Sunday, January 24, 2021

Koroona hakkab ajudele

Meil tööl igatahes viitab sellele juhtkonna mõttekäik. Eelmise nädala algul andsid teada, et lähedal olevas sama firma suuremas kontoris said paarkümmend töötajat nakkuse. Seal kiputakse tööga jänni jääma, kas me ei tahaks appi minna, maksavad pooleteisekordse tunnitasu. Et nagu mis teil arus on, provintsi tasemel karm käsk võimalikult isoleerida ja ainult toidupoodi, tööle või arsti juurde kodust välja minna. Noh aga see ongi ju tööl käimine oli vastuseks. Kurat küll, käsu mõte on nakkuse levikut aeglustada!!! Nakkuse koldesse tööle minek ja järgmisel päeval oma kontorisse tulles oled ju ideaalne levitaja.

Enamus keeldus aga paar hullu meil jäid mõtlema. Seda siiski mitte kauaks, sest järgmisel päeval oli telekauudiste esimene lõik meie firma nakkuskoldest - nüüd juba üle saja nakatunu. Terviseamet teatas, et igaks juhuks testitakse kõiki ühe vahetuse töötajaid. Ülemused ehmatasid ise ka ära, komandeeringust enam juttu ei tehtud. Päevake edasi ja nakatunute arv natu alla kahesaja. Tolli ja piirivalvetöötajate ametiühing keelas hoobilt enda töötajail firma territooriumile siseneda. Sisuliselt tähendas see otsus suure hulga tegevuse seiskumist.

Kulisside taga avaldati ka infot kuidas nakkus kohale jõudis. Kaks kodanikku saabus ühest välisriigist ning tuli ilma eelneva karantiinita tööle. Kuna tüüpidel kerged nähud, ei saadetud neid hoobilt koju. Viirus levis edukalt, eriti samas rahvus ja rassigrupis kuhu nood kuulusid. Põhjuseks muidugi asjaolu, et nad keskmisest temperamentsemad ja valjuhäälsemad ning rohkem omavahel ninapidi koos isolatsiooninormidest eriti hoolimata. Mõnede järgmiste hulgas, kellele nakkus edasi kandus, avaldus haigus raskel kujul. Samas selgus laustestimisega, et üle kolmandiku positiivse testi andnuist olid täiesti asümptomaatilised nakkusekandjad. Kaks kurjajuurt said terviseametilt 5000 taala trahvi kumbki.

Äsja avaldati rassi ja rahvuspõhine nakatunute info. Niinimetatud "nähtavad vähemused" on rohkem kui kolm korda kõrgema keskmise nakatuvusega kui üleüldine tase. Põhjuseid mitmeid aga peamiseks ilmselt asjaolu, et nad elavad "traditsiooniliste peredena" (ma ei ürita siin kuidagi traditsioonilist peremudelit halvustada😜)  tihemini koos ning ei usalda valitsust ega kuula ametlikke uudistekanaleid. Osa lihtsalt ei valda piisavalt kumbagi riigikeelt mõistmaks olukorda.

Sadakond kilti põhjapool Barries tõi töötaja vanadekodusse viiruse uue tüve. 8 jaanuaril alguse saanud nakkuspuhang levis kui kulutuli. 127 hooldatavast on praeguseks vaid kaks nakkusevabad, 86'st töötajast pooled nakatunud, tänaseks surnud 40 ehk neljandik nakatunuist. Kardetavasti on uus tüvi levinud kogukonnas laiemalt. Sellised numbrid ehmatasid poliitikuid päris kõvasti. Kogu infi ilmselt avalikkusele ei teatata kuid olukorra tõsidust rõhutab fakt, et sõna võttis peaminister. 

Trudeau sõnul võetakse kohe-kohe vastu veel rangemad karantiinireeglid seoses uue viirusetüve saabumisega. Kaalumisel järgmised meetmed: Kanadasse ei lasta kedagi sisse ilma negatiivset testi ettenäitamata. Kõik reisijad eranditult testist sõltumata saadetakse riigi poolt organiseeritud karantiini keskustesse (konsentratsiooni laagritesse) kaheks nädalaks, seda omal kulul. Kodusest karantiinist ei peeta kinni ja riik ei jõua ka kõiki kontrollida. Suletakse seni lahti olnud lennuühendused USA'ga. Ametlikult hoiatati, et Kanadasse ei pruugi varsti keegi enam tagasi pääseda. Konstitutsioonilist õigust kodanikele kodumaale tagasi tulla olevat võimalik piirata eriolukorra seaduse alusel. Tänane välisministri sõnavõtt.

Aga muidu on tööl tore, laupäeval sain terve Kitzbüheli kiirlaskumise suurelt ekraanilt otseülekandes ära vaadata, kaasa arvatud Urs Kryenbuehli hullu kukkumise finishi hüppel. Enda suusatamistega paraku kööga, sest provintsidevaheline liiklemine pannakse seisma. Blue Mountainis maha sadanud 30cm värsket lund võisin vaid ilmauudistes imetleda ja suud vesistada😒

P.S. Kui Canadaga võrrelda siis Eestis on ikka väga lõdvad piirangud ehkki nakatuvusnumbrid kõrgemad. Oleks siin käitutud õigel ajal nii karmilt kui Austraalias oleks haiguse levik palju madalam ja ka majanduslik kahju palju väiksem. Nagu öeldakse oleks on paha poiss ehk takkajärgi tarkus. Hea seegi, et Rootsit järgi ei ahvitud.

6 comments:

  1. Hmm. Kui palju sõltub majanduslik kahju riigisisest nakatumise tasemest? Turism on kinni ju igal juhul. Siseriiklik tarbimine on väiksem, aga see peaks pmst nullsumma mäng olema. Nii et mis alus sellel "majanduslik kahju palju väiksem" väitel on?

    Kryenbuehl sai vist sidemerebendi. Vastik, aga ravitav. Murdmaasuusatamise viimane vigastuste laks on aga palju põhjalikum. La Diagonela võistlusel (Šveits, nädal aega tagasi) oli nii külm, et mitu sportlast sai sõrmedest-varvastest lahti. Soome rahvuskoondis on vist hooaja lõpuni spordist väljas. Brr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil on üheks oluliseks majandusliku kahju mõõdupuuks väikefirmade massiline pankrotti minek, suurfirmade koondamised ja sellega seotud tööpuuduse järsk kasv. Sisetarbimine pole veel oluliselt langenud, sest riigi abipaketid (katteta trükitud raha) hoiavad inimesi vee peal. Tänavail liikudes näha palju jäädavalt tegevuse lõpetanud poode ja kohvikuid.

      Murdmaasuusatamise külmumistest pole kuulnudki. Raske ette kujutada kuidas talialade tippsportlased organiseeritud võistlustel näppe ja varbaid ärakülmumise kaudu kaotada võiksid. Olen ise mõned korrad külmetanud nii, et hiljem tund aega valutavad mis hull aga märkamatuks see nüüd küll ei jäänud.

      Delete
    2. Raske ette kujutada? Miks? Loe siit ja soovi korral vaata - seal on fotod ka - https://www.newsy-today.com/two-skiers-face-amputation-after-minus-20-marathon/

      See võistlus ja Visma sari on maailma absoluutne tipp, naljamehi seal ei ole. Pärast käis pikalt jauramine selle üle, et mismoodi ja kus oleks pidanud temperatuuri mõõtma ja kas oleks pidanud ürituse ära jätma või mis.

      Aga tippsuusataja on samamoodi inimene nagu sina ja mina. Võistluseks paneb endale kõige õhema vajaliku hilbu selga, et kergem oleks. Ja kui siis ilm on hullem kui arvatud, külmetab. Võistlusolukorras ei saa iga valu tähele panna, adrekas üleval, vajadus enda maa eest väljas olla samuti - ja nii lähebki.

      Delete
  2. Paistab, et võim korrumpeerib mõistuse. Alluvate hulgas võib olla igasuguseid - nii reeglitest kinni pidajaid kui ka rikkujaid - ja õnnetu juhuse osalust ei saa täiesti välistada - aga juhtkond peaks ju olema see institutsioon, mis neid ebaühtlusi kasvõi korralduslikult tasandada püüab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks siin tegu natuke selle vastutuse sündroomiga. Täidetakse ülevalt poolt tulnud käsku kinnisilmi. Vastutuse saab nii edasi delegeerida. Kui käsk osutus ekslikuks, vastutatakse kõrgemal, kui õigeks saan kiita - nii lihtne see ongi. Piisavalt kõrgel olles on eksimuste tolerants palju suurem, massiivse apsaka puhul lahkud koos kopsaka hüvitusega ning lähed järgmisele juhtivale kohale.

      Delete
  3. Meil siin eile India esinduse (ÜROs) inimesed arvasid, et võiks teha "väikese" vastuvõtu oma ruumides, nii umbes 70-le inimesele. Uurisid, et kui palju oleks tulijaid. Kui kõik esimesest ehmatusest üle said, siis tegid neile selgeks, et pole üldse hea mõte midagi praegu korraldada. Aga ikka aegajalt on inimestel huvitavaid ideid.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!