Saturday, May 21, 2022

Rahu ja Sõda


Momendil käivad viimase kuu kõige ägedamad lahingud. Ülalolev kaart annab hea ülevaate. Venemaa on väidetavalt paisanud viimased reservid Donetski rinde ümberhaaramise operatsioonile. Planeeritud "kotid" on jäänud pidevalt väiksemaks tänu asjaolule, et olukorda ja võimalusi on hakatud järjest realistlikumalt hindama. Algne plaan oli ümber piirata kogu Dnepri idakalda Ukraina. See läks laualt maha koos Kiievi, Tshernivi ja Sumy alt taganemisega. Järgmine plaan peale Harkovi vallutamist liikuda põhjast Dnipro peale ja lõunast läbi Zaparorje üles samas suunas ning seal kotisuu kokku tõmmata. See plaan langes seoses Harkivi vallutamise läbikukkumise ja Ukraina edukate vasturünnakutega põhjas.

Aprillis lasti latti kõvasti madalamale - Põhijõud suunati Izjumi peale põhjas ja Horlivkasse lõunas, põhiidee jällegi Donbassi rinde ümberhaaramine. Lahingud on seal kestnud pikalt kusjuures vene poolt on saatnud mõningane edu, paraku edasiliikumine vaevaline ja tohutute ohvritega. Toda plaani pole maha maetud, kuid mai algusest on ette võetud hoopis väiksem ümberpiiramise operatsioon - Severodonetsk ja Lysychansk. Järjepidevate lahingutega on eriti viimase paari päeva jooksul kotisuud hakatud koomale tõmbama. Ukrainal õnnestus eelmine nädal terve pataljon jõeületamise käigus mättasse lüüa, tänaste uudiste järgi olevat venelastel õnnestunud teises kohas vähemalt osa vägesid Severodonetsi jõest üle tuua. Lähemal ajal peab Ukraina ülemjuhatus langetama raske otsuse, kas lasta need kaks linna ümber piirata ja loota, et Vene väed on nii kurnatud, et Ukraina täienduste kohalejõudmisega murtakse piiramisrõngas või tõmmata väed linnadest välja seni kui võimalik. Kaaluma peab paljusid asjaolusid, loodetavasti võetakse vastu sõjalisest küljest õige otsus nagu enamasti seni on suudetud teha.

Paraku on tegu vaid operatiivse ja taktikalise tähtsusega lahingutega, sõja lõpptulemuse otsustab strateegiline tegevus. Strateegiline seis aga kaldub aegamööda Ukraina kasuks. Kui vene poolel jääb vaatamata tohutule materiaalsele ülekaalule tehnikat järjest vähemaks ja juurde suurt toota ei suudeta siis Ukrainale jõuab järjest kiireneva tempoga kohale lääneliitlaste sõjamasinaid. Kui vene poolel tuleb ladudest hakata välja tooma vana aastakümneid seisnud kraami siis Ukrainale antav on nii heas seisukorras vanem tehnika kui ka uhiuus sõjanduse viimase sõna järgi ehitatu. Mida edasi seda rohkem hakkab Ukraina saavutama tasakaalu materjali osas. Kui nüüd viimased uudised Patriot õhutõrje ja MLRS rakettide kohta paika peavad muutuvad Ukraina väljavaated oluliselt paremaks.

Seda on hakatud ka Venemaal mõistma, mistõttu lõunarindel asutud agaralt kaitseliine rajama. Idaosa pealetungilahingute idee on ilmselt võimalikult soodsate kaitsepositsioonide kättevõitmine. Praeguse seisuga paistab Venemaa programmiks olema Luganski ja Donetski oblastite vallutamine ning lõunarinde olukorra säilitamine, Harkovi kandis on loobutud vallutusplaanidest. Kokkuvõttes loodab Vene pool ilmselt rahulepingule, kus tunnistatakse senised vallutused. Ukraina loomulikult ei kavatse nõustuda arvestades sõjaliselt suht positiivseid tulevikuväljavaateid.

Ukraina välisminister Dimitri Kuleba sõnastas rahutingimused lühidalt ja selgelt:
1. Vene väed peavad lahkuma Ukraina territooriumilt.
2. Vene pool peab maksma reparatsioone tekitatud kahju eest.
3. Sõjakurjategijad tuleb kohtu alla anda.

On selge, et vene vägesid saab sundida lahkuma vaid sõjaliste mitte diplomaatiliste meetoditega. Seetõttu on ka Ukraina president hoiatanud, et tuleb valmis olla pikaks sõjaks ning palunud parlamendil sõjaseisukorda kolme kuu jagu pikendada. Venemaale pole veel kohale jõudnud, et seda sõda nad ei võida, aga enne pole lootustki, et hakkaksid läbirääkimistelaua taga mõistlikku juttu ajama.

Suures plaanis on Venemaa sõjas kogu maailma vastu, liitlaseks vaid Valgevene. Mõned mõttetud riigid on ÜRO avalduste põhjal sõbralikud ja paar olulist tegijat nagu Hiina ja India erapooletud majandusliku või strateegilise kasu eesmärgil. Lääneriigid jagunevad laias laastus kahte leeri: Ukraina peab võitma kusjuures Venemaa sõjalist võimsust on vaja oluliselt kärpida (USA, Inglismaa, Poola, Balti riigid, ... ), Venemaa ei tohi võita, eelistatakse mingit "tasakaalus" rahulepingut koos võimalike territoriaalsete järgiandmistega (Saksa, Prantsus, Itaalia, Ungari, ...)

Maailm ja Euroopa peavad mõistma, et rahu kestvus sõltub kõige otsesemalt rahulepingu iseloomust.

1. Venemaale mingigi territooriumi jätmine tekitab vaid ajutise äärmiselt ebakindla rahumomendi andes Kremlile aega enda kogumiseks ja sõjaväe ülesehitamiseks järgmise agressiooni tarbeks.
2. Venemaa surumine 24 Veebruari piiridesse ilma lisaklausliteta pole palju parem, ehkki Ukraina vaatevinklist paistab suht "võidukas". Rahu see kindlasti ei taga.
3. Ukraina kontrolli taastamine kogu Ukraina rahvusvaheliselt tunnustatud territooriumi üle annaks rohkem aega kuid ilma Ukrainale kindlate kaitsegarantiide andmiseta või Venemaa desarmeerimiseta poleks lahenduseks.

Püsiva rahu tagab Euroopas pikemaks ajaks vaid Ukraina territoriaalse terviklikkuse täielik taastamine ja Venemaa desarmeerimine või imperialistliku ideoloogia hävitamine, mis eeldab mitte ainult juhtkonna vaid ka kogu majanduspoliitilise süsteemi vahetumist. Kuna ilma totaalse sõjalise lüüasaamiseta (Ukraina või NATO väed marsivad Punasel väljakul) viimast ei saavuta on ainsaks realistlikuks lahenduseks kõigi Venemaad ümbritsevate Euroopa riikide NATO'sse võtmine või mingil muul viisil (mida ette ei kujuta) neile vettpidavate julgeolekugarantiide andmine. Ilma eelmainituta jääb alles agressiivne ja mis veelgi hullem kibestunud Venemaa, kelle sise ja välispoliitika kantud revanshismist. Nagu Saksamaa peale esimest maailmasõda, teadagi mis tulemuseks. Juhtkonna ja ideoloogiavahetus oleks äärmiselt vajalik, kuid mina ei kujuta ette kuidas seda ilma revolutsioonita saavutada.

P.S. Eelmine nädal helistasid USA kaitseminister ja Staabiülemate komitee esimees Vene vastavatele tegelastele esimest korda peale agressiooni algust. Kumbki pool ei avalikustanud, millest seal tegelikult räägiti. Pole aga raske arvata, et USA pool esitas ametliku hoiatuse stiilis: kui teie teete seda (taktikaline tuumarelv, keemiarelv, ametlik sõja kuulutamine ja mobilisatsioon, Ukraina osade inkorporeerimine Vene külge, USA satelliitide kahjustamine, ...) siis meie vastame sellega (varustame Ukrainat kõige moodsama relvastusega kaasa arvatud hävitajad, murrame mereblokaadi NATO laevastikuga, isoleerime Venemaa täielikult ülejäänud maailmast, laseme teie satelliidid alla, ... )


             Lõpetuseks viimased kaadrid Mariupolist Azovstalist enne langemist

5 comments:

  1. Ukrainal oleks nagu lõputud reservid, nõuaks ainult kõigi käest. Pole nii suurt vanglat, et venelasi vangi panna. Aeerika LNG tankerid sügelevad juba ammu,et gaasist lahti saada. Kõik see oli ette teda ja sihikindel näitemäng, arvestades lepinguid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lasin selle kommentaari läbi lihtsalt eesmärgil näidata milliseid kummalisi ja seosetuid arvamusi mõned kodanikud omavad. Kui ma õieti aru saan siis tema arust põhjustasid sõja jõudu seisvad amide LNG tankerid :D

      Delete
  2. 22. mail oli siiski uudis oli siiski, et ühe venelaste Donetsi jõe ületuse ukrainlased nurjasid - eeldan, et see oli värskete uudiste kohta.

    https://ukranews.com/news/858499-vsu-razbombili-perepravu-okkupantov-cherez-severskij-donets-mvd

    Patriotide kohta arvavad milneti omad, et need saadetakse küll Euroopasse, aga mitte otse Ukrainale, vaid neile Ukraina liitlastele, kes on oma süsteemid Ukrainale ära andnud või annavad. Slovakkidele näiteks.

    Interneti peal kirjutatakse, et Severodonetsk olevat veel kõvemini kindlustatud kui Mariupol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sõjavarustuse puhul ei saa enne kindel olla kui see kohal ja kasutusel. Ühest küljest pole mõistlik liiga vara kaagutada ja venelasi ette hoiatada, teisest küljest mõjub moraalile hästi kui lootust saada uut võimast relvastust.

      Nägin mingit uut videot puruks lastud pontoonsillast ja pihta saanud soomusest. Severodonetski kaitsmise puhul on juba tekkinud varustamise probleem. Kui nad muidugi samamoodi vastu panevad kui Mariupol jõuab Ukrainale ilmselt piisavalt raskerelvastust, et hakata venelasi tagasi suruma. Ukrinformis video kuidas 20km kauguselt lastaksa M777 ühe pauguga vene komandopunkti masin ära - muljetavaldav!

      Delete
    2. Tänase Ukraina peastaabi info põhjal käib venelaste ja ukrainlaste vahel võistlus: esimesed panevad järjest pontoonsildu üles ja teised lasevad neid sodiks - näis kummal enne jaks lõppeb. https://www.unn.com.ua/uk/news/1978135-vorog-ne-polishaye-sprob-forsuvati-richku-siverskiy-donets-operativna-situatsiya-na-fronti

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!