Thursday, March 8, 2018

"Trumpi toimik" - Elu nagu põneviku raamatus.

Kellele meeldivad spionaazhiromaanid soovitan tungivalt lugeda New Yorkeri ajakirjaniku Jane Mayeri mahukat artiklit "Christopher Steele, mees kes koostas Trumpi toimiku"
Momendil hargneb maailmas sündmusteahel mis tõepoolest sarnaneb Le Carre romaanidele, ainsa vahega, et tegu pole mitte fantaasia vaid karmi reaalsusega. Muidugi tuleb arvestada, et avalikuks on tulnud vaid jäämäe tipp. Tegelikult olukord ilmselt palju tõsisem, hulk fakte ja infot avalikustamiseks liialt salastatud. Eks sihukesi asju ikka juhtub spionaazhimaailmas, aga enamasti jäävad need avalikkuse eest varjule.

Ajakirjanik nägi kõvasti vaeva pannes Trumpi ja Venemaa suhete avastamise loo kenasti loogiliselt aga samas põnevalt loetavalt kokku. Võimaluse korral lisatud infot kuidas, kellelt ja millal Steele andmeid kogus. Ta üritab üsna erapooletult esile tõsta vaid teada olevaid fakte ja seoseid rõhutades, et terve hulk neist pole kohtus kasutamiseks piisavalt tõestatud. Samas lugedes kilde siit ja sealt on muster piisavalt selge, et ei teki kahtlustki Trumpi ja Venemaa sidemetes. Kui tugevad need on, kui suurt mõjuvõimu vene pool Trumpi üle omab, kui sügavalt Trumpi meeskonna erinevad liikmed asjasse segatud pole selge. Just selle pärast tegelebki uurimisega FBI eriti tähtsate juhtumite uurija Muller. Ainuüksi fakt, et lugu avalikuks tuli, muutis kogu skeemi Venemaa jaoks totaalseks läbikukkumiseks. Esiteks peab Trump Venemaa suhtes pigem karmimalt käituma kui muidu, teiseks on kõik lääneriigid lõpuks vene ohu suhtes ärksaks muudetud.  

Lühikokkuvõttes on toimikus välja toodud süüdistused et:
1. Trumpi meeskond sai pidevalt ja pikka aega (enne ja ka pärast valimisi) venelaste käest salajast infot.
2. Vene eriteenistused olid 5 aastat vaeva näinud Trumpi ette valmistamisega, et teda kasutada Kremli mõjuagendina.
3. Trumpi üle mõjuvõimu saavutamiseks kasutati igivana trikki: prostituute ja Trumpi lapselikke iseloomujooni, väidetavalt on venelastel vägagi kompromiteerivat materjali Trumpi kohta.

Loomulikult eitavad nii venelased kui Trump igasuguste seadusevastaste ja kahtlaste sidemete olemasolu. Tehakse kõik et toimiku autorit kompromiteerida, paraku on sattutud kõva pähkli peale. Christopher Steele on laitmatu prestiizhiga mees, kes aastaid töötanud Vene suunal lääne salateenistuste heaks. Tema senised andmed ja analüüsid on alati osutunud tõeseks, miks siis nüüd peaks see teisiti olema, eriti võttes arvesse, et sellisel tasemel nuuskimine võib tervisele halvasti mõjuda. Veel kord soovitan lugeda mõistmaks milline skisofreeniline olukord valitseb tänapäeva juhtivate suurriikide võimuladvikus. Jääb vaid loota, et USA, Vene ja Hiina juhid pluss Põhja-Korea Kim ei tüüri meid oma lollustega kolmandasse maailmasõtta.

Parandus: Nii palju siis minu ennustusvõimest, tunnike peale loo postitamist loen uudist: Trump kohtub Kimiga, viimane lubab tuumaambitsioonidest loobuda. Esiteks vaatasin, ega ometi kolm nädalat märkamatult möödunud ja 1 Aprill käes :P Kummaline miks mul küll eriti kõrgeid ootusi selle kohtumisega seoses pole, isegi kui peaks toimuma nagu kuulutatud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!