Sunday, February 12, 2023

Ei soolisele diskrimineerimisele!!!

Häbitu enesepaljastamine😱

Alljärgnev inf jõudis minuni hoopistükkis Sabine Hosselfelderi nädala teadusuudiste kokkuvõttest Youtubes. Millegi pärast jäi teravamalt silma kui ülejäänud ebahuvitavad uudised, mis puudutasid kliima soojenemist, alalisvoolu eeliseid vahelduvvoolu ees, müoon fotograafiat, võimalikke signaale maavälistelt tsivilisatsioonidelt, kvantarvuteid, ... jne ... 

Nüüd põhilise teema juurde: Euronews teatas, et Meta platform ehk siis Instagram ja Facebook on otsustanud lõpetada nibude soolise diskrimineerimise. Edaspidi võrdsustatakse kõigi sugude (tänapäeval ei piisa vaid meeste ja neiste mainimisest) nibude paljastamise reeglid. Esialgu pole päris selge, kas karmistamise poole (mis oleks lihtsam): keelatakse pildid, kus kodanikud viibivad ilma särgita või siis minnakse liberaalsemat teed ja lubatakse kõigil nibusid avalikult Meta keskkonnas liputada. Mina kui paadunud liberaal eelistaks viimast varianti muidu ilmselt kaoks pooled mu suvised ja ka mitmed talvised postitused😜 Samas silmakirjalikkuse musternäitena pooldan hoiatusi esteetilisest vaatevinklist vormist väljas või muidu iiveldama ajavate alastifotode puhul, mille hulka ilmselt ka ülalolev kuulub😁

Logo mõistmine vastavalt
personaalse rikutuse tasemele😏

Ma muidugi ei kahtlegi, et hulk religioosseid, konservatiivseid ja muidu kitsarinnalisi ringkondi korraldab sellise vabameelsuse ilmingu peale Meta boikoteerimise kampaania. Sellega seoses ei saa jätta avaldamata tänapäeva vaatenurgast mõnevõrra ebaõnnestunud katoliku kiriku noorte komisjoni logot aastast 1973😂

Mina näen alastust vaid kultuurilise prisma läbi, osades maailma piirkondades on näo või jalgade nägemine räige porno, teistes võid rahumeeli ihualasti ringi lipata. Keelamise asemel piisaks hoiatusest: "ärge vaadake kui teid häirib". Lugejatele esitaks küsimuse kuidas suhtute? On avatud ühiskonnas teema "alla 16 aasta keelatud" oma aja ära elanud või peaks endiselt kodanikke hoiatama. Inimelu normaalset osa seksi ja porri ei hakka üles tõstma, et teemat mitte liiga keeruliseks ajada, no vähemalt mitte enne kui olen kuulanud ära Lex'i järjekordse podcasti: 
P.S. Näis kas seoses nibupaljastusega lisab blogger-dot-com hoiatuse mu postituse juurde või bännib selle hoopistükkis😕

10 comments:

  1. mulle tundub, et see nibuteema ei ole isegi kogu lääne kultuuriruumi, vaid spetsiifiliselt Ameerika teema. Vähemalt popkultuuri järgi paistab küll nii. Sa oskad ilmselt öelda, kas Kanada on ses mõttes Ameerika või hoopis nagu Ameerika-Euroopa.

    Mõtlen murelikult, et kui ma varsti Meerikamaale lähen, kas pean ennast kuidagi põhjalikumalt kinni katma kui vabameelses Eestis harjunud olen, sest jällegi popkultuuri põhjal olen ma aru saanud, et suur skandaal on seegi, kui läbi riiete paistab. aga palav hakkab ja pigistab niiviisi kinni kaetult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. notsu, ole täitsa mureta, meil siin võib nibusid välgutada küll ja veel. Su nibuteave Aeerika kohta, vähemasti mis Meerikat puudutab, on täiesti väär, ilmselget pärit kõmuajakirjandusest :) Jaa, tõsi, kuulsuste nibud huvitavad kõiki, aga lihtrahva riietumisstiiliga pole kellegi asja. 
      Lisaks, riietuse koha pealt on USA kümme korda vabameelsem kui Eesti. Mitte kedagi ei huvita, mida sa kannad. Pidzhaamas või öösargis Eestis ilmselt poodi ei läheks, USAs aga pole säärane nähtus kõne väärtki. 

      Delete
    2. Kanada personaalne kogemus oli see, et politsei pidas mu linnas kinni kui suvel rattal ilma särgita sõitsin ja käskis särgi selga ajada. Samas seaduse järgi tohib rannas topless päevitada ehkki seda eriti ei harrastata. Tuttavatel rannas ähvardati lapsed ära võtta kui 2 ja 3 aastasele poisile kohe püksid jalga ei pane.

      Mul millegi pärast kuri kahtlus, et USA pigem konservatiivsem, aga mürki ei julge võtta. Kas USA's on rannas topless lubatud, Epp? Igatahes nii palju kui mina olen Floridas ja Californias rannas käinud siis ühtki ei hakanud silma.

      OK, leidsin juba ise informatiivse Time artikli "https://time.com/3834365/map-topless-laws/": Teoreetiliselt on osariigi tasemel enamuses topless lubatud kuid väga paljudes kohtades erineva taseme kohalikud seadused keelavad - tahad kindel olla võta advokaat randa kaasa :P

      Delete
    3. Jah, su allikas on tõepärane.
      Aga miskipärast arvan, et notsu ei pidanud silmas rannaelu, vaid seda, kas ta peab turistina (USAs) oma koduseid riietusharjumusi muutma. Vastan: ei pea! :) Ja väidan endiselt, et Eesti on riietusküsimustes kordi konservatiivsem kui USA.

      Delete
    4. mu ettekujutus pärineb peamiselt "Seinfeldist", kus Elaine saatis kõigile enda pildiga jõulukaardi ja seejärel oli mingi kohutav draama sellest, et läbi riiete oli natuke näha, et tal on vähemalt üks nibu olemas.

      ja natuke ka "Seksist ja linnast", kus läbi riiete meelega välja paistev nibuprotees oli selge võrgutusakt, mis püüdis (selles kontekstis soovitud) tugevasti isast tähelepanu, kuigi see paistis minu arust täitsa normaalse nibuna, mitte mingi supernormaalse ärritajana.

      Nagu ma ütlesin, peavoolu-popkultuurist.

      no ja Facebooki naistenibufoobia pani ka mõtlema, et Zuckerberg noh on ameeriklane, et äkki seal lihtsalt ongi selline kord.

      Delete
    5. muidu riietusküsimuste koha pealt ma üldse ei kahtle. Kui ma üritasin neid kaht ideed kokku panna, oletasin, et lähevad küll pidžaamaga poodi, aga pidžaama on teadagi hea paksust flanellist, sealt ei paista mingi ohtlik nibu läbi.

      Delete
    6. Zuckerberg ei ole ameeriklane, vaid reptiil.

      Aga jah, möönan, et enne usasse kolimist pärinesid minugi teadmised selle riigi kohta sarjadest ja filmidest. 13 aastat siinset elu on neid teamisi üksjagu korrigeerinud :)

      Delete
    7. a kust need nibud siis sarjadesse said, kui nad ka USAs üldse teema ei ole? ma ei kujuta ette, et keegi oleks selle teema nt "Õnne 13sse" pannud.

      Delete
    8. võimalik muidugi, et üheksakümnendatest saadik on see asi lihtsalt muutunud ka.

      Delete
    9. notsu, ma ei oska su nibuküsimusele vastata :) Ma ei elanud 90ndatel usas. Praegu igatahes lihtrahva hulgas, igapäevaelus, nibufoobiat ei kohta. MINU kogemuste põhjal. usa on suur ja lai, vbl mõnel pool esineb. Sa oled mu jaoks mõnikord liiga põhjalik, kaevad ja kaevad :) Küsi tollelt uuelt rääkivalt super-ajult, äkki tema teab?
      Ahjaa, pealegi, mul tuleb justkui ette, et näit. fotodel nibude kinnikatmist/pixeldamist praktiseeritakse muudeski riikides, mitte üksnes usas.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!