Wednesday, January 9, 2013

Planeetidest

No nii, lõpuks on jõutud planeetide olemasolu ja arvu ennustamise juures olukorrani, mis hakkab ka tavamõistuse loogikaga kokku sobima. Kas mäletate veel aega, mitte nii ammu tagasi, kui tõsiselt vaieldi selle üle, kas peale päikese üldse teistel tähtedel planeete võiks leiduda. Ja kui leidubki siis väga vähestel. Mulle jäi alati arusaamatuks, miks meie päikest (muidu nii tavalist tähte) peeti planeetide koha pealt eriliseks või isegi ainulaadseks.

Nüüd siis avaldati Ameerika Astronoomia Ühingu (AAS) viimasel 221'l konverentsil uurimistulemused mille põhjal peaks ainuüksi meie galaktikas leiduma vähemalt 17 miljardit enam-vähem Maa mõõdus planeeti tähe lähedasel orbiidil ning tõenäoliselt palju rohkem tähest kaugemal, mõned neist tuntud eluvormidele soodsa temperatuuriga piirkonnas. Ülal toodud pildi põhjal on selge, et keskeltläbi on rohkem kui pooltel tähtedel mingit sorti planeedid. Lisaks ollakse veendunud, et praktiliselt kõik päikesesarnased tähed omavad planeete.

Seega pole ei meie maja, linn, riik, manner ega isegi planeet enam nii unikaalsed kui algul võis arvata. Tõenäoliselt selgub varem või hiljem tõsiasi, et maaväline elu pole samuti kuigi unikaalne. Aga miks siis pole me kohtunud ufolastega või isegi neilt miskeid signaale veel saanud. Siin on mitu võimalust, populaarse kuid ebareaalse seletuse, et me oleme nendega kohtunud, osa elab isegi meie keskel või peetakse Area 51 vangis jätaks praegu kõrvale :)

Isiklikult arvan, et sellel küsimusel on paar lihtsat ja loogilist ja kahjuks igavat vastust:
1. Mõistuslik elu on väga haruldane, 0 - 10 tsivilisatsiooni galaktikas.
2. Tsivilisatsioonide eluiga on kosmilises mastaabis lühike.
3. Valguskiiruse piirangust pole võimalik mööda pääseda.
4. Tohutud vahemaad muudavad suhtlemise mõttetuks. Meie galaktika läbimõõt umbes 100 000 valgusaastat.

Nii et vaevalt me lähemal ajal ufolastega kokku puutume. Samas ei maksa unustada, et teadus on pidevalt pakkunud üllatusi nii, et 100 protsendise kindlusega ei saa midagi välistada :)


2 comments:

  1. Sinuga 4 punkti osas igatpidi nõus.
    Maapealne elu tekkis ju kosmilise pommitamise tulemusena, keegi ei tea, kust ja kui kaugelt see tuli. Juhuse ja kokkusattumise värk või hoopis intelligent designeri sõrm mängus? Keegi teeb meiega eksperimenti v6i lihtsalt nalja, mine tea.

    ReplyDelete
  2. Või kas kedagi üldse on ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!