Monday, March 30, 2020

Hurmavad Kevadelõhnad

Kiisu esimest korda elus hurmavaid
kevadelõhnu täie rinnaga nautimas.
Meil Torontos saabus kevad eile meeletu kiirusega, lausa 60 kilti tunnis puhuvate tuuleiilidega. Mehhiko lahe madalrõhkkond tõi vihma, sooja niiske õhu ja lõpuks päikesepaiste. Hurmav kevadelõhn ajas nii loomade kui inimeste meeled segi. Peagi 12 aastane vanamutt Koko püherdas vaibal nagu arust ära, õues jalutuskäigul keksles ja edvistas kui teiste koertega kokku saime. Kreemjasvalge toakass surus end jõuga ukse vahelt välja kui koju tulime, lasin ta trepile maailma uudistama. Kiisu tõmbas sihukese kaifiga kevadelõhnasid kopsudesse: lausa kahju hakkas, et ei julge teist omapäi õue hulkuma lasta.

Ega inimesed looduse ärkamisest puutumata jäänud, olgu või koroonaoht pea kohal rippumas. Rahvast oli ohtralt liikvel ja nagu täna võis lugeda, siis paljud käitusid õige vastutustundetult. Mänguväljakute ja parkide ohulindid tõmmati maha, sildid sikutati maast välja, kambaviisilised kogunemised kevadilma nautimiseks nii laiaulatuslikud, et politsei lõi käega: Torontonians flock to parks over the weekend despite coronavirus safety measures. Täna tuli koos uue rekordilise nakatumiste arvu tõusuga karm reaktsioon, rohkem kui 5 inimest ei tohi kusagil koos liikuda. Kui inimesed kuulda ei võta, ähvardati veel karmimate meetmete ja sanktsioonidega.

Reisijate vedu on vähenenud 95%!!!
Ime-ime, USA börsid täna 2-3% plussis, kummaline, et olukorra tõsidus majanduslikus mõttes pole kohale jõudnud. Mis seal ikka, ma ei kahtle, et küll ükskord jõuab. Nii rahvusvahelises meedias "Coronavirus: A visual guide to the economic impact"  kui ka meie endi Eesti inforuumis "Esialgu on olulised lähikuud, seda ka pikaajalises vaates" on avaldatud mitmeid artikleid sel teemal. Naftahinnad on räigelt kukkunud Oil price falls below $20 a barrel, Canada õliliivade toodang lausa alla 4 dollari barrelilt. Kes tunneb sügavamat huvi haiguse modelleerimise ja kulu vastu, soovitan vaadata mu üleeelmise postituse kommentaariumist Kauri soovitatud viidet. Väljatoodud analüüsist 24 märtsi (nädal vana) seisuga on üsna selgelt näha: vaid kaks riiki Hiina ja Lõuna-Korea on seni edukaks osutunud, teised uhavad rahumeeli eksponentsiaalselt edasi. 
P.S. graafiku skaalad on mõnevõrra erinevad tavapärasest, x teljel pole kujutatud aeg - täpsem selgitus videos.

10 comments:

  1. Kõigepealt vist on viisakas tänada kena kassipildi eest :P

    Ma Hiina suhtes optimismi ei jagaks. Eksootiliste loomade turud on jälle avatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kass sitikas ajas öösel orhdeede potid ümber, mis kukkusid tagurpidi liivakasti. Looma nahk kuivab oksa peal - ok see oli nali :P

      Loomaturgudelt läheb mingi uus viirus kord kümne aasta jooksul levima, selle pärast ma ei muretseks. Samas on tegu äärmise idiootsusega, et igasugu haruldaste kaitsealuste loomade küüsi, sarvi, soomuseid, ... jne ... lollakad oma "rahvameditsiinis" kasutavad.

      Delete
    2. fun fact: Aafrikas on hakanud edenema haruldast tüüpi elevandi populatsioon. Neil ei ole nimelt võhkasid ja see annab salaküttide tõttu ellujäämiseelise (kuigi looduslikult oleks pigem miinus).

      Delete
  2. Kutsun kõiki üles Hiinas toodetud kaupu mitte ostma!

    ReplyDelete
  3. Järgmiseks arenevad ilma uimedeta haikalad, sest hiinlased saadanad ju hävitavad seda liiki justnimelt oma kuulsa uimesupi näljas :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. vat ilma uimedeta sureks nad ära kahjuks. nad peavad kogu aeg ujuma, et põhja ei vajuks, neil ei ole ujupõit.

      Delete
    2. uih, nüüd lugesin veel, et enamik haisid peab kogu aeg vett lõpustest mööda uhtuma (ujumine on selleks hea moodus), et hapnikku korralikult peale tuleks.

      Delete
    3. Eee... see oli irooniline 1 aprilli nali😉

      Delete
    4. sain arugi, naiivsenagi, aga need haifaktid on lihtsalt nii huvitavad, et ma ei saa kohe, kõik teised peavad ka teada saama.

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!