Monday, June 1, 2020

Esimest korda 15K järjest joosta.


Mai eelviimasel päeval vaatasin, et peaks see kuu kenasti 150 km täis saama, sest 139 juba tehtud ja kaks päeva veel. Läksime tütrega 5 kildisele ringile. Ilm oli nii hea ja tunne mõnus, et otsustasin teise ringi ise otsa joosta. Tagasipööramise koha peal silkasin edasi, prooviks õige esimest korda elus 15 km järjest joosta. Ei tohiks eriti raskeks kujuneda, esimesed 5 olid rohkem soojenduse eest kuna plikal seekord eriti ei sujunud.

Tempo hoidsin sihukese rahuliku, et ära ei väsitaks. Hiljem aegu vaadates tuli välja, et suht ühtlaselt sai viimased 10 km joostud - keskeltläbi 5:25 kildi peale tundub täiesti jätkusuutlik olevat ka pikema distantsi peal. Pikema all pean silmas poolmaratoni, mida tahaks see suvi proovida. Ilm muidugi oli hullult hea: +15C ja pilves, kohati isegi tibutas. Kokkuvõttes polnud 15km miskit erilist, tänu aeglasemale tempole isegi suurt ei väsinud. Äpp arvas (ilmselt pulsi alusel), et keskmine pingutus. Seega sai lausa 155 jooksukilti Maikuus kirja.

Järgmine päev oli puhkepäev botaanikaaia jalutuskäigu näol. Õhtul jäi youtubes silma videolõik teemal kuidas joosta nii et ära ei väsiks. Enamasti vanad tuttavad asjad, mida siiski tasub üle korrata. Esiteks tuleb enne soojendada, pärast rahuikult sörkides maha rahuneda ja venitusi teha. Soojendus kujuneb mul tavaliselt iseenesest: esimene kilt pool minti aeglasem kui distantsi keskmine. Hingata soovitab läbi suu nii sisse kui välja, seda olen koguaeg teinud, ka tavel. Hingamistihedus sõltuvalt tempost, tavaline sisse kahe või kolme sammuga, välja ühe, kahe või kolme sammuga. Tavaliselt on mul kaks ja kaks normaaltempos. Kehaasend, jooksusamm, lõdvad lihased ja keha. Kui väsima hakkad võta hoogu maha aga jookse edasi. Vett peab piisavalt jooma enne ja pärast, pikematel distantsidel ka jooksu ajal. Söömise koha pealt mina ei võta hommikul midagi, jooksen tühja kõhuga, üldiselt soovitaatkse siiski enne veidi näksida.

Esimese juuni ilm jälle ilus ja jahe. Erk olemine, teen kohe ühe rahuliku kümpsi. Esimene kilt väga rahulikult, teine ka ja siis tuli iseenesest tavaline rütm. Kildiaegasid vaadates sihuke 15 sekundit alla 5 mindi - langustel kiirem, tõusudel aeglasem. Kokkuvõttes jooksin esimese 5km 25:14, teise 5km 23:30 ja 10K seega 48:44. Selle aasta kiireim kümps, ainult korra olen eelmine aasta nobedam olnud. Märkimisväärselt ei pingutanud, aga viimane kilt kipub mul alati iseenesest kiireks minema kui kodu juba silmi ees😁 Sama tempoga poleks jaksanud teist kümpsi otsa joosta. Järgmine eesmärk oleks näha nädala või paari pärast mis tunne on 15 kilti omas tempos joosta sihukese mõttega, et jaksaks ilma otsi andmata viis veel otsa keevitada.

Delfis oli alles uudis, et armastatud 39 aastane näitleja Märt Avandi jooksis ümber Harku järve võimsa aja. 4:25 kilomeetri peale on igati hea, Stravaga olen 5K distantsil isegi selle korra kätte saanud. Päris uhke tunne kui minust pea paarkümmend aastat noorema mehe sellist aega võimsaks nimetatakse. Korrektsuse huvides tuleb siiski tunnistada, et mul pole aimugi raja raskusest ega sellest palju Avandi pingutas. Rääkimata Delfi definitsiooni "võimas aeg" tegelikust väärtusest😋

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!