Sunday, November 24, 2019

Tõsiselt hea krimiseriaal "Johan Falk"

Täiesti ebaisikupäraselt oleme rohkem kui nädala koos kaasaga õhtuti teleka taga krimkat vaadanud. Tegu kolmehooajalise Rootsi krimisarjaga, igaühes neli-viis pea pooleteisetunnist osa. Õnneks (või kahjuks) saab vaadata terves pikkuses ilma reklaampausideta. Kujutan ette, et sel ajal kui need TV's esitati oli üks osa vähemalt kuu aja peale laiali jupitatud, et ikka terveks hooajaks põnevust jaguks. Järjest vaadatuna püsib põnevus pidevalt ülal. Tegevus toimub Göteborgis, kus olen isegi elanud, aeg-ajalt vilksatavad ekraanil tuttavad kohad. Tegevuseks politsei eriüksuse GSI võitlus organiseeritud kuritegevusega, kusjuures rootslaste jaoks ootamatult avameelselt on absoluutne enamus gangidest igat masti sisserändajad alates pakidest ja lõpetades lätlastega. Slaavi (vene ja kgb) juurtega kuritegevus on pidev ja läbiv teema. Rootsi kodukootud kurjategijad pigem "sümpaatsed".
Takkajärgi ei oska öeldagi, miks see krimka mulle nii hullult meeldis. Esiteks muidugi oli näitlejate mäng tipptasemel ja karakterid hästi esitatud. Tehnika ja teostus väga head koos plahvatuste ja relvade kasutamisega. Enamust tehnilisi pisivigasid oli suudetud vältida. Eriti tuleb esile heade ja pahade võitluse suht realistlik esitus, ohvreid on mõlemal pool ja praktiliselt kunagi pole selge kes ja millal maha notitud saab. Ainult peategelase lõpuni elus püsimises võis üsna kindel olla. Laskmisstseenide juures ja üldse situatsioonides lastakse aeg-ajalt sisse lolle juhuseid nagu päris elus kipub juhtuma. Ka kõige hoolikamalt planeeritud sõjaplaanid kipuvad peale esimest lasku korstnasse lendama. Kostümeerijate ja grimmi kunstlike töö on super, verised stseenid nõrganärviliste jaoks ehk liiga loomutruult esitatud, näppude mahalõikamist oli minulgi kõhe vaadata.
Inimestevahelisi suhteid nii isiklikul kui ametialasel tasandil on just parasjagu. Puuduvad imalad armastuslood, mis paljud head filmid ära rikkunud. Pereelu on nii politseinikel kui kurjategijatel. Nagu ühes stseenis gangiliider ütleb pollarile: peresuhete edukuse võti on kodu ja töö lahus hoidmine. Täitsa 100% pole ükski esitus, kriitikat väärib võõrkeelte kasutamine. Millegi pärast osa näitlejaid räägib vene keelt puhtalt aga mõned väidetavalt venelased hullu rootsi aktsendiga. Mõned situatsioonid olid veidi ebaloogiliselt või liialt õnne peale välja mängitud, aga seda palju harvemini kui teiste krimisarjade puhul.
Kellele krimkad meeldivad soovitan soojalt, kolme hooaja läbivaatamiseks varuge piisavalt aega, snäkke ja õlut, sest vaatama hakates on raske pidama saada, esitlus vägagi kaasahaarav. Kümne palli süsteemis paneks hinde 9.5.
P.S. Sobib eriti hästi rootsi keele meelde tuletamiseks kui inglisekeelse tõlke lugemisest hoiduda.

2 comments:

  1. Ikka eestlased ka kaasatud. Lausa meie enda Marko Matvere natuke aega pildil :-)

    ReplyDelete
  2. Tõsi jah, mõnes osas kuuleb isegi üksikuid eestikeelseid sõnu.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!