Thursday, May 10, 2012

Uus Planeet

Mis uudis see ikka paistab olevat, et uus planeet avastatud, viimasel ajal juhtub ju päris tihti. Aga käesolev on eriline, sest asub meie päikesesüsteemis!!! OK, tuleb siiski lisada paar täpsustust, mis uudise kõmulisust oluliselt kahandavad. Esiteks on tegu protoplaneediga ja teiseks ammu tuntud (1807 aastal avastatud) taevakehaga Vesta nimelise asteroidi kujul - too lihtsalt klassifitseeriti ümber.


NASA avaldas täna Dawni nimelise kosmusesondi vaatlustulemuste kokkuvõtte, mis paistab suure tõenäosusega viitama asjaolule, et Vesta oli omal ajal 4.65 miljardi aasta eest planeedihakatis ehk protoplaneet. Mingil põhjusel tema areng ehk materjali juurdekogumine pidurdus ja nii ei saanudki Vestast kunagi täieõiguslikku planeeti. Samas sarnaneb ta geoloogiliselt palju rohkem planeedile kui asteroididele omades rauast tuuma, vahevööd ja koort.

Paraku on teadlastel hulgaliselt tolle protoplaneedi tükke. Kuidas see võimalik, kui alles nüüd jõudis esimene kosmosesond Vestani. Väga lihtsalt: kui mägi ei tule muhamedi juurde läheb muhamed mäe juurde. Nimelt toimus umbes miljardi ja kahe miljardi aasta eest kaks võimast kokkupõrget, kus mitmekümne kilomeetrise läbimõõduga asteroidid Vestale tohutud kraatrid tekitasid.

Nende kokkupõrgete tulemusel väljapaiskunud materjal lendas planeetidevahelisse ruumi ning osa on aegade jooksul meteoriitidena ka maale kukkunud. Keemilise koostise põhjal arvatakse, et umbes 6% kõigist maale kukkunud meteoriitidest on pärit Vestalt.

Dawn veedab veel mõned kuud Vestat uurides ja suundub siis edasi suurima asteroidide vööndi objekti, kääbusplaneet Cerese juurde, kuhu peaks jõudma 2015 aastal.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!