Sunday, May 1, 2022

Ukraina sõja dilemma

Ma pole kunagi viitsinud vaadata või kuulata podcastisid, aga nüüd avastasin ühe tõsiselt hea. Mark Feigini külaliseks on iga päev kell 22:00 Eesti aja järgi Ukraina presidendi nõunik julgeoleku alal (endine luureohvitser) Aleksei Arestovitsh (Олексій Миколайович Арестович). Jutt keerleb loomulikult sõja ümber. Olles paar korda vaadanud umbes pooletunnist otseülekannet polnud raske mõista, miks otse eetris jälgijaid pea pool miljonit. Mees teeb algatuseks lühikokkuvõtte olukorrast rinnetel ja lisab juurde analüüse erinevatel teemadel. Loomulikult ei avalda ta mingeid üksikasju. Teatab olulistest sündmustest tihtipeale takkajärgi ega ürita liialdada. Sekka lisaks mõnusat huumorit. Vene keele oskus vajalik, sest subtiitreid pole.

Tulelöögi algus elektroonilise luure komandopunktile Izjumi lähedal Zabavnes
    Teiste hulgas langes ka 2 armee elektronluure komandör kindral Simonov

Vene armee ülemjuhataja Gerassimovi haavatasaamise uudise kohta näiteks väitis, et nende agentuuril puuduvad selle kohta tõendid mistõttu ta ei kinnita ega lükka ümber. Kui Gerassimov käis Izjumis, vihjab see suuna olulisusele pluss faktile, et asjad ei lähe plaani järgi. Kinnitada võib, et kahe päeva eest 29 aprillil korraldati tulelöök kahele komandopunktile, mille tulemusel sai surma ligi 200 vaenlase sõdurit sealhulgas umbes 30 kõrgemat ohvitseri ja 1 või 2 kindralit. Nimed on täpsustamisel. Sellega seoses degradeeriti oluliselt Izjumi ruumis paiknevate vene vägede juhtimisvõimekust, lähematel päevadel pole karta tõsisemaid rünnakuid. Vene sõjaväe tegevuse halvamiseks on tänu jäigalt vertikaalsele käsuliinile kõige efektiivsem juhtkonna elimineerimine. ehk mao pea maha raiumine. Isegi kesktaseme ohvitseride kõrvaldamine peatab operatsioonide käigu kuna entusiasmi puudumise all kannatav sõjavägi saab hea põhjuse käsu puudumisel mitte midagi teha.

       Miks Ukrainas ei maksa vene marodööridel sõita lahtise katuseluugiga💀 

Kokkuvõtlikult on Arestovitshi väidetel seis selline, et Venemaal pole praeguste vägedega jõudu mastaapseid operatsioone ette võtta. Nädal või maksimaalselt kaks suudetakse saavutada siin-seal taktikalist edu ja liikuda jupi kaupa edasi kuid Donbassi rinde ümberpiiramiseks jõudu ei jagu. Ukraina teostab dünaamilist kaitset liikudes ära kahurväe turmtule alt ja tehes pisikesi vasturünnakuid teistes kohtades - väljakurnamistaktika mis paistab seni hästi funktsioneerivat. Vene pool tegevat elu lihtsamaks oma fantaasiavaesusega rünnates alati vastavalt õpikutarkusele.

Seoses Vene poole probleemiga elavjõu osas on juba pea kuu aega aktiivselt värvatud vabatahtlikke, kellest Arestovitshi väitel puudust ei ole (mitukümmend tuhat). Probleemiks aga nende väljaõpe ja varustamine. Teiseks Vene poole suureks probleemiks on eliitüksuste ja kõrgetasemelise ettevalmistusega spetside-ohvitseride nappus. Nii lahingukogemusega kopteri kui lennukipiloote pole palju järgi ehkki lennukitest niipea puudust ei tule. Kogenud tankimeeskondadega asi isegi hullem. Kokkuvõttes hakkab maismaasõda meenutama kahe erineva ajajärgu armeede kokkupõrget: Venelased ründavad massiga nagu 2 maailmasõja ajal, Ukraina peab kaasaegsel doktriinil põhinevaid mobiilseid kaitselahinguid kasutades USA sateliitluure infot ning arvukalt droone nii luureks kui aktiivseks sihtmärkide hävitamiseks.

Võimaliku üldmobilisatsiooni kohta ütles Arestovitsh, et nii head uudist oleks raske uskuda. Esiteks on Venemaal põhjust muretseda selle pärast, et mobilisatsioon võib läbi kukkuda, sõjaväe ealised mehed lähevad peitu või panevad putku. Keegi ei tea kui populaarne sõda tegelikult vene rahva hulgas on. Mobilisatsiooni fakt iseenesest vihjab asjaolule, et "kõrgtehnoloogilise tipprelvastusega" kuulsusrikas "maailma tugevuselt teine" professionaalne armee ei suuda Ukraina narkomaanidest neonatside jõukudega hakkama saada - paneb vist isegi küla lolli kukalt kratsima. Kui hüperhelikiirusel lendav Kinzhall rakett ei aita Bandeeralaste vastu, kuidas siis mina oma teise maailmasõja aegse vindi ja kümme aastat tähtaja ületanud pajukiga peaks neid lööma. Lisaks kerkib üldmobilisatsiooniga üles majandusküsimus: kes nende rindele minevate meeste töö ära teeb. Ma ei hakka rääkimagi mitme miljoni toitlustamisest ja varustamisest. Aga mis kõige hullem: valitsus pole sugugi nii kindel, et rahvast saab usaldada. Kes garanteerib, et lüüasaamise korral ei keerata torusid Kremli poole. Üldmobilisatsioon kombineerituna ebaeduga rindel võib viia revolutsioonini nagu Vene ajalugu kinnitab. 

Kui lääs jätkab Ukraina toetamist samas ja isegi võimendatud tempos on ebaedu rindel garanteeritud. Arestovitshi sõnul jääb vene rünnak lõplikult seisma ja saabub patiseis kahe nädala pärast. Juunikuus on Ukraina valmis vasturünnakule minema. Arvestades USA satelliitluure toetust saab venelastel kaitses elu väga raske olema, sest nende positsioonid nagu peopesal. Satelliit saadab pildi, annab koordinaadid, mis sisestatakse moodsate haubitsate juhtimissüsteemi, juhitavad mürsud tabavad 50km kauguselt 2 meetrise täpsusega. Enamus tulest muidugi tavamürskudega kuid "killbox" kaetakse tulega nii kiirelt ja tihedalt, et miskit ei jää järgi. Lisaks muidugi kümmet eri sorti droonid nii luure kui rünnakuvõimega. Ukraina edu garanteerimiseks peab neil olema korralik õhutõrje, mille saatmise uudised peaks varsti tulema. Lennukid ja kopterid kuluks ka ära, näis kuidas sellega kujuneb.

Mustaks hobuseks Vene poole ainsa võimalusena asjade käiku muuta on taktikalise tuumarelva kasutamine. Nad võivad seda teha nii rünnakuedu kindlustamiseks Donbassis kui ka oma seni kättevõidetud positsioonide kaitseks, eelkõige lõunarindel. Sõja dilemma: mida halvemini venelastel läheb konventsionaalsete relvadega seda suurem tõenäosus tuumarelva kasutamiseks. Minu ennustus momendi seisuga 50/50. Nad muidugi loodavad, et lääs ei julge samaga vastata kuna "rikastel ja hea eluga harjunud" inimestel on totaalse hävingu korral rohkem kaotada.

Eelnev oli lühirefereering Arestovitshi nägemusest.

Mina näen järgmist stsenaariumi:
(eelnev pessimistlik 22 aprilli ennustus ei täitunud, vene väed nädalaga minimaalselt liikunud)

Mai esimene pool: Vene jätkuvalt tugevnevad rünnakud, üks või kaks võimsamat üritust eesmärgiga Donbass ümber piirata. Erinevalt Arestovitshist arvan, et selle ajaga võivad suuta murda Slovjanskini, kuid mitte linna vallutada. Ukraina kaitselahingud koos tulelöökide ja väikeste vasturünnakutega eri piirkondades. Lõunarindel Vene üritus lõplikult vallutada Hersoni oblast ja võimalusel liikuda põhjapoole Zaporozjeni. Soome ja Rootsi annavad ametlikult teada plaanist NATO'sse astuda.

Mai teine pool: Vene pool üritab Donbassi rõngast sulgeda ja kindlustada, linnalahingud Slovjanskis Kramatorskis pluss staatilised lahingud ümbruskonnas. Kui pole edu saavutatud ja piiramisrõngast moodustatud siis esimene moment kui kaalutakse tõsiselt tuumarelva kasutamist. Lõunarindel Hersoni oblasti piiridel kindlustamine, HNR väljakuulutamine. Vaherahu läbirääkimised tingimusel, et Ukraina loovutab vallutatud alad. Ukraina ei nõustu. Vene liidab vallutatud 3 rahvavabariiki Venemaaga ja ähvardab, et Ukraina poole üritusele neid tagasi vallutada vastatakse tuumarelvaga kuna seatakse ohtu "Venemaa territooriumi" terviklikkus.

Juuni esimene pool: Ukraina asub vaatamata Vene ähvardustele vasturünnakule, esialgu suurtükiväe ja droonide täppistulega. Venemaa kaitseliin murtakse. Venemaa esitab ultimaatumi, lääs paneb kiirelt oma tuumarelvad valmis, ...

Juuni teine pool: Oleme jaanitulel Eestis, grillime liha, libistame õltsi ja tähistame maailma vabanemist hullumeelsest diktaatorist😜

Kui sõda lõplikult Ukraina kasuks kaldub võtan ka kommentaaride modereerimise maha😉

10 comments:

  1. Loen ka ise Arestovõtši (nii peaks olema eestikeelne transkriptsioon) kokkuvõtteid, kui aega jagub, siis ka kuulan-vaatan. Täpsustus - mees on Ukraina presidendi kantselei juhi nõunik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usun, et sul mõlemas punktis õigus. Ma seda võõrapäraste nimede õigekirja ei jaksa kontrollida, panen umbes maitse järgi, küll aru saadakse. Lugesin kiirelt tema kohta infot wikist.

      Delete
  2. Palun väga, tänaseid uudisi lugedes võib jääda mulje nagu oleks mul juurdepääs lääne luureagentuuride infole:
    US intel reports Russia will try to annex Donetsk and Luhansk regions by "mid-May," ambassador says: The US has “highly credible” intelligence reports that Russia will try to annex the separatist-occupied regions of Donetsk and Luhansk “some time in mid-May,” and that there are plans to create a similarly so-called “people’s republic” in Kherson to be annexed as well, the US Ambassador to the Organization for Security and Cooperation in Europe said. “The reports state that Russia has plans to engineer referenda on joining Russia some time in mid-May, and that Moscow is considering a similar plan for Kherson,” said Ambassador Michael Carpenter at a news briefing at the State Department.

    ReplyDelete
  3. Arestovõtši kõrval on hingekosutav jälgida, mida arvab vaenlase poole pealt Donbassi sõjakurjategija Girkin/Strelkov - ta vihkab Ukrainat (nimetades seda kogu aeg "niinimetatud ukrainaks"), tahab selle Venemaasse sulandada, inimelusid ei loe. Täielik rašist ühesõnaga. Aga ta ei ole loll, sh sõjaliselt ja lihtsalt kaunis on jälgida tema sajatamist, kuidas selle sõjakäiguga kõike valesti on tehtud. Pmst: loen, kuidas Girkin ägab ja kohe on rahulikum tunne.

    Kamil Galejev (twitteris kamilkazani nime all) viitab talle aeg-ajalt ja üks Dmitri ka transkribeerib tihti videotest tema ägamist ja tõlgib inglise keelde.

    https://twitter.com/mdmitri91

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud lingi jagamise eest. Ma pole tahtnud vene poolt õieti jälgida, aga tõsi on, et objektiivse info mõttes tuleb mõlemat poolt jälgida. Tundes vene värki on võimalik propa ja liba kõrvust mööda lasta.

      Täna rääkis Ukraina, et rindeuudiste puhul üritatakse nendest teatamisega taktikalistel põhjustel viivitada. Pole vene poolele vaja anda lisainfot, nii jääb üllatusmoment ära ja seatakse enda sõdureid ohtu.

      Delete
    2. Girkin-Strelkovi puhul on hea just see, et ta ei tee riiklikku propagandat. Põhimõtteline vene šovinist, aga hetkel võimukriitiline, sest võim ei aja seda šovinismiasja tema arust piisavalt hästi.

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korduse kustutasin ära, esimene kommentaar tuli kenasti läbi.

      Delete
  5. Täna tuli avalikuks rohkem infot Vene välisministri avaldustest. Vene pool peab Ukrainat "enda" territooriumiks ja ei hoiaks tagasi selle eesmärgi nimel tuumarelva ksutamisest kui konventsionaalsetest ei piisa: https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/3475792-lavrov-stands-against-avoiding-war-allows-use-of-nuclear-arms.html

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!