Wednesday, February 8, 2012

Amasia

Kas keegi on varem sellist nime kuulnud? Ilmselt mitte, kui lugeja ei juhtu olema geoloogiahuviline. Ja ehkki hoian pilku peal põnevamatel teadusuudistel pole taolise nimetusega varem kokku puutunud. Kui lisada vihjeks järgmised nimed: Nuna, Rodinia ja Pangea ehk Gondwana + Laurasia, siis peaks juba koitma hakkama, kui koolipõlve geoloogiatunnist miskitki külge jäi:)

Igatahes on Amasia järgmise superkontinendi nimi, mis peaks moodustuma 50 kuni 200 miljoni aasta pärast kui ajakirja Nature vastavateemalist artiklit uskuda. Eelmine superkontinent Pangea (vasakpoolsel pildil) asus 300 miljoni aasta eest kesmega umbes praeguse Lääne-Aafrika kohal. Kui seni arvati, et järgmine kord kogunevad maailmajaod kas enam vähem samas kohas või maakera vastasküljel siis uue teooria kohaselt saab keskpunktiks olema hoopiski Põhjapoolus.

Teadlased tulid sellele seisukohale uurides iidsete kivimite magetismi ja maakoore aluste vahevöö kihtide liikumist. Nende teooria järgi liituvad esiteks Põhja ja Lõuna Ameerika, mis liiguvad koos põhja poole põrgates kokku Euroopa ja Aasiaga. Siit ka nimi, ehkki eurooplasena tunnen end vaeslapse ossa jäetuna, Amasias pole isegi e tähte, mõnest silbist rääkimata:) Austraalia nihkub India külje alla ja ongi uus superkontinent moodustunud, ainult Antarktika jääb eraldi.

Selline asetus peaks kliima oluliselt külmemaks muutma, sest poolustel asuvad maismaamassid koguvad alati enda peale massiivsed jääkilbid nagu praegu seda Antarktika juures näha võib. Kontinentide paigutus avaldab tugevat mõju ka bioloogilistele süsteemidele, sest sellest sõltub kui lihtne või raske on liigisisene ja erinevate liikide vaheline kokkupuude.

Kinnisvara haidel pole siiski mõtet paanikasse minna ja põhjapoolseid krunte odavalt müüma hakata:) Mandrite liikumine toimub keskeltläbi sama kiirusega kui küüned kasvavad, seega aega on. Pealegi on nii pika aja peale ette ennustamine kahtlase väärtusega eriti kui arvestada, et isegi ilma ei suudeta üle nädala kuigi täpselt ära arvata. Kel rohkem huvi, võib ise Nature artiklit "Supercontinent Amasia to take North Pole position" lugeda.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!