Wednesday, February 1, 2012

Suhkur = Mürk

SUHKUR on mürk! Selles pole kahtlust, sest praktiliselt iga aine on kas arstirohi või mürk, kõik sõltub kogusest nagu väitis juba keskaja tuntumaid meedikuid Paracelsus. Kaasaja probleemiks on see, et suhkur on odav ja kättesaadav laiadele massidele, mistõttu seda tarbitakse piiri pidamata. Maitseb ta meile ilmselt just seetõttu, et annab vägevalt kaloreid, ürgajal oluline evolutsiooniline eelis.


Liigne suhkrutarbimine tähendab sisuliselt iga suhkrutera, mis looduslikult toiduga kaasa ei tule. Samuti nagu kogu vajamineva soola saaksime tegelikult toidust ilma lisamata kätte saame ka suhkru. Aga kes meist ei tarbiks soola või suhkrut toidu kõrvale, annab ju parema maitse. Eks siingi kehtib reegel, et kui end veidi mürgitada siis ei avalda see kohe ja silmnähtavat mõju. Vaadake videot ja värisege! Põhjalikku artiklit saab lugeda New York Timesi veebilehelt.



Sealjuures rõhutatakse, et kahjulikkus ei sõltu sugugi suhkru tüübist nagu väidab laialt levinud arvamus. Fruktoos ja glükoos pole kumbki kasulikumad tavalisest valgest suhkrust, lihtsalt kallimad. Lisaks suhkruhaigusele, ülekaalulisusele ja paljudele teistele tõbedele kõrgendavat magus ka mitut sorti levinud kasvajate tõenäosust. Seetõttu soovitatakse lausa kanda piiratud juurdepääsuga ainete alla nagu alkohol ja tubakas, et poest saaks osta vaid teatavast vanusest alates. Lapsed, kommi te varsti enam poest osta ei saa kui just mõni täiskasvanu teile teenet ei osuta ja poolsalamisi poe taha ei too nagu praegu õllepudeli:)


Euroopa Liit on isegi siin meie eest hoolitsenud määrates kaela suhkrutrahvi üleliigse kasutamise eest:) Ja ei maksa kaupmeeste kallal iriseda, kes rahva tervist kaitsta üritades suhkru hinna üles kerisid:)

Noh, kas järgmine kord kohvi või tee sisse lusikaga suhkrut tõstes hakkab käsi värisema? Mulle igatahes meeldib selline suhkrutoos nagu parempoolsel pildil.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!