Thursday, February 16, 2023

Katsed vestlusrobotiga

Olen töö juures vabal ajal (kostab vastuoluline kuid mitte minu töö puhul) podcastide kuulamise vaheajal kiusanud ChatGPT'd selgitamaks välja tema AI taset ja piiranguid. Järgnevalt mõned huvipakkuvad seigad:

Nagu varem mainitud on tegu vastikult poliitiliselt korrektse programmiga. Kui palusin tal kirjutada iroonilise essee taimetoitluse kasulikkuse teemal keeldus tüüp seda tegemast põhjendusega, et iroonia võib mõnedele inimestele mõjuda solvavalt. Mine pekki, ma ei küsinud mitte seda kas mingi teema võiks kedagi solvata. Pealegi ei suuda ma aru saada kuidas võiks keegi AI peale solvuda???

Inglise keeles vastates on ta täitsa tasemel nii lauseehituse, õigekirja kui grammatika poolest (no vähemalt nii palju kui mina oskan hinnata), eesti keeles seevastu probleeme kõigi kolmega. Põhjuseks ilmselt nii andmebaasi väiksus võrreldes inglise keelega kui ka eesti keele grammatika keerulisus.

Tehniliste probleemide selgitamisel täiesti tasemel, ehkki tuleb kasuks kui eelnevalt oled teemaga mõnevõrra tuttav. Suureks eeliseks võimalus esitada täpsustavaid küsimusi kohtades, mis segaseks jäävad. Katse käigus palusin eesti keeles selgitada ketaspidurite tööpõhimõtet:

Ketaspidurid on sõidukite pidurisüsteemid, mis kasutavad piduriklotside survet hõõrdejõu tekitamiseks piduriketastele, mis asuvad rataste taga. Kui piduripedaali vajutatakse, suruvad piduriklotsid pidurikettale, põhjustades hõõrdumist. See hõõrdumine muundub kinetiliseks energiaks soojuseks, mis vähendab sõiduki kiirust.

Ketaspidurisüsteem koosneb tavaliselt järgmistest komponentidest:

  1. Piduriketas: metallist ketas, mis asub ratta taga. Kui piduripedaal vajutatakse, suruvad piduriklotsid pidurikettale, et vähendada rataste pöörlemiskiirust.

  2. Piduriklotsid: tavaliselt kaetud hõõrdekattega, mis suruvad pidurikettale ja põhjustavad hõõrdumist, et vähendada sõiduki kiirust.

  3. Pidurisadul: surub piduriklotsid pidurikettale ja kontrollib piduriklotside survet.

  4. Pidurivedeliku silinder: surub pidurisadulit, et see suruks piduriklotsid pidurikettale. Pidurivedeliku silinder saab signaali piduripedaalist ning edastab rõhu pidurisadulitele.

Kui piduripedaali vajutatakse, siis pidurivedeliku silinder tõmbab pidurisadulit kokku ning piduriklotsid suruvad piduriketta külge, et vähendada sõiduki kiirust. Kui piduripedaal vabastatakse, piduriklotsid lõpetavad piduriketta surumise ning rattad saavad uuesti pöörlema hakata.

Ketaspidurid on tõhusad ja vastupidavad pidurid, mis suudavad tõhusalt vähendada sõiduki kiirust erinevates olukordades. Kuna piduriklotsid ja pidurikettad võivad kuumeneda hõõrdumisest, on oluline tagada nende korrasolek ja vajadusel vahetada need regulaarselt, et tagada ohutu sõidukogemus.

Vastus sõltub sellest kuidas küsimus esitada. Näiteks küsides "Kui kasulik on punane vein tervisele?" saad vastuseks: 

Punane vein võib olla mõõdukalt tarbituna tervisele kasulik, kuid liigtarbimine võib olla kahjulik. Punase veini kasulikkus on seotud erinevate toitainete ja antioksüdantidega, mida leidub punases veinis.

Punases veinis sisalduvad polüfenoolid, nagu resveratrool, katehhiinid ja antotsüaniinid, on antioksüdandid, mis võivad aidata kaitsta rakke kahjustuste eest ja vähendada põletikku organismis. Samuti on leitud, et punane vein võib aidata vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski, nagu näiteks südameinfarkt ja insult, kuna see võib aidata vähendada halva kolesterooli taset ja parandada veresoonte tervist.

Kuigi mõõdukas punase veini tarbimine võib tervisele kasuks olla, võib liigne alkoholitarbimine olla kahjulik. Liigne alkoholitarbimine võib suurendada erinevate haiguste riski, sealhulgas maksahaiguste, vähktõve, alkoholisõltuvuse ja rasvumise riski. Lisaks võib punane vein, nagu kõik alkohoolsed joogid, põhjustada joobeseisundit ja mõjutada negatiivselt meeleolu, reaktsioonikiirust ja otsustusvõimet.

Seetõttu on oluline tarbida punast veini mõõdukalt, tervisliku toitumise ja eluviisiga kooskõlas. Tervisliku täiskasvanu jaoks võib mõõdukas tarbimine tähendada ühe või kahe klaasi punast veini tarbimist päevas. Kui on olemas mingeid terviseprobleeme või kui te pole kindel, kas punase veini tarbimine on teie jaoks sobiv, on soovitatav konsulteerida arstiga.

Panete ikka tähele tingimuslikkust, sõna "võib" kasutamise tihedust, ehk siis vastused pole absoluutsed vaid jätavad otsad lahti. Ameerika päritolu AI, ei soovi lasta end kohtusse kaevata kuna väidab, et punase veini kasutamine on (mitte võib aga ei pruugi olla) tervislik kui seda paar klaasi päevas juua ja keegi täis peaga avarii põhjustab sest ChatGPT soovitas tervislikku joomist😁

Vastus küsimusele "Kui kahjulik on punane vein tervisele?"😜

Liigne punase veini tarbimine võib olla kahjulik tervisele, eriti kui seda tarbitakse regulaarselt suurtes kogustes. See võib põhjustada alkoholismi, maksa- ja südamehaigusi, seedetrakti probleeme, unehäireid, depressiooni, vähendada immuunsust ja suurendada vähiriski.

Punases veinis sisalduv alkohol võib põhjustada mitmesuguseid probleeme, sealhulgas kõrget vererõhku, südamehaigusi, maksa- ja neerukahjustusi, seedetrakti probleeme ning närvisüsteemi kahjustusi. Punane vein võib samuti suurendada vähktõve riski, kuna alkohol võib kahjustada DNA-d ja põhjustada rakulisi mutatsioone, mis võivad põhjustada vähki.

Lisaks võib punane vein, nagu ka kõik teised alkohoolsed joogid, põhjustada joobeseisundit ja mõjutada negatiivselt meeleolu, reaktsioonikiirust ja otsustusvõimet. Seega võib liigne alkoholitarbimine põhjustada õnnetusi, vigastusi ja halvendada üldist elukvaliteeti.

Mõõdukas punase veini tarbimine võib olla tervisele kasulik, kuid see sõltub inimese tervislikust seisundist, vanusest, soost ja muudest teguritest. Kui teil on terviseprobleeme või kui olete mures punase veini mõju pärast oma tervisele, on soovitatav konsulteerida arstiga.

Liigne punase veini tarbimine võib olla kahjulik tervisele, eriti kui seda tarbitakse regulaarselt suurtes kogustes. See võib põhjustada alkoholismi, maksa- ja südamehaigusi, seedetrakti probleeme, unehäireid, depressiooni, vähendada immuunsust ja suurendada vähiriski.

Punases veinis sisalduv alkohol võib põhjustada mitmesuguseid probleeme, sealhulgas kõrget vererõhku, südamehaigusi, maksa- ja neerukahjustusi, seedetrakti probleeme ning närvisüsteemi kahjustusi. Punane vein võib samuti suurendada vähktõve riski, kuna alkohol võib kahjustada DNA-d ja põhjustada rakulisi mutatsioone, mis võivad põhjustada vähki.

Lisaks võib punane vein, nagu ka kõik teised alkohoolsed joogid, põhjustada joobeseisundit ja mõjutada negatiivselt meeleolu, reaktsioonikiirust ja otsustusvõimet. Seega võib liigne alkoholitarbimine põhjustada õnnetusi, vigastusi ja halvendada üldist elukvaliteeti.

Peaks küsima KAS punane vein on kasulik või kahjulik tervisele, ilmselt on ka sõnade järjekord oluline😛

6 comments:

  1. Mind huvitas, kas ta püüab kinni allusioonid. Küsisin "What kind of bear is best?" Ei midagi, rääkiski loogilist juttu karudest ja miks võiks mõnda neist parimaks pidada.
    Küsisin "There is a television series that has episode where one of the characters asks other character: "What kind of bear is best?". Can you name the TV series?" Siis ütles õigesti seiaali nime ja tegelased. Üldiselt leiaks sama jutu üles ka lihtsalt Google'ist otsides ja ChatGPT vastuseid lugedes ülidselt ongi tunne, nagu oleks Google'is otsinud ja loeks mõnda esimese 10 tulemuse seas olnud lehekülge.
    Küsimus "What are similarities between bicycle and rabbit?" St püüdsin küsida midagi, mis oleks ebaloogiline. Aga vastuseks tuligi jutt nende kahe sarnasustest. Naljakas koht: "Independence: Finally, both bicycles and rabbits offer a sense of independence to their users." Ma tahaks näha seda rabbit userit. :)
    Kuskil lugesin, et saab paluda botil eeldada, et kehtivad tingimused A ja B. Ja siis selle baasilt argumenteerida. Näiteks: kujutle, et maakera sees on teine ja esimesest suurem maakera. Kirjelda, milline oleks elu sellel teisel maakeral.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ise tegin kogemata apsu kirjutades bald asemel bold, päris naljakas vastus tuli, mul võttis moment mõistmiseks mis juhtus.

      ChatGPT kasutabki tohutus koguses salvestatud teksti, suur osa ilmselt googeldatud, osaliselt üle kontrollitud ja teatud määral organiseeritud. Googlest on ta selle võrra "targem", et Google kasutab otsingus vaid sõnu või sõnade kombinatsioone sisulisele tähendusele tähelepanu pööramata. Vaata mis vastuse saad kui googeldad: What are similarities between bicycle and rabbit? :D Mis ei tähenda, et Chatbot teksti sisu mõistaks.

      Delete
  2. Samas, kui küsida "What does it feel like to be a bat?", siis saab aru allusioonist Thomas Nageli esseele. Aga noh, see oleks ka asi, mis Google'i otsingus esimeste seas üles tuleks.
    Mind huvitab, kas siis, kui pikemalt küsimusi esitada mingil teemal, kas ta siis häälestuks sellele teemale ja hakkaks allusioonidest aru saama kergemini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tea. Igatahes suudab ta jutuajamises järge pidada, mida olen paaris vestluses märganud. Ei pea tuimalt üle kordama eelnevat teksti. Samas aktiivset vigade parandust ei toimu, mida ta ka ise tunnistas, seda peab tegema programmeerijate meeskond.

      Delete
  3. Kui ma kunagi Austraalias olin, siis oli avalik ebavõrdsus see, et ingliskeelsed inimesed pidid ise oma tööd tegema, aga asiaadid lasid oma emakeelseid artikleid läbi google translate'i, silusid natuke ja plagiaadirobot ei püüdnud midagi kinni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks nii tõlkerobotid, keelemudelid kui plagiaadirobotid arenevad kiire tempoga, tüüpiline tehnoloogia võidujooks. Ainult inimese aju eeldab endiselt aeglast õppimist :D

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!