte vähendama". Ei tea kas peaks ennast pakkuma tervishoiu ministrile nõunikuks, peaminister ilmselt mu nõu kuulda ei tahaks😁

Tegelikult pole ma muidugi mingi asjatundja, lihtsalt vahel leiab ka pime kana tera, eriti kui analüüsib andmeid ja märkab trendisid😉

Kui lähemal ajal ei rakendata valitsuse poolt käsuna Lutsari soovitusi (mis kopeerivad Ontario "Stay Home" eriolukorda) ei hakka ma parem pandeemia edasist kulgu Eestis ennustama. Nagu öeldakse demokraatlikus riigis väärib rahvas valitsust, keda nad on valinud (ja momendi populaarsusküsitluste alusel ka toetavad) - seda nii heas kui halvas.

P.S. Meil just suleti veel paar piirkonda ehkki seal veidi tõusnud nakatumine pole kümnendikkugi Eesti tasemest. Mitmete teiste piirkondade piiranguid küll leevendati seoses oluliselt paranenud näitajatega.

28'da hommikune täiendus, hakkab ka valitsusele pärale jõudma: Kallas - "Piirangute rikkumisele peavad järgnema trahvid"

4 comments:

  1. viskan siia selle läänemere-naabrite võrdlusgraafiku:
    https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-15..latest&country=EST~FIN~LVA~LTU&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=location&pickerSort=asc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, ainuüksi selle info alusel (mis pidi ju valitsusele kättesaadav olema) pidanuks juba enne iseseisvuspäeva kehtestama äärmiselt karmid piirangud. On ju teada, et haigestumine ja haiglatesse jõudmine on paari nädalase nihkega kui positiivsete testide graafikuid vaadata (viimased omakorda tegelikust nakatumisest nii nädala jagu taga). Seega on selge, haiglad saavad lähemal ajal kõva koormuse taha. Probleemiks ilmselt mitte niipalju voodikohtade kui personali nappus. Voodikohti võid nipsuga juurde tekitada, arste, õdesid ja hooldajaid mitte.

      Delete
    2. Panin Canada kah samale graafikule, me isegi madalamal kui Soome praegu aga piirangud endiselt karmid.

      Delete
    3. Eesti lõikes on jälle maakondade vahelised erinevused huvitavad - lõuna pool oleks nagu platoo, ei idane ega mädane, põhjas kütab üles.

      https://www.terviseamet.ee/et/koroonaviirus/koroonakaart

      (tuleb valida "levik maakonnas", siis näeb maakondade graafikuid.)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!