Thursday, February 23, 2012

Op-süsteemide Sõda

Hiljuti hakkas Economist'i tehnikaveerus artiklis "Platform Wars" silma huvitav graafik selle kohta millised operatsioonisüsteemid ehk siis arvutite (nuti-moblade) alustarkvara on kõige populaarsem. Populaarsust näitab vastava op-süsteemiga müüdud riistvara hulk, kusjuures tabel ise logaritmiline.

Algus 1975 aastal, 80-dail ja 90'te algul palju erinevaid nagu Commodore, Atari, Amiga, ... mis praeguseks ajaloo prügikasti heidetud. Alles on jäänud kaks põhilist: PC ja Macintosh, kusjuures esimene juhib pika puuga, ehkki logaritmilises skaalas sellest raskem aru saada. Igal juhul müüakse momendil iga ühe Mac'i kohta kümme Windowsel põhinevat arvutit.

Viimase aja oluliseks trendiks on hulga mobladel istuvate op-süsteemide tekkimine ja kiire levik. Ehkki alguse tegi Nokia oma Symbianiga on sellel põhinevate riistade hulga kasv takerdunud nagu ka Nokia moblade müük. Momendil on kiireima tõusuga ja turu absoluutne liider Android. iPhone samal tasemel Nokiaga, kuid jääb Androidist kõvasti maha. Windows mobile paistab kaardilt kaduma, kuid samas tuleks huviga oodata, mis saab Nokia ja Windowsi liidust, kas uus turuliider või järjekordne läbikukkumine.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!