Sunday, April 19, 2020

Kontroll Vene ja Saksa moodi

Nii venelased kui sakslased on alati kontrllifriigid olnud. Kontrolli teostamise meetodid ka suht sarnased olnud nagu koonduslaagrid ja poliitilise või salapolitsei kasutamine. Samas on arusaamine kontrollist õige erinev. Ilmselt tulenevalt elluviimise efektiivsusest. Sakslaste puhul on alati tähtis olnud täpsus, isegi siis kui see kõige paremast küljest olukorda ei näidanud. Venemaa puhul olulised numbrid ise, mis pidid kinnitama teooria õigsust, täpsus teise või kolmandajärguline. Sõjaajaloolased (ka vene enda omad) kasutavad teise maailmasõja uurimisel sakslaste numbreid, sest need on oluliselt usaldusvääsemad.

Saksa päevased uued nakatumised
Saksa päevased surmad

Vene päevased uued nakatumised
Vene päevased surmad
Miks ma üldse kontrollist rääkima hakkasin. Nimelt kinnitas eile Saksa tervishoiuminister, et epideemia on kontrolli alla saadud. Täna sekundeeris talle Putin isiklikult: epideemia Venemaal on valitsuse täieliku kontrolli all. Kui hakata numbreid vaatama tekib küsimus: kuidas küll nii erinevates olukordades mõlemad saavad väita, et kontrollivad olukorda. Sakslaste puhul tõepoolest näha ilmselge langustrend. Venemaa numbrid kihutavad järjest kiirenevalt ülespoole ja seda isegi ametlikele andmetele toetudes. No ma ei tea: kui olukord on vene valitsuse täieliku kontrolli all kas see tähendab, et valitsus seisab epideemia leviku taga. Nii küüniline ma vahest ei oleks, pigem ikka tavaline hämamine ja hale üritus varjata kahe jalaga ämbrisse astumist kui vene abi Itaaliase saadeti kust nood "suveniiridega" tagasi tulles niigi kiirenevale nakatumislainele veelgi hoogu juurde andsid.

Naljakas oli lugeda lugu sellest, et sõjaveteranid olla palunud riigijuhilt võidupüha tähistamise ära jätmist. Pigem ikka tegu olukorraga, kus president otsustas mitte riskida oma tervisega. Mõistan kui raske võis olla kavandatud propagandistliku ürituse ärajätmine, ilmselt ületas elukese kaotamise hirm populaarsuse janu. Tribüünil olles ja paraadi vastu võttes oleks ka kõige karmima kontrolli puhul ikka võimalus nakkust saada. Rahval kah imelik õhukindlas klaaskastis presidenti vaadata, ei jätaks eriti hea imadzhi. Teisiku kasutamine mõeldav aga ilmselt Putinile endale vastuvõetamatu. Momendil tüübil hea kükitada soojas maaresidentsis sõjaväe ja julgeoleku kaitse all, kes ühtki hingelist ligi ei lase.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!