Saturday, June 13, 2015

Kiire enne puhkust

Puhkuse eel on parasjagu kiireks läinud, et jõuaks mitmete asjade ja tegevustega ühele poole enne kui lennukisse ronida. Sealjuures ei pea ma silmas töö asju, ikka koduseid toimetusi.
 
Vana boss läheb pensile, head kalastamist !
Siiski räägiks kõigepealt tööst, kus on meil toimunud olulised muutused ja suuremad võivad veel ees oodata. 44 aastase staazhiga ülemus lahkus ja asemele valiti uus. Eelmine oli ülemus, kes mu viis aastat tagasi tööle võttis ja kelle kohta ei oska midagi muud kui häid sõnu öelda. Alati kui oli vaja andis ta mulle vabu päevi suusatamiseks või niisama puhkuseks, isegi juhul kui see firma sisemisi reegleid rikkus. Eks ma teenisin sellise kohtlemise ära oma tööeetikaga, mis oli vaja selle tegin ilma virisemata ära. Üldiselt seisis see mees meie eest takistades hulka ebameeldivaid muudatusi sisse viimast, mida pealinna peakontorist üritati peale suruda ja mis teistes meie firma allasutustes juba pikemat aega kasutusel. Kokkuvõttes soovin talle toredat pensipõlve.
 
Uueks ülemuseks pürgis päris mitu tüüpi, kellest paar väga ebameeldivad. Totaalse üllatusena valiti välja minu ja paljude teiste arust parim võimalik kandidaat, mis käib vastu meie firma tavadele, kus enamasti peakorterist tulnud otsused on kõige nõmedamad võimalikud. Tolle mehe ainsaks puuduseks on liigne asjatundlikkus, teda juba ei lollita ära nagu paljusid teisi keskastme ülemusi, kelle tehniline taip viletsam kui meie kassil. Tüüp on töötanud firmas paljudel positsioonidel ja selle viie aastaga, mis mina seal olnud, liikunud tehnikust tehnikadirektoriks, austusväärne kiirus karjääriredelil. Samas niipalju kui mina olen kokku puutunud siis siiamaani väga sümpaatse mulje jätnud. Tegu Jamaika päritolu neegriga, mis ilmselt veidi aitas positsioonile määramisel, sest riigiasutustes on "vähemustel" eelised.
 
Kohe esimesel päeval hakkas ta ettevõttes ringi jalutama ja andis end igal pool näole. Kuna töötanud ise samas positsioonis kus meie siis teab kõiki trikke ja peidupaiku, kus mehed magamas käivad või niisama luuslanki löövad. Esimesel nädalal pandi mõned reeglid paika ja teatava üllatusena enamus üritab neid järgida. Esiteks anti teada, et pidev "avalik" mobla taga klõbistamine ei ole enam tolereeritud. Seda põhjusel, et jätab meist mulje nagu poleks meil miskit teha, mis muidugi tõsi on. Aga kui seda nii palju reklaamida siis varem või hiljem hakatakse üleliigseid inimesi lahti laskma. Järgmise momendina toodi koosolekul välja vajadus veidi täpsemalt "suitsupauside" aegadest kinni pidada. Viimasel ajal kippus juhtuma nii, et mõned tüübid pausitavad pikemalt kui tööd teevad. Täpsustuseks peaks ehk lisama, et meilt ei oodata mitte niivõrd töö tegemist kui vähemalt töökohal viibimist, seni paljud pikutavad puhkenurkades, istuvad kohvikus või mängivad kossu spordisaalis töö ajal.
 
Mõned töötajad ei teinud kuulma ja nendega pidas ülemus lühikese aga viisaka jutuajamise. Sellega seoses oli naljakas juhus. Boss astus ühel ringkäigul minu juurde ja jäime veidi pikemalt vestlema töö ning vaba aja üle. Tal nimelt plaanis millalgi Põhja-Euroopa reis ette võtta ja teades, et ma sellest regioonist pärit küsis kohalike olude ja vaatamisväärsuste kohta. Järgmine päev uuris üks töökaaslane, et millega ma vahele jäin. Algul ei saanud aru millest jutt. Mulle räägiti, et sa olid maganud puhkenurgas ja ülemus leidis sind sealt ning võttis pikemalt läbi. Ajad mind kellegagi segi oli mu esimene reaktsioon, ei-ei sinuga ta ju pikalt rääkis. Äkki sain aru, töötajad peavad ülemusega vestlusesse astumist automaatselt halvaks märgiks, eriti veel tavalisest pikemat. Ainus võimalus nende arvates, et tehakse peapesu millegi eest. Muidugi oli kontorijutuveski ka põhjuse kiirelt suutnud välja mõelda :D
 
Muigasin omaette aga ei tahtnud teisi kadedaks teha mainides, et vaevalt boss mulle 3 nädala ametliku puhkuse asemel lubaks kõige "kuumemal" ajal 7'ks nädalaks minna kui ta minuga rahul poleks. Samas kostab kuuldusi, et ta üritab meie haruldaselt ebaefektiivset süsteemi veits paremini tööle panna. See muidugi pole töötajate seisukohast kõige meeldivam uudis aga tegelt natuke oleks siiski vaja korda majja lüüa. Jutt käib võimalikust inimeste ja osa tehnilise hoolduse liigutamisest päevasest vahetusest pealelõunasesse. mind see ilmselt ei puuduta, sest olen nüüdseks piisavalt kõrgel positsioonil ametiühingu staazhi poolest, mis ainsaks määravaks näitajaks meie firmas. Teine muutus on kavandatav töögraafiku muutus, et hakkame iga teine laupäev kohal käima ja saame kolmepäevaseid nädalavahetusi tihemalt, selle vastu pole mul miskit. Eks aeg annab arutust, puhkuselt tagasi tulles on ilmselt selgem kas ja millised muutused ellu viiakse.
 
Kodusel rindel olen tegelenud alumisel korrusel remondiga. Lõpuks seinad praktiliselt lõpetatud, vaid paaris kohas mõned lipid peale lüüa. Põrandalt sai vanad plaadid lahti lõhkuda, mis oli tükk tegemist, nüüd saavad naised selle värvimise ette võtta. Aias oli kah parasjagu tegutsemist, sealgi enamus pakilisi asju lõpetatud. Kirsil esimesed punased marjad küljes aga miskid elukad käivad kallal ja närivad juba pooltoored katki nii et need mädanema lähevad. Ei teagi kas oravad või linnud, peab võrgu peale viskama. Rabarberist on kaasa juba paar kooki teinud ja tilli ise aiast salati peale noppinud, miskit muud veel valmis pole, hiline kevad.
 
Nädalavahetus kulub ilmselt reisuks ettevalmistusele ja viimaste hädaliste tööde tegemise peale. Kuna pisema lapse kooli lõpetamist ei näe ja sünnipäevaks jõuan napilt tagasi tegin talle nii koolilõpu kui sunnakingituse ära aga sellest kirjutan järgmises postis.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!