Saturday, April 4, 2020

Trenn isolatsiooni tingimustes.

Kolmekesi kodudojos Skype kaudu treenimas
Reedel seati Torontos ja Ontarios õige karmid piirangud sisse (täpne inf kaasa blogipostituses, ei viitsi siin kordama hakata), isegi kanepijagamispunktid pandi kinni, pläru saad nüüd ainult postipakiga tellida. Viinapoodidele siiski piirangud ei kehti, alko läbimüük olla Märtsi kahe viimase nädalaga 50% tõusnud. Mida muud sa õnnetu hing ikka üksi kodus teed kui võtad sõbrale videokõne ja panete koos kärsa🐽likku🥴. Õnneks kohalikud suured õllepruulijad suurendasid kähku tootmisvõimsust nii, et kärakanappuse kriis suudeti oluliselt kiiremini ja väiksemate ohvritega summutada kui viirusepuhang. Peaks igaks juhuks alkopoest läbi astuma ja paar kasti Tshehhi või Hollandi õlut varuks ostma. See võib seoses tarneraskustega otsa saada, kohalikku toodangut tarbin vaid viimases hädas.

Kummaline oli kuulda Canada spetside arvamust, et igasugu piirangud ja meetmed kestavad poolteist kuni kaks aastat. Samas v]is Eesti uudistest välja lugeda lootust: nakatumiste haripunkt saabub järgmise nädala lõpul või veidi peale seda. Saan aru, et piirangute lõpetamine ja nakatumiste haripunkt kaks iseasja, ajavahemikud siiski täiesti teises mõõteskaalas: aastad versus nädalad. Eks siinmaal vist tahetakse lihavõttepühadega seoses inimesi hirmutada hoidmaks ära tavapäraseid massilisi perekokkutulekuid. Nii palju kui töö juures kuulen siis minu kolleege see küll ei morjenda, tüübid planeerivad rahumeeli sugukonna grilliõhtuid ja arutavad, kas peaks autod rohkem laiali parkima, et politseile mitte silma jääda. Pollarid nimelt on lubanud trahve tegema hakata kui inimesed sotsiaalsest distantseerumisest kinni ei pea.

Mulle personaalselt jääb arusaamatuks asja mõte: tänaval (ja avalikes kohtades) ei tohi isegi kaks kodanikku lähemal kui 2 meetrit olla samas tööl meil sajad ninapidi koos. Eramaal kehtivate seaduste kohta paras segadus, levib arusaamine, et grilliõhtul peab oma aias 5-listes puntides olema kui seadust järgida. Üritasin netis googeldades olukorda selgust tuua, täiesti lootusetu, üheselt mõistetavat infi pole. Õhtul koju sõites raadiost lõpuks seleteti, et ettekirjutused kehtivad kohustuslikult vaid avalikes kohtades, eramaal seni soovituslikult. Samas ähvardati, et ettekirjutused võivad iga hetk karmimaks minna 


Alguses võttis rahva seadmete sünkroniseerimine veits aega

Lõpuks jõudsin teema juurde, millest pealkiri räägib. Kuna ka karate dojo oli sunnitud uksed sulgema läks juhendaja üle moodsale lahendusele otsustades proovida kuidas oleks võimalik läbi interneti trenni teha. Esimene katsetus esmaspäeval, platvormina otsustati Skype kasutada. Kulus vähemalt pool tunnikest, enne kui enamus rahvast oma süsteemid häälestatud ja sünkroniseeritud sai, aga lõpuks õnnestus trenn päris edukalt läbi viia. Meile sobis oivaliselt, allkorruse dojosse mahume kolmekesi kõrvuti napilt ära. Enamusel muidugi sellist luksust pole, peavad elutoas või ilusa ilmaga õues harjutama. Soojendust, venitusi, põhiblokke ja lööke ning katasid saab päris normaalselt teha, eriti kui oled piisavalt kaua alaga tegelenud ja ei vaja nii palju sensei juhendamist. 
VO2Max = 48 !
Katade puhul kuluks muidugi kõigile asjatundlik kõrvaltvaataja ära. Vabavõitlust kahjuks saaksime seaduse piires vaid meie kolmekesi praktiseerida arvestades, et vaid ühe pere inimesed tohivad kahe meetri seadust eirata😃 Kolmapäevane trenn oli palju sujuvamalt läinud nagu lastelt kuulsin, ise veetsin õhtu tööl.

Jooksmas lastakse veel käia, kasutan võimalust kuni saab. Huvitav tähelepanek on seotud mu hapnikutarbimisega, nimelt väidab pulsikell, et see on viimase pooleteise nädalaga 10% tõusnud - 44 pealt 48 peale. Kahe nädala eest olin ju paar päeva tõbine, huvitav kas siis ikka oligi koroona koos kerge kopsumõjuga. Minul igatahes ilmselgelt mingeid jäävaid kahjustusi ei tekkinud, pigem on hapnikuomastamine parem kui enne viirust. Ainult Hawaiil mägedes ronides suutsin oma VO2MAX numbri kõrgemaks ajada. Homseks lubatakse ilusat ilma, loodetavasti tuleb tütar ka see aasta esimest korda jooksma.

Pulli mõttes vaatasin kevadisi ja suviseid lennupileteid. Lennufirmad müüvad rahumeeli, ole ainult mees ja käi raha välja. Paraku Canada või USA poliitikute ennustusi kuulates hea kui maikuuks meid üldse luku taha ei panda. Momendil lendavad Torontost Euroopasse üksikud lennukid, samas kohti jagub. Mul tegelt muud probleemi poleks kui, et praeguse seisuga peaks kaks nädalat nii minnes kui tulles karantiinis istuma🤪 Põhimõtteliselt pole mõtet planeerida, sest keegi 😈 ei tea mis seis juunikuuks on. Ootame ära, eks siis näeb. Suve lõpus ehk saab ikka liikuma-lendama, või mis🙄

2 comments:

  1. Ma ei suuda oma karate-trenni last küll kodus treenima panna. :(((

    Kuidas saab pulsikell vo2max väärtust mõõta?
    Ma tean, et seda saab Cooperi testist arvutada...

    Aha:
    https://www.runnersworld.com/gear/a20856601/can-your-watch-estimate-your-vo2-max/
    Nii et ikkagi saab, vähemalt enam-vähem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma seda Cooperi testist arvutamist ei tea aga ilma lähemalt uurimata arvan, et kella puhul tegu mingi valemiga mis võtab arvesse kodaniku kaalu, liikumiskiirust, raja raskust ehk, ja pulsisagedust.

      Absoluutseid väärtusi väga ei saa usaldada, sest inimesed jooksevad erineva efektiivsusega, kell ei saa aru kas kaalu annab sul lihas, kondi või rasvamass.

      Samas samal inimesel samal distantsil erinevuse tekkimine peaks midagi tähendama. Mul on tasapisi aasta jooksul 42-43 pealt 44-45 peale kerkinud. 10 punktine Hüpe Hawaii reisil siiamaani arusaamatu, aga vajus siva tagasi normaalseks. Nüüd keris 44 pealt 48 peale. Muudest näitajatest pulsisagedus langes silmnähtavalt. Enesetundes ei saa mingit vahet aru, äkki peaks ühe kiirema ringi pingutades jooksma ja vaatama mis siis numbrid näitavad.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!